נדחתה תוכנית להקמת טורבינות רוח בגובה 180 מ'
ארגונים ירוקים התנגדו להקמת 20 טורבינות רוח בגליל התחתון: "הטורבינות פוגעות במינים נדירים". בחברה המבקשת להקים את הטורבינות: "הסיכון לפגיעה בבעלי כנף הוא מצומצם"
מצד אחד הרצון לייצר אנרגיה ירוקה ומצד שני החשש לפגיעה בבעלי חיים: הוועדה לתשתיות לאומיות דחתה בצהריים (יום ב') את בקשתה של חברת רימון אנרגיות מתחדשות, חברת בת של גרנות, להקים חוות טורבינות נוספת ברמת סירין, בדרום-מזרח הגליל התחתון. החברה מבקשת להקים כ-20 טורבינות בגובה של כ-180 מטרים. בחברה להגנת הטבע, ברשות הטבע והגנים ובמועצה האזורית מתנגדים לפרויקט. 11 נציגים הצביעו נגד התוכנית ונציג משרד האנרגיה נמנע בהצבעה.
בסירין קיימת חוות טורבינות רוח של חברת "אפקון" ובה 11 טורבינות בגובה של 74 מטרים, שגרמה לפגיעה בבעלי כנף רבים, בהם עקב עיטי, דיה שחורה, חסידות, עיט חורש, יזנוב גדול, שחף צהוב רגל, עקב חורף, תור צווארון ועוד רבים אחרים.
לפי דו"ח של רשות הטבע והגנים, שניטר את בעלי הכנף שנפגעו מהטורבינות של חברת "אפקון" בסירין ב- 2019, עולה כי בעלי כנף רבים נפגעים, אבל רובם נאספים על ידי היזם, החקלאים, או נטרפים על ידי בעלי חיים.
המועצה האזורית גליל תחתון מתנגדת להקמת החווה. "מדובר בתוכנית הסותרת את עמדת המועצה ביחס לשמירה על השטחים הפתוחים בגליל התחתון, המשך פיתוחה של החקלאות, שמירה על בעלי הכנף וכמובן רווחתם ובריאותם של תושבי המועצה", נמסר מהמועצה. ראש המועצה ניצן פלג אמר לפני הדיון: "אני מבין את הצורך האמיתי של מדינת ישראל במקורות אנרגיה מתחדשת, אך עומד על דעתי כי קיימים פתרונות שאינם מהווים פגיעה אנושה במרחבי הטבע והחי".
נדב ישראלי, צפר בכיר בחברה להגנת הטבע, אמר כי "נתוני ניטור הפגיעות מחוות הטורבינות ברמת סירין, מבהירים חד משמעית, כי פגיעות קשות בעופות ובעטלפים, אינן דמיוניות, אלא ממשיות וקורות בפועל, כל הזמן. חוות הטורבינות בסירין פוגעת במינים נדירים ובמיני מפתח למערכת האקולוגית, כגון עופות דורסים. נתוני הפגיעות במינים מוגנים גבוהים במאות ואף אלפי אחוזים, מהתחזיות שהוצגו במודל של היזם וכן מערכי הסף שנקבעו לתוכנית".
ישראלי הוסיף: "ניתן להניח בביטחון רב, שפגיעתה של חווה נוספת, המתוכננת לקום מצפון לחווה הקיימת ברמת סירין, בעופות ובעטלפים, תהיה קשה אף יותר מהפגיעה הנוכחית, עקב מספר הטורבינות וגודלן המתוכנן. יש למנוע את ההקמה של חווה זו, וכן של חוות טורבינות נוספות אחרות, באזורים רגישים לעופות ועטלפים. אנחנו מקווים כי חברי הוועדה יגלו אחריות ציבורית ויידחו את התוכנית".
מחברת רימון נמסר: הסיכון לפגיעה בבעלי כנף בפרוייקט של רימון ברמת סירין הינו מצומצם, הוא נמצא בהלימה עם הערכים המנחים המקובלים על ידי רשות הטבע והגנים ודומה לשאר חוות הרוח אשר אושרו לאחרונה באזור הצפון. מתוך אחריות סביבתית החברה התחייבה להפעיל אמצעים טכנולוגיים ומשטרי הפעלה על מנת למזער עוד יותר את פוטנציאל הפגיעה בבעלי הכנף".
עוד נמסר מחברת רימון כי "בהתייחס לדוח רט" ג לגבי חוות הרוח של אפקון ולאחר בדיקה של הנתונים המוצגים בדוח על ידי היועצים המקצועיים המלווים את הפרויקט נמצא כי מבחינה מקצועית ומדעית לא ניתן לקבוע היקפי פגיעה שנתיים על סמך תקופת המדידה הקצרה. בנוסף, נמצא כי לא ניתן להגיע לאומדנים כלשהם על סמך התנאים החריגים ששררו בחוות אפקון בתקופת המדידה הנוכחית לרבות מכת נברנים. כמו כן, לא ניתן להשליך מאתר זה לאתרים אחרים בגלל קרבתה של חוות אפקון לאתר סילוק פסולת המושך אליו בעלי כנף, הנמצא במרחק 2.6-1.9 ק"מ ממזרח לטורבינות. אחרי בחינה של דוח רט"ג והנספח המצורף לו, עולה שהנחות הבסיס של המודל שכביכול יושם בחישוב אינן נכונות, עוד עולה כי נוסחאות החישוב שמובאות במסמך רט"ג כלל לא יושמו בדוח ובמקום חישוב מתודולוגי, כפי שנטען, הוכפלו כל הנתונים ללא אבחנה פי 9.28 כדי להגיע לאומדן גבוה שהוא גם לא נכון וגם חסר משמעות".
ברשות הטבע והגנים התייחסו לטענות היזם: "אנו דוחים מכל וכל את טענות היזם, שמעידות על קריאה רשלנית של הדו"ח והתייחסות חלקית ומגמתית לנתונים שעליו הוא מבוסס במטרה להמעיט בחשיבות הממצאים המדאיגים לגבי פגיעה בבעלי כנף מטורבינות רוח. לראיה, הגופים המקצועיים בות"ל לא קיבלו את חוות הדעת של יועצי היזם והועדה דחתה פה אחד את התת"ל של חוות טורבינות הרוח ברמת סירין בגלל הצפי לפגיעה חמורה בבעלי כנף".