שתף קטע נבחר

סיבת הפזילה של בת ה-13: שימוש מופרז בסלולרי בחופש

בת 13 הגיעה לשניידר כשהיא סובלת מפזילה שהופיעה במהלך הקיץ. לאחר בדיקות מקיפות ששללו בעיה נוירולוגית, קבעו הרופאים שהגורם לפזילה - שימוש מוגזם בסלולרי. ד"ר דותן: "תופעה שנגרמת כתוצאה משבירה במנגנון המזיגה במוח, שאחראי על התיאום בין שתי העיניים". האב: "כואב. יכולנו למנוע את מה שקרה"

אם גם הילדים שלכם העבירו את החופש הגדול בצפייה אין־סופית במסכים, כדאי שתשמעו על המקרה הזה: נערה בת 13 שהשתמשה במהלך החופש בסמארטפון במשך שעות ארוכות סובלת עכשיו מפזילה קבועה.

 

הנערה, תושבת מרכז הארץ, הגיעה לאחרונה ליחידת העיניים במרכז "שניידר" לרפואת ילדים כשהיא סובלת מפזילת איזוטרופיה חריפה – שמשמעותה פנייה פנימה של אחת העיניים. הפזילה הופיעה בפתאומיות במהלך הקיץ.

 

כשהנערה הגיעה לבית החולים היא עברה בדיקות עיניים ובדיקות נוירולוגיות מקיפות, כולל הדמיה מוחית (סי־טי מוח) כדי לשלול גורם נוירולוגי שיכול היה לגרום להופעת הפזילה החדשה. כל הבדיקות שבוצעו נמצאו תקינות.

 

מתרבים הדיווחים על הקשר בין צפייה ממושכת במסכים  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתרבים הדיווחים על הקשר בין צפייה ממושכת במסכים (צילום: shutterstock)

  

קיראו עוד על סכנות הסמארטפון

ממצאים חדשים: האם הסמארטפון גרם להופעת "קרניים" בגולגולת?

בשנה אחת: 55 אלף ישראלים עם פגיעות בכף היד מהסמארטפון

 

כשהרופאים ביררו אם יכול היה להיות גורם אחר לתופעה, התברר להם שהנערה בילתה שעות רבות בשימוש בטלפון הנייד, לעיתים קרובות ברציפות, ללא מתן מנוחה מספקת לעיניים. לכן, מסקנת הרופאים הייתה שהפזילה הופיעה בגלל השימוש הרב בטלפון הנייד.

  

דיווחים מתרבים על פזילה כתוצאה משימוש במסכים

מדובר בתופעת לוואי נדירה יחסית של השימוש בטלפונים ניידים, אך בשנים האחרונות מתרבים הדיווחים על הקשר בין צפייה ממושכת במסכים – לרוב של טלפונים סלולריים שהמסכים שלהם קטנים יחסית – לבין הופעת פזילה, שגורמת לעיתים לראייה כפולה ומהווה מגבלה תפקודית וקוסמטית משמעותית.

  

מדוע זה קורה? ככל הנראה בשל שבירה במנגנון המזיגה במוח, שאחראי על התיאום בין שתי העיניים. הפזילה אף יכולה לנבוע מכיווץ ממושך מדי של האישון, העדשה והשריר הישר־הפנימי, שאחראי על תזוזת העין בכיוון האף, פעולות שהינן חלק מהמנגנון הפיזיולוגי של ראייה לקרוב. כשהשרירים נמצאים במצב הזה לאורך זמן, הטונוס שלהם מוגבר וזה תורם להופעת הפזילה.

  

  (  )

ד"ר גד דותן, מנהל יחידת עיניים ילדים בשניידר, סיפר: "מדובר במקרה מצער הממחיש את הסכנה בשימוש אינטנסיבי בסמארטפון. במקרה זה, הפסקת השימוש בטלפון הנייד לא הביאה להיעלמות הפזילה והנערה תזדקק, ככל הנראה, לניתוח לתיקון הפזילה. על מנת להפחית את הסכנה להתפתחות פזילה יש להמעיט בשימוש בטלפון הנייד, ולאפשר מנוחה תכופה לעיניים".

  

ד"ר דותן הסביר כי "בשנים האחרונות יש עוד ועוד דיווחים בספרות המקצועית על אנשים, בעיקר בני נוער, שסובלים מפזילה בעקבות שימוש מופרז בטלפון הנייד. זה קורה כשמשתמשים לפחות ארבע שעות ביום בטלפון, בלי לעשות הפסקות, ולכן לא מפתיע שזה קרה לאחר החופש הגדול. ההורים סיפרו שבהתחלה ראו את הפזילה לסירוגין, ובשלב מסוים היא הפכה להיות קבועה. הילדה התלוננה שהיא רואה כפול וההורים הגיעו איתה לבית החולים.

 

"כואב לנו לדעת שזה משהו שאפשר היה למנוע"

"ההנחיה הראשונית הייתה להפסיק את השימוש בטלפון הנייד באופן מוחלט. לרוב, אחרי מספר שבועות ללא שימוש בנייד המצב הולך ומשתפר, אבל יש ילדים שנאלצים להגיע לניתוח, כמו במקרה הזה. זו הפעם הראשונה שאני נתקל במקרה כזה, אבל אני יודע מקולגות שלי שזו תופעה שמתחילה להרים את ראשה".

  

אביה של הילדה סיפר: "להכניס ילדה בגילה לניתוח בשתי העיניים זה לא פשוט בכלל. כואב לנו לדעת שזה משהו שאפשר היה למנוע. אין תחליף למשחק בחוץ עם כדור, בטח לא הסמארטפון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שימוש מוגזם בסמארטפון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים