היועמ"ש לריבלין: אין מניעה להטיל על נתניהו את הרכבת הממשלה
לקראת השימוע ביקש הנשיא לברר את מעמדו המשפטי של ראש הממשלה. הסוגייה סבוכה מכיוון שאת הרכבת הממשלה מבקש נתניהו בכובעו כח"כ
לשכת נשיא המדינה ראובן ריבלין פנתה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כדי לברר מה מצבו המשפטי העדכני של ראש הממשלה בנימין נתניהו ואם יש מניעה להטיל עליו את הקמת הממשלה. בתשובה נמסר ללשכה כי בשלב זה אין לכך מניעה חוקית. כך דווח הערב (יום א') בחדשות 13.
הפנייה בוצעה בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות", שלפיו אחרי השימוע שייערך לנתניהו בעוד כשבועיים, ובמידה שלאחריו יוחלט להגיש נגדו כתב אישום, תיתכן מניעה משפטית מהמשך מגעיו להרכבת ממשלה.
עד כה טענו גורמים מטעמו של נתניהו כי "חוק יסוד: הממשלה" קובע שכהונתו של ראש ממשלה תיפסק רק לאחר הרשעה בפסק דין סופי, ולכן אין להחיל עליו את הלכת "דרעי-פנחסי", שלפיה שר שהוחלט על הגשת כתב אישום נגדו יפוטר מתפקידו.
אולם מדובר בסוגיה משפטית שנויה במחלוקת, שכן אם הנשיא יטיל על נתניהו את מלאכת הרכבת הממשלה החדשה, הרי שעל פי החוק הדבר ייעשה במסגרת כובעו כחבר כנסת ולא כראש ממשלה, כך שהכללים המשפטיים שונים.
כלומר, כשם שלא ניתן למנות לתפקיד ציבורי אדם שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום בעבירות מתחום טוהר המידות, יש יסוד לטענה שגם שיקול הדעת של הנשיא בהטלת הרכבת הממשלה על נתניהו - בשעה שעל פי החוק הוא מוגדר כח"כ - יהיה מוגבל אם תתקבל החלטה על הגשת כתב אישום, קל וחומר בעבירת שוחד.
השימוע שיערוך היועמ"ש אביחי מנדלבליט לנתניהו נקבע ל-2 באוקטובר, וההערכה היא שההחלטה אם להגיש כתב אישום תתקבל במהלך נובמבר. במערכת המשפטית מעריכים שבג"ץ יידרש לסוגייה במסגרת עתירות שיוגשו אם אכן תוטל הרכבת הממשלה על נתניהו, והיועמ"ש יידרש להגדיר בפני בית המשפט מהו מצבו המשפטי של ראש הממשלה. כמו היועמ"ש, גם בית המשפט העליון מעולם לא ניצבו בפני אתגר מעין זה.