שתף קטע נבחר

במצרים קראו להדחת סיסי: "מחאה חסרת תקדים"

ברחבי מצרים יצאו להפגין במחאה נדירה נגד השלטון. מי שהצית את המחאה הוא קבלן שחי בספרד ומאשים את הנשיא והצבא בשחיתות. 74 נעצרו בהפגנות. ברקע: דיכוי נרחב של מתנגדי השלטון וזעם על יוקר המחייה

בקהיר ובערים אחרות במצרים התקיימו אמש (שבת) הפגנות נדירות נגד השלטון. המפגינים קראו להדחת הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. הרשויות מיהרו לפזר את ההפגנות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מאות מפגינים יצאו לרחובות אתמול במהלך הלילה וקראו "להפיל את המשטר" ו"סיסי, תעזוב". גורם ביטחוני אמר ל-AFP כי לפחות 74 מפגינים נעצרו, חלקם על ידי שוטרים בלבוש אזרחי שהיו בלב קהיר. אחרי שמפגינים התעמתו עם השוטרים, נשלחו כוחות רבים לשמור על הסדר בכיכר תחריר בקהיר - מוקד המהפכה ב-2011 שהביאה לקץ שלטונו של חוסני מובארק. מצרים אסרה לקיים הפגנות בחוק מ-2013, ומצב החירום במדינה עדיין בתוקף.

 

 

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי (צילום: רויטרס)
מוחים נגד א-סיסי בקהיר(צילום: רויטרס)

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אני חושב שנכון לומר שהאירועים בשבועות האחרונים, כולל ההתפתחויות אתמול בלילה, הם משבר הלגיטימיות החמור ביותר שאיתו התמודד סיסי", אומר נאעל שאמה, פרשן פוליטי מקהיר. ההפגנות פרצו אחרי קמפיין ברשת של מוחמד עלי, איש עסקים וקבלן בנייה מצרי שחי בספרד, שמפרסם סרטונים שבהם הוא קורא להדחת הנשיא.

 

הקמפיין של עלי נגד השחיתות של סיסי והצבא המצרי התחיל בחודש ספטמבר ומאז צבר תאוצה. מוחמד עלי טען שבעבודתו כקבלן בנייה עבור הצבא המצרי הוא היה עד לניצול כספי ציבור לצורך בניית מלונות מפוארים, ארמונות נשיאותיים ומצבה לאמו של א-סיסי שמתה ב-2014.

 

נשיא מצרים אמר בתגובה שמדובר ב"שקרים גמורים", ושעלי מנסה להחליש את מצרים ולפגוע באמון הציבור בצבא. הוא הבטיח לאזרחים שהוא "נאמן" להם ולצבא במקביל. לדברי הנשיא הוא בונה "ארמונות" למצרים. "אני בונה מדינה חדשה", אמר. בתגובה לדבריו ענה עלי כי בזמן שהוא בונה ארמונות אנשים מתים מרעב.

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי ()

בסרטון האחרון של עלי שפורסם שלשום, ביום שישי בבוקר, הוא קרא לתושבים לצאת לרחובות אחרי הדרבי הגדול של מצרים בין קבוצות הכדורגל אל-אהלי וזמאלק. הפרשן שאמה אמר על המחאה: "אף אחד לא צעק 'לחם, חופש, צדק חברתי' כמו ב-2011. מהרגע הראשון הם קראו 'תעזוב'". אלפי גולשים שיתפו ברשתות החברתיות סרטונים מההפגנות, שבהן חסמו המשתתפים את התנועה באלכסנדריה, מנצורה, דמיאט, אל-מאחלה וסואץ.

 

שאמה, שכתב ספר על מדיניות החוץ המצרית, אמר שהמחאה – שאמנם הייתה קטנה – היא "חסרת תקדים". לדבריו "זו הפעם הראשונה שבה אנשים יוצאים לרחובות מזה שנים רבות. אני לא בטוח שזו תהיה הפעם האחרונה".

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי ()

תחת שלטונו של א-סיסי, הרמטכ"ל שהפך לנשיא, ניהלו הרשויות דיכוי נרחב נגד מתנגדי המשטר. אלפי איסלאמיסטים, אקטיביסטים חילוניים ובלוגרים פופולאריים נכלאו. סיסי, נזכיר, הוביל את ההפיכה הצבאית ששמה ב-2013 קץ לשלטונו של מוחמד מורסי – איש האחים המוסלמים שהלך השנה לעולמו בבית המשפט. מאז ניצח סיסי בשתי מערכות בחירות, כמעט ללא יריבים.

 

לעיתים קרובות טוען א-סיסי ששלטונו מאופיין יותר מכל בביטחון וביציבות שהוא מעניק לאזרחים, לעומת הכאוס בעיראק, לוב וסוריה. בשבוע שבעבר הזהיר פעם נוספת את המצרים מהסכנות שטמונות בהפגנות. עמר אדיב, איש טלוויזיה שתומך בא-סיסי וידוע בסגנון בוטה, תקף שלשום את איש העסקים עלי והציג תיעוד שבו הוא לכאורה נראה שיכור. עדיב קרא למצרים "לדאוג למדינה, בגלל שהאחים המוסלמים רוצים להרוס אותה".

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי ()

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפגנות מחאה ב קהיר מצרים נגד נשיא עבד אל פתאח א סיסי (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הבלוגר והקבלן מוחמד עלי באחד מסרטוניו מספרד ()
מוחמד עלי באחד מסרטוניו מספרד

  (צילום: AFP)
הנשיא סיסי. בדרך לניו יורק(צילום: AFP)
 

האחים המוסלמים, המפלגה האיסלאמיסטית שעלתה לשלטון אחרי הדחת מובארק, הוגדרה כארגון טרור אחרי ההפיכה הצבאית של א-סיסי. גולשים ברשתות החברתיות תקפו את עדיב, שתמך במובארק במהלך המהפכה ב-2011, על כך שאמר שהמפגינים "פועלים נגד המדינה". ארגון זכויות האדם Human Rights Watch קרא לרשויות במצרים "להגן על הזכות" להפגנות שקטות, ודרש לשחרר את העצורים.

 

הכעס במצרים על יוקר המחייה גובר בעקביות. הממשלה של א-סיסי התחילה להטיל ב-2016 צעדי צנע, במסגרת חבילת סיוע של 12 מיליארד דולר מקרן המטבע הבינלאומית. כשליש מהמצרים חיים מתחת לקו העוני, ומרווחים פחות מ-1.40 דולר ליום.

 

הנשיא א-סיסי טס שלשום לניו יורק, לקראת העצרת השנתית של האו"ם. אחרי המחאה הנדירה נגד שלטונו אומר הפרשן הפוליטי שאמה: "עכשיו הכדור במגרש של הממשלה. הם יצטרכו להגיב".


פורסם לראשונה 21/09/2019 20:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים