לקראת שימוע: האפשרויות והסיכויים של נתניהו
מקורות בכירים במערכת המשפט שוללים לחלוטין בשלב זה את האפשרות להסדר טיעון עם ראש הממשלה: "היוזמות למתן חנינה או עריכת הסדר קיימות רק בטוויטר ובמוחם של מספר פרשנים". נתניהו מתעקש כי לא יחתום על הסדר טיעון: "הפרקליטים יתייצבו לשימוע ויציגו טענות מוחצות"
לדברי מקורות במערכת המשפטית, טרם נפלה החלטה של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט וצוותו האם להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולכן הדיבורים על הסדר טיעון "מוקדמים ומיותרים".
"היוזמות למתן חנינה לראש הממשלה בנימין נתניהו ועריכת הסדר טיעון עמו, קיימות בשלב זה, רק בטוויטר ובמוחם של מספר פרשנים", אמר בסוף השבוע מקור משפטי רם דרג. "ייתכן שבשימוע שיערך לראש הממשלה לאחר ראש השנה, יציגו פרקליטיו טיעונים שיבטלו את כתב החשדות, אז למה כבר לקפוץ?".
הפרקליטות לא אוהבת לתת "הנחת סלב"
גורם משפטי בכיר קובע כי עיסקת טיעון אכן נערכת עם רובם המכריע של הנאשמים, אולם בתיקים מתוקשרים לסוגיהם, ובעיקר שבהם קיים אינטרס ציבורי להציג בפני הציבור מסר של שוויון בפני החוק ואפקט הרתעתי, מבקשת הפרקליטות להפגין שלא ניתן לנאשם "הנחת סלב".
המקורות מסבירים כי עסקת טיעון יכולה להיחתם בכל שלב של ההליך המשפטי עד לפני גזר הדין. לכן, לצדדים ניתן מרווח זמן גדול לשקול את צעדיהם, כמו הרצון להחיש או לעכב את ההליך המשפטי, המשכורות לעורכי הדין, התחשבות בבעיות האישיות של הנאשם או משפחתו וכמובן האינטרס של הפרקליטות לייצג את האינטרס הציבורי.
בעבירות צווארון לבן, כל שכן בעבירות שוחד או מרמה והפרת אמונים, הרשעה גוררת קלון. פירושה של הטלת הקלון היא שנתניהו לא יוכל לחזור לממשלה או לכנסת במשך 10 שנים. ייתכן מצב שבו יוותרו לנתניהו על חלק מהאישומים, אך קשה להאמין שבשלב כה מוקדם יוותרו לו על הקלון.
המקורות הזכירו כי גם עיסקת הטיעון החלומית שנערכה בשעתו עם הנשיא לשעבר משה קצב ויתרה כליל על הכנסתו לכלא, אך תבעה את התפטרותו והרחקתו מהחיים הציבוריים למשך שנים רבות. כזכור קצב ויתר על העיסקה, ניהל את משפטו, ריצה עונש מאסר ממושך בכלא והוטל עליו קלון.
אם תתרחש עיסקת טיעון מקלה עם נתניהו בשנה הקרובה, היא צפויה לכלול הודאתו באשמה, הטלת עונש כספי כבד, מאסר קצר או מאסר על תנאי, אך בעיקר הרחקתו מהחיים הפוליטי למשך עשור.
החנינה שניתנה בפרשת קו 300 לא רלוונטית
באשר לחנינה - סיכויי נתניהו אפסיים. חנינה נשיאותית בשל עבירות צווארון לבן תהווה סימן שמערכת אכיפת החוק והנשיא הרימו ידיים בכל הקשור למלחמה בשחיתות שלטונית. כל עברייני הצווארון הלבן יבקשו חנינה כזו בשם השויון בפני החוק.
כמו כן, איזכור תקדים פרשת השב"כ – קו 300 כאפשרות העתקה נחשבת בעיני משפטנים בכירים "מופרכת מן היסוד". החנינה הזו שאמנם קיבלה בסופו של הליך אישור בג"ץ, היתה שנויה במחלוקת ציבורית עם נתינתה ולאחר מכן לא שוחזרה מעולם.
במקרה זה, החנינות שניתנו על עבירות שביצעו בכירי השב"כ החל מרצח ועד שקר, טיוח ושיבוש ראיות, נעשו כביכול בשל "עבריינות אידאולוגית". ולכן זכו לסלחנות מופלגת של הדרג הפוליטי ובראשו נשיא המדינה המנוח חיים הרצוג. לעומת זאת, העבירות שבהן מואשם נתניהו בכפוף לשימוע הן אישיות - קבלת טובות הנאה ומתנות יקרות שנכנסו לכיסו הפרטי.
מטעמו של נתניהו נמסרה הערב התגובה הבאה: "בעקבות מספר פרסומים בסוף השבוע בנושא עסקת טיעון, אני שב ומבהיר שלא היה ולא נברא. אין כל שחר לדיווחים השקריים על כוונה של ראש הממשלה נתניהו להגיע להסדר טיעון. פרקליטיו של ראש הממשלה יופיעו לשימוע כמתוכנן ויציגו בו טענות מוחצות".