הגדולה בהיסטוריה: המשלחת הישראלית לאולימפיאדת טוקיו
עשרה חודשים לפני שהמשחקים האולימפיים ייצאו לדרך, כ-80 ספורטאים בכחול-לבן צפויים להגיע לטוקיו ויצעדו בטקס הפתיחה. משגיא מוקי, דרך לינוי אשרם ועד נבחרת הבייסבול
משלחת ישראל לאולימפיאדת טוקיו 2020 תהיה הגדולה אי פעם וצפויה להגיע ל-80 ספורטאים לפחות שיצעדו בטקס הפתיחה. היום (ראשון) הצטרפו עוד 25 ספורטאים לאחר שנבחרת הבייסבול עשתה היסטוריה והעפילה למשחקים האולימפיים.
לפני שלוש שנים, בריו 2016, המשלחת הישראלית מנתה 47 ספורטאים והייתה הגדולה ביותר. אל נבחרת הבייסבול יש להוסיף את המתעמלות שסיימו אתמול את אליפות העולם והשיגו שבעה כרטיסים לטוקיו, בראשן לינוי אשרם שזכתה בשתי מדליות אישיות ואחת קבוצתית וניקול זליקמן.
לפני שבועיים עשתה גולשת הגלים ענת ליליאור היסטוריה לאחר שהבטיחה את מקומה בטוקיו בענף החדש, שבו ייקחו חלק 20 ספורטאיות בלבד. הופעת בכורה נוספת נקבל בענף רכיבת הסוסים עם העפלת הנבחרת שתשלח ארבעה רוכבים (כאשר רק שלושה מתוכם יוכלו להשתתף). לכל אלה יש להוסיף את הענפים המסורתיים כמו האתלטיקה, שם ארבעה מרתוניסטים השיגו את הקריטריון - לונה צ'מטאי-סלפטר, סלאמוויט באיולין-טפרי, יחד עם בעלה מארו טפרי וגירמה אמרה בגברים.
ההערכה היא שלפחות עוד 2-3 אתלטים יצטרפו לרשימה, ביניהם קופצת המשולשת חנה מיננקו ורצת ה-3,000 מטר מכשולים, אדוה כהן, ואולי אפילו רצי מרתון נוספים (עד שלושה מותרים למדינה בכל מגדר).
בענף השחייה ישראל תופיע עם נבחרת גדולה. אנסטסיה גורבנקו ומירון חירותי השיגו את הקריטריונים האישיים. באליפות העולם האחרונה הושג הקריטריון ב-4X200 מטר חופשי לגברים ו-4X100 מטר מעורב לגברים ונשים. ביחד עם כאלה שצפויים להצטרף כמו יעקב טומרקין, הנבחרת אמורה להגיע ל-10 ספורטאים.
ואיך אפשר בלי הג'ודו, שצפוי להיות זה שישלח הכי הרבה נציגים אישיים למשחקים, ואולי גם לתחרות הקבוצתית שתיערך לראשונה במסגרת האולימפיאדה. בגברים, שגיא מוקי, אלוף העולם הטרי, מוביל את הדירוג האולימפי וינסה לשמור על המיקום שלו עד טוקיו. שאר הספורטאים שצפויים להיות בטוקיו: פיטר פלצ'יק, טוהר בוטבול, לי קוכמן, מדליסט הארד מריו 2016 אורי ששון וברוך שמאילוב או טל פליקר, שמתחרים ביניהם על הכרטיס היחיד לאולימפיאדה.
אצל הנשים נזכה לראות את גפן פרימו או גילי כהן (כשתחזור מהפציעה) נאבקות על הכרטיס הבודד ב-52 ק"ג, שירה ראשוני, תמנע נלסון לוי, גילי שריר או ענבל שמש (63 ק"ג), ומי שמתקרבות כיום
לקריטריון הן ירדן מאירסון ורז הרשקו. אם אחת מהן תיכנס זה יבטיח את השתתפות ישראל בתחרות הקבוצתית.
הקריטריון ייסגר רק במאי, בתום גראנד סלאם באקו. המטרה של הנשים והגברים היא להיות מדורגים בין 18 הראשונים בדירוג האולימפי במשקל שלהם.
השנתיים האחרונות היו חלומיות עבור המתעמל ארטיום דולגופיאט, שסיים עם מדליית הכסף באליפות העולם (2017) והשיג פעמיים את סגנות אליפות אירופה (2018 ו-2019). הוא גם מדורג ראשון בסבב גביע העולם. כדי להגיע לטוקיו יצטרך דולגופיאט להתברג בין שלושת הראשונים בתרגיל הקרקע באליפות העולם בחודש הבא בשטוטגרט. מי שינסה לעשות זאת גם במכשיר בודד הוא סגן אלוף אירופה בשולחן הקפיצות אנדריי מדבדב. אלכס שטילוב המנוסה ינסה להגיע למשחקים בפעם הרביעית ברציפות, אבל בניגוד לשניים האחרים יעשה זאת דרך הקרב-רב. שטילוב יצטרך לסיים בין 12 הראשונים באליפות העולם.
מי עוד עשוי להצטרף למשלחת?
בשייט, ישראל תשלח ארבעה נציגים שזהותם תיקבע בחודשים הקרובים. ישראל מחזיקה בקריטריון בגלשן הניל פרייד לגברים ונשים וכרטיס זוגי במפרשיות ה-470 לנשים. בקליעה סרגיי ריכטר כבר בפנים לאחר מדליית הזהב במשחקי אירופה וטל אנגלר תנסה להצטרף אליו. בבדמינטון צפויים להשתתף מישה זילברמן וקסניה פוליקרפובה, שלומי חיימי באופני הרים, עומר שפירא באופני כביש. לטיסיה בק תקווה להתברג בפעם השנייה ברציפות בדירוג שיכניס אותה לטורניר הגולף.
המתאבקים אילנה קרטיש ויורי קלשניקוב אומנם לא הצליחו באליפות העולם אך יקבלו עוד הזדמנות, יושי טננבאום (סקייטבורד), ניקול רובנוביץ' ודוד ליטבינוב (הרמת משקולות), שחר ורן שגיב (טריאתלון), אלוף אירופה יובל פרייליך, עידו הרפר, גרגורי בסקין ודניאל ליס ינסו דרך התחרות האחרונה להגיע בכרטיס האישי בענף הסייף, אבישג סמברג, גדי וגילי חיימוביץ' ורבקה באייך (טאקוונדו), ומתן רודיטי ואווה פביאן (שחייה במים פתוחים).