המשותפת המליצה על גנץ; ריבלין: "העם רוצה ממשלה יציבה"
החלטה היסטורית של איחוד המפלגות הערביות, שמבקשות להטיל על יו"ר מפלגה ציונית להקים את הממשלה. בל"ד התנגדה. ריבלין אמר לנציגי המפלגות שהציבור מעוניין בממשלת אחדות. יריב לוין: "אם לא נצליח להרכיב ממשלה, נחזיר את המנדט לנשיא". לפני כן הודיע ליברמן: לא נמליץ על אף אחד
חמישה ימים אחרי בחירות ספטמבר 2019 - החל מצעד הממליצים: בצעד היסטורי המליצה הערב (יום א') הרשימה המשותפת לנשיא המדינה ראובן ריבלין להטיל את הרכבת הממשלה על יו"ר מפלגה ציונית, ח"כ בני גנץ העומד בראש כחול לבן. בכך עשוי מספר הממליצים על גנץ להגיע ל-57, ולהביא לכך שהנשיא אכן יטיל עליו ראשון את האפשרות להרכיב את הממשלה. ההחלטה הדרמטית התקבלה על ידי הרשימה המורכבת מאיחוד המפלגות המייצגות את החברה הערבית בישראל. אחת מהן, בל"ד, התנגדה להחלטה ונציגיה לא הגיעו לבית הנשיא.
ההחלטה של הרשימה המשותפת התקבלה שעות ספורות אחרי פגישה מכרעת בין ראשי המפלגות המרכיבות את הרשימה - איימן עודה, אחמד טיבי, מנסור עבאס ומטאנס שחאדה. הם החליטו שכל ראש מפלגה ידבר עם אנשיו ותתקבל החלטה סופית לפני הפגישה עם הנשיא. ההחלטה, כאמור, הייתה להמליץ על גנץ.
יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה אמר לנשיא: "אנחנו מחפשים את הדרך למנוע מבנימין נתניהו להיות ראש הממשלה. מבחינתנו זה הדבר העיקרי והמהותי ביותר. גם רוב הציבור הישראלי אמר את דברו. רוב הציבור הישראלי אמר לא לשלטון נתניהו. יש פן היסטורי למה שאנחנו עושים עכשיו".
ח"כ אחמד טיבי הוסיף: "יש רגעים בחייו של פוליטקאי שמצריכים החלטה מנהיגותית. החלטה מנהיגותית מצריכה אומץ. ההחלטה שלנו היא לא לבן ושחור. אנחנו כאן בגלל שכמעט חצי מיליון מצביעים שלחו אותנו לכאן כדי להגיע לרגע המכונן ולחולל שינוי".
הנשיא ריבלין צפוי להודיע ביום רביעי על מי הוא יטיל את המשימה להרכיב את הממשלה, והמועמד יקבל בשלב ראשון 28 ימים, עם אפשרות להארכה של 14 ימים לכל היותר. אם ייכשל, ריבלין יוכל להודיע למועמד השני שהוא מעניק לו 28 ימים, ללא הארכות, להרכיב ממשלה משלו. אם שני המועמדים נכשלו, במשך שלושה שבועות יוכלו חברי הכנסת לחפש מועמד אחר שיוסכם על רובם. ב-28 בדצמבר יפקע המועד האחרון שבו ניתן להטיל על חבר כנסת את הרכבת הממשלה.
בסביבות 17:00 החל מצעד הממליצים בבית הנשיא עם הגעת נציגי סיעת כחול לבן כדי להמליץ על גנץ. אחריהם נכנסו נציגי הליכוד, המשותפת, ש"ס וישראל ביתנו.
כחול לבן תהיה המפלגה הגדולה ביותר בכנסת הבאה (33 מנדטים), והנשיא ריבלין שאל נציגיה: "אפשר להקים ממשלה רק אם נביא אתכם ואת המפלגה השנייה בגודלה, הליכוד. האם זו אפשרות מבחינתכם?".
יעלון ענה לו: "זאת שאלה חדשה לנוכח מה שקרה בבחירות האחרונות אבל ברור לחלוטין שננהג באופן ממלכתי. אם חס וחלילה לא נצליח להרכיב את הממשלה הבאה, מובן לנו שנחזיר את המנדט אליך שתחליט על מי להטיל את האחריות".
ריבלין: "אם המחיר יהיה הליכה לבחירות נוספות?".
יעלון: "אני מקווה שלא נגיע לשם".
ריבלין: "אבל תשקלו זאת".
לאחר מכן הוסיף הנשיא: "נדמה לי שרצון העם הוא ממשלה שתהיה יציבה. השכלתי להבין עם השנים שלא כל כך מטריד את העם מי ינהל את המערכת. הוא רוצה שהמערכת קודם כל תיצור ממשלה יציבה. ממשלה יציבה לא יכולה להיות בלי שתי המפלגות הראשונות".
ח"כ אבי ניסנקורן ציין שכתבי האישום המרחפים מעל ראשו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מחייבים ממשלה בראשות גנץ, וכשריבלין שאל אותו מה יקרה אם ההתעקשות תוביל לבחירות בפעם השלישית ענה: "אני חושב שלא נגיע לבחירות בפעם השלישית, אבל ממשלת אחדות זה דבר מאוד חשוב, וחשוב מאוד מי יהיה בראשה".
במקביל אמר יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן בישיבת הסיעה שלא ימליץ על אף מועמד לראשות הממשלה: "כל ההתחייבויות שלנו לבוחר הן התחייבות ברזל. ברגע שנתניהו החליטו לסגור גוש עם המפלגות החרדיות והחבורה המשיחיות - אנחנו לא יכולים להמליץ על בנימין נתניהו. המפלגות החרדיות הן ירבות פוליטיות, והרשימה המשותפת הם אויבים. לא נוכל להמליץ על כחול לבן ועל בני גנץ, ולכן המלצה שלנו לנשיא תהיה מאוד פשוטה: לא ממליצים על אף אחד".
מאוחר יותר בערב, כשנציגיו הגיעו לנשיא, אמר ח"כ עודד פורר: "לצערי המדינה נמצאת מינואר במערכת בחירות. זה לא מצב בריא לאף מדינה, קל וחומר למדינת ישראל. מתחילת הדרך דיברנו על ממשלת אחדות. אנחנו מחויבים לממשלת אחדות שצריכה להיות לאומית וגם ליברלית. היינו שמחים להמליץ על אחד מהמועמדים, לצערי נראה שהאמירה של שני הצדדים לאחדות היא מן השפה אל החוץ. זאת אומרת, כל אחד אומר משהו מצד אחד, ומצד שני מהנדס משהו אחר כדי להביא רוב".
ריבלין: האם אתה אומר שח"כ גנץ יהיה נספח לכם?
לוין:" אני לא רואה בזה תנאי".
ריבלין: מה אתה רואה כדבר חשוב יותר: גודל הסיעה או מספר הממליצים?
לוין: השאלה היא מי יכול להתיר את הסבך ולהקים ממשלה.
ריבלין: אם אחליט להטיל על המועמד מטעמכם להקים ממשלה והוא לא יצליח, האם הוא יחזיר את המנדט לנשיא?
יריב לוין: התשובה היא כן.
ריבלין שאל אותו: "אבל האם אתם רואים גם אפשרות שאם חלילה נתניהו לא יהיה ראש ממשלה, אתם יכולים להסכים למישהו אחר?".
ח"כ כהן: "אנחנו חברנו לגוש של 55 חברי כנסת, וזה כולל את ש"ס, הליכוד יהדות הותורה וימינה. אנחנו גוש אחד. מבחינתנו הגוש הזה צריך להרכיב את הממשלה".
ריבלין: "אבל אם לא - הולכים לבחירות?".
ח"כ כהן: "אני מקווה שלא. אנחנו מאוד מקווים שיצלח בידו להרכיב ממשלה".
בני גנץ וצמרת כחול לבן דנו במהלך היום בשאלה אם לפעול לקבל את המנדט מהנשיא ראשונים או לאפשר דווקא לנתניהו לקבל את האפשרות כדי שלא יצליח להרכיב ממשלה.
ראשי מפלגת העבודה-גשר, ח"כ עמיר פרץ ואורלי לוי אבקסיס, נפגשו היום בצהריים עם גנץ. לפי הודעת העבודה-גשר, הם "הדגישו את מצב החירום החברתי בישראל ואת הצורך בהצגת חזון חדש לישראל המבוסס על שלום וצדק חברתי". בשיחה עם אמרו כי ימליצו עליו בפני הנשיא כמועמד להרכבת הממשלה.
לרשות הנשיא עומד כשבוע וחצי לטובת המשימה והוא מתחיל לקיים את ההתייעצויות מוקדם מאוד על מנת לאפשר לעצמו גם זמן למפגשים עם נתניהו וגנץ באופן אישי ומשותף, מתוך ההבנה כי לא יסתמן מועמד מובהק להטלת המנדט. את תוצאות הבחירות הרשמיות יקבל הנשיא מידי השופט מלצר ביום רביעי ולאחר מכן, אם הנשיא יראה בכך צורך, הוא ישקול לקיים מספר התייעצויות משלימות נוספות.