הורים גרושים? כך תצלחו את החגים
אצל מי הילדים יהיו בערב החג? ומה קורה כשהוא משבש את רצף השבתות? גיבשנו מדריך שיעשה סדר לתקופת החגים שבפתח, ויסייע בהבנת הזכויות והחובות של זוגות גרושים עם ילדים
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
זוגות, קחו נשימה עמוקה. החגים האיומים בפתח
החשש של הגרושים: לעשות חג בלי הילדים
החגים נגמרו: כך תחזרו לשגרת העבודהאיך מחלקים את השהות בחגים בין הורים גרושים?
בדרך כלל חופשות וחגים מחולקים חציחצי בין ההורים. בתסקירי פקידת סעד שמוגשים לבית המשפט, ואף בהסכמי גירושים, יש טבלת חגים מסודרת להסדרי השהות בשנה הקרובה. בשנה שאחריה ההסדר מתחלף, וחוזר חלילה. חלוקה כזו מונעת מחלוקות ומאפשרת לתכנן את החגים שנים קדימה.
עו"ד דיבון קצובר מציינת לגבי חגי תשרי, כי נהוג שבראש השנה הילדים נמצאים אצל הורה אחד, אך ניתן לחלק את החג לשניים אם יש אפשרות למעבר בין ההורים, כי מדובר ביומיים. לגבי סוכות, נהוג שהילדים נמצאים בחג בראשון ובחצי מחול המועד אצל הורה אחד, ואצל השני במחצית השנייה של חול המועד ובשמחת תורה, אבל כל הסדר אחר אשר סוכם בין ההורים ומקובל על שניהם – יגבר. מה שחשוב הוא שיהיו כאן יציבות וסדר קבוע.
מה קורה כשהחגים שוברים את רצף חלוקת השבתות?
דיבון קצובר: הסדרי חגים גוברים על הסדרים רגילים. לכן, אם ביום מסוים הילדים אמורים להיות אצל האב, אך בחג שחל באותו יום הם אמורים להיות אצל האם, הסדרי החג גוברים והם יהיו אצלה. אחרי החג ממשיכים הסדרי השהות הרגילים. כאשר מדובר בשבתות הבעיה קשה יותר, כי לעיתים הורים מתכננים את הלו"ז של השבתות למשך השנה ולפתע מגיע חג ומשנה את סדר השבתות.
אז האם אחרי החג ממשיך סדר השבתות הרגיל, או שהוא משתנה? "שניהם אפשריים, אך יש להחליט על כך מראש. אם רוצים שסדר השבתות לא ישתנה, צריך לקחת בחשבון כי ייתכן שהילדים יהיו אצל הורה אחד שתי שבתות רצוף עד שהסדר יחזור לעצמו. אם אין חשיבות לסדר השבתות, קובעים שאחרי החג הילדים יהיו אצל ההורה שלא שהו אצלו בחג".
יש לי שני בני נוער. בחגים אני ובן זוגי החדש רוצים לטייל איתם בחו"ל, אבל הגרוש שלי מתנגד. מה אפשר לעשות? האם אני חייבת אישור ממנו כדי להוציא אותם מהארץ?
כשמדובר בקטינים צריך אישור משני ההורים ליציאה מהארץ. גם הנפקת דרכון לילד להורים גרושים טעונה חתימה של שניהם. אם צד אחד מתנגד לנסיעה והוציא צו עיכוב יציאה מהארץ נגד הקטינים, ניתן לפנות לבית המשפט.
האם יש בפסיקה סנקציה נגד מי שמסית את ילדו נגד הגרוש/ה?
יש סנקציות שבית המשפט עשוי להטיל במקרה של הסתה, בהן קנסות וצמצום השהות עם ההורה המסית. אם זו הסתה נמשכת שגרמה לניכור הורי, יש נוהל חדש של ביהמ"ש לטיפול יעיל ומהיר בפניות כאלו.
בחגים בדרך כלל מבלים עם המשפחה המורחבת. מה חשוב שהורים גרושים ייקחו לתשומת ליבם?
ראשית, לא להעמיד את הילדים במצבים לא נעימים של הסתה. שלא ישמעו במשפחת האב דברים רעים על אמם ומשפחתה, ולהפך. ההורים צריכים לשלוח את הילדים בשמחה למשפחה השנייה, בלי להטיל ביקורת (גם לא מרומזת). יש לדאוג לקשר תקין וטוב של הילדים עם שתי המשפחות, לטובת הילדים ורווחתם.
שנית, אין להעמיד אותם בקונפליקט בין אורחות החיים של ההורים. הבעיה מתעצמת בעיקר כשהורה אחד מקיים אורח חיים דתי, והשני חילוני. יש לכבד את אורח החיים בו גדלים הילדים, ואם הם לומדים במוסדות דתיים ומקיימים אורח חיים דתי, אין להעמידם במצב שבו הם נוסעים בחג לים, דבר שיגרום להם לבלבול ולרגשות אשמה.
לסיום, עם כל הקושי של ההורה עם כך שהוא לא מבלה חלק מהחגים לצד ילדיו, צריך "לשחרר", להבין שיש הורה נוסף ושהקשר שלהם איתו הוא חיוני להתפתחותם. לעודד מצב שבו הילד נהנה אצל שני ההורים, ומקיים קשר תקין וטוב עם שתי המשפחות המורחבות שלו.