הרשימה המשותפת לנשיא: ההמלצה על גנץ - ללא בל"ד
לאחר שאתמול המליצו על בני גנץ לנשיא בצעד היסטורי, הלילה העבירה הרשימה המשותפת מכתב לנשיא המבהיר שההמלצה אינה כוללת את שלושת חברי בל"ד, ובכך הורידה לכאורה את מספר הממליצים של כחול לבן ל-54 מול ה-55 הצפויים לנתניהו
הרשימה המשותפת העבירה הלילה (שני) מכתב לנשיא המדינה ראובן ריבלין המבהיר כי המלצתם ההיסטורית להטיל את הרכבת הממשלה על יו"ר כחול לבן בני גנץ אינה כוללת את שלושת חברי הכנסת מטעם בל"ד, ולכן מדובר ב-10 ממליצים ולא ב-13. בכך יעמוד לכאורה מספר ממליצי גנץ על 54 ולא 57, פחות מה-55 הצפויים לראש הממשלה בנימין נתניהו.
במכתב, שנשלח על ידי ח"כ אחמד טיבי, נכתב: "לכבוד הנשיא ריבלין. ברצוני להודיע כי שלושת חברי הכנסת של בל"ד ביקשו ממני כיו"ר הסיעה להודיע כי המלצת הרשימה המשותפת על חבר הכנסת בני גנץ לא כוללת אותם ועל כן ההמלצה היא בשם עשרה חברי כנסת של חד"ש, רע"ם ותע"ל ולא 13". גורמים בבל"ד אמרו כי "אנחנו לא מסכימים להמליץ על גנץ ולא אף אחד אחר. העמדה שלנו הייתה ברורה מהתחלה".
בל"ד אף הוציאה הודעה לתקשורת אתמול והודיעה כי היא "מתנגדת להמלצה על רב אלוף מיל' בני גנץ כמועמד להקמת הממשלה. חברי בל"ד הביעה בישיבות הרשימה המשותפת את דעתם שאין להמליץ על אף מועמד. הם אמרו שאין להמליץ על גנץ בשל עמדותיו הפוליטיות הימניות, שאינן שונות בהרבה מאלה של הליכוד, וכן בגלל ההיסטוריה הצבאית המדממת והתוקפנית שלו. גנץ מתכוון להקים ממשלת עם הליכוד וליברמן. המלצה עליו היא המלצה על ממשלת אחדות, שהיא גרועה יותר ממשלת ימין. זאת ועוד, כחול לבן התעלמה מדרישות השימה המשותפת וסירבה בתוקף לדון בהם או להתחייב על משהו באופן רשמי ופומבי. כל אחת מהסיבות האלה מספיקה כדי לא להמליץ על גנץ, ובוודאי כאשר כל הסיבות האלה קיימות".
ההחלטה של הרשימה המשותפת התקבלה אתמול, שעות ספורות אחרי פגישה מכרעת בין ראשי המפלגות המרכיבות את הרשימה - איימן עודה, אחמד טיבי, מנסור עבאס ומטאנס שחאדה. הם החליטו שכל ראש מפלגה ידבר עם אנשיו ותתקבל החלטה סופית לפני הפגישה עם הנשיא. ההחלטה הייתה להמליץ על גנץ, אך עם זאת, נציגי בל"ד לא הגיעו לבית הנשיא.
יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה אמר לנשיא: "אנחנו מחפשים את הדרך למנוע מבנימין נתניהו להיות ראש הממשלה. מבחינתנו זה הדבר העיקרי והמהותי ביותר. גם רוב הציבור הישראלי אמר את דברו. רוב הציבור הישראלי אמר לא לשלטון נתניהו. יש פן היסטורי למה שאנחנו עושים עכשיו".
ח"כ אחמד טיבי הוסיף: "יש רגעים בחייו של פוליטקאי שמצריכים החלטה מנהיגותית. החלטה מנהיגותית מצריכה אומץ. ההחלטה שלנו היא לא לבן ושחור. אנחנו כאן בגלל שכמעט חצי מיליון מצביעים שלחו אותנו לכאן כדי להגיע לרגע המכונן ולחולל שינוי".
מכתבה של הרשימה המשותפת מגיע ברקע ההתלבטות בכחול לבן ובליכוד בשאלה למי עדיף לקבל ראשונה את המנדט להרכבת הממשלה מהנשיא. חרף התוצאה הלכאורה מובהקת, מעמדתה כמפלגה הגדולה, סבורים גורמים בכחול לבן שהאפשרות להרכיב ממשלה היא "קשה, מורכבת ומסובכת", כלשונם, ולכן עדיף לתת לנתניהו להיכשל ואז לקבל את המנדט, בהנחה שהמערכת הפוליטית לא תרצה בסיבוב בחירות נוסף. מנגד, אחרים במפלגה דורשים לקחת את המנדט בכל מקרה ובלי תנאים. "אם אתה מקבל ראשון את האפשרות להרכיב ממשלה – אתה צורב בתודעה שניצחת את הבחירות", אמרו.
גם בליכוד גיבשו בימים האחרונים קו שלפיו עדיף לכאורה לקבל את המנדט להרכבת הממשלה בסבב השני, לאחר שהראשון נכשל. ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים שורה של התייעצויות אינטנסיביות עם חברי צוות המו"מ של הליכוד, שאותו מובילים השרים יריב לוין וזאב אלקין.
עם זאת, נכון לרגע זה, כשעדיין לא ברור על מי יטיל הנשיא ראובן ריבלין את הרכבת הממשלה, מתעקשים בליכוד שבכל מקרה כי לא משנה מי יהיה ראשון, תמונת המצב פשוטה: או ממשלת אחדות רחבה ושוויונית עם גוש הימין וכחול לבן, או בחירות בפעם השלישית תוך פחות משנה.
הנשיא ריבלין צפוי להודיע ביום רביעי על מי הוא יטיל את המשימה להרכיב את הממשלה, והמועמד יקבל בשלב ראשון 28 ימים, עם אפשרות להארכה של 14 ימים לכל היותר. אם ייכשל, ריבלין יוכל להודיע למועמד השני שהוא מעניק לו 28 ימים, ללא הארכות, להרכיב ממשלה משלו. אם שני המועמדים נכשלו, במשך שלושה שבועות יוכלו חברי הכנסת לחפש מועמד אחר שיוסכם על רובם. ב-28 בדצמבר יפקע המועד האחרון שבו ניתן להטיל על חבר כנסת את הרכבת הממשלה.