שתף קטע נבחר

 

איראן, טראמפ - ובלי נתניהו: עצרת האו"ם בניו יורק

מחר תיפתח העצרת הכללית ה-74, ובין הנושאים המרכזיים המאבק בהתחממות הגלובלית והמשבר עם איראן. טראמפ לא מתכנן להיפגש עם הנשיא רוחאני, אך אולי תהיה לחיצת יד מפתיעה? "יהיה מעניין מאוד". לקראת העצרת: טהרן שחררה את המכלית הבריטית

 

טראמפ על פגישה אפשרית עם רוחאני: "אני תמיד פתוח"    (צילום: רוטירס)

טראמפ על פגישה אפשרית עם רוחאני: "אני תמיד פתוח"    (צילום: רוטירס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

העצרת הכללית של האו"ם, ה-74 במספר, תיפתח מחר (שלישי) במטה הארגון בניו יורק, כשברקע עומס רב של משברים בינלאומיים. המתיחות הגוברת בין איראן לארה"ב ובעלות בריתה היא אולי המרכזית שבהם, אך גם מלחמת הסחר עם סין והקריאות למאבק בהתחממות הגלובלית יידונו בין יותר מ-91 מנהיגי העולם שיגיעו לעצרת.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

כמה שמות בולטים ייעדרו הפעם, ובהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהעדיף להישאר בארץ בשל המבוי הסתום שאליו נקלעה ישראל לאחר הבחירות. זו תהיה הפעם הראשונה מאז 2010 שהוא לא ינאם בעצרת. שר החוץ ישראל כץ ינאם במקומו ביום חמישי הקרוב. גם נשיאי רוסיה וסין, ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג, שלעיתים נדירות משתתפים בעצרות האו"ם, לא יגיעו השנה.

או
יהיה מעניין. העצרת הכללית של האו"ם בשנה שעברה(צילום: EPA)

"אני תמיד פתוח". טראמפ בנאומו בעצרת בשנה שעברה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אני תמיד פתוח". טראמפ בנאומו בעצרת בשנה שעברה(צילום: AFP)

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הגיע כבר אתמול לניו יורק, והבטיח לפעול כדי לגבש קואליציה בינלאומית נגד איראן. "טוב, אני תמיד אוהב קואליציות", אמר ביום שישי הנשיא האמריקני, ומיד שב והתלונן על הסכם הגרעין שנחתם בתקופת קודמו אובמה, ממנו הוא פרש בשנה שעברה. "כולם עשו כסף ואנחנו לא".

 

וושינגטון מאשימה את איראן בשיגור מתקפת המל"טים וטילי השיוט שפגעו במתקני הנפט של סעודיה באמצע החודש, האשמה שאליה הצטרפה היום בריטניה. טהרן מכחישה זאת, וטוענת שהיא שוגרה מתימן על-ידי המורדים החות'ים, בתגובה לפעילות הסעודית נגדם.

לא יגיע הפעם. נתניהו בעצרת ב-2012 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא יגיע הפעם. נתניהו בעצרת ב-2012(צילום: רויטרס)

המתקפה הזו, שהביאה לשיא את המתיחות בין טהרן לוושינגטון ובעלות בריתה, סתמה כנראה את הגולל על אפשרות של פגישה בין טראמפ לנשיא האיראני חסן רוחאני. לאחרונה הועלתה אפשרות כזו, במיוחד אחרי פיטורי היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, שקרא לבידודה של איראן. גם נשיא צרפת עמנואל מקרון, שמנסה להציל את הסכם הגרעין אותו החלה טהרן להפר בגלוי, עודד פסגה כזו.

 

יהיו הפתעות?

למרות זאת יכולות להיות הפתעות, אולי בדמות לחיצת ידיים אקראית. רק אתמול אמר טראמפ לכתבים כי אם האיראנים ירצו להיפגש, הוא יהיה מוכן לכך. "אין לי כוונה להיפגש איתם, אבל אני תמיד פתוח", אמר אתמול טראמפ ביוסטון שבטקסס, והוסיף שבעצרת יהיה "מעניין מאוד". "אני אפגש אם הם ירצו אבל ממש אין לי תוכניות להיפגש".

או
יציג "תוכנית שלום". נשיא איראן רוחאני(צילום: AFP)

 

טילים בליסטיים במצעד צבאי באיראן, אתמול

טילים בליסטיים במצעד צבאי באיראן, אתמול

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ריצ'רד גוון, מנהל מרכז האו"ם לטיפול במשברים בינלאומיים, מעריך שהסיכוי לפגישה בין טראמפ לרוחאני הוא אפסי. "במקום פריצת דרך דיפלומטית, אנחנו צפויים לראות מלחמה של מילים", הוא אמר. ארון דייוויד מילר, בכיר במכון קרנגי לשלום בינלאומי, אמר לניו יורק טיימס כי הניסיון של הממשל לקדם קואליציה בינלאומית נגד איראן במהלך העצרת הוא בעצם עדות נוספת לכך שהוא מעדיף להתרחק מהאפשרות של תגובה צבאית. שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, שכבר נמצא בניו יורק (תחת הגבלה של הרשויות לשהות באזור הסמוך למטה האו"ם), איים לפני ימים ספורים ב"מלחמה כוללת" אם ארצו תותקף.

 

לקראת העצרת: המכלית הבריטית שוחררה

אתמול הכריז הנשיא האיראני, בנאום שנשא במצעד צבאי בטהרן שבו הוצגו טנקים וטילים בליסטיים, שבכוונתו להציג במהלך עצרת האו"ם "תוכנית שלום", שתתבסס על שמירת הביטחון של מדינות המפרץ הפרסי בעצמן, ולא בעזרת "כוחות זרים" כדבריו. לפני המראתו היום לניו יורק, אמר רוחאני כי הוא יציע קואליציה יריבה לזו שמנסה ארה"ב להקים, וכי טהרן תזמין אליה את כל "המדינות ששוכנות לחופו של המפרץ הפרסי".

איראן צוות ה מכלית ה בריטית בריטניה Stena Impero  (צילום: AFP)
חופשייה לעזוב. המכלית הבריטית Stena Impero(צילום: AFP)

רוחאני ינאם בעצרת ביום רביעי, וזמן לא רב לאחר המראתו הודיעו הרשויות באיראן על שחרורה של המכלית הבריטית Stena Impero, שעליה השתלטו משמרות המהפכה במצר הורמוז בחודש יולי. תפיסתה נחשבה לפעולת תגמול למעצר המכלית האיראנית בגיברלטר שבועיים לפני כן. אותה מכלית איראנית, אדריאן דריה 1, שוחררה בחודש שעבר – והפרה את ההבטחה האיראנית שלא להעביר נפט למשטר אסד.

 

טראמפ יהיה הנואם השני מחר, אחרי נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו, שעבר לאחרונה ניתוח נוסף בעקבות דקירתו בשנה שעברה בקמפיין הבחירות, אך הבטיח לנאום אפילו על כיסא גלגלים. אחרי טראמפ ינאם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, שמתמודד כעת עם הפגנות חריגות נגד משטרו. את א-סיסי ימשיך במצעד המנהיגים שינאמו מחר נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. את נאומו הוא יישא בצל המשבר עם ארה"ב – ששוקלת להטיל על אנקרה סנקציות בשל החלטתה לרכוש טילי S-400 מרוסיה.

נשיא ארה
אולי תהיה לחיצת יד? טראמפ באייר פורס 1(צילום: AFP)
 

עוד לפני תחילת הנאומים, היום תיפתח בניו יורק פסגה מיוחדת שארגן מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, לעידוד אומות העולם לנקוט פעולה נגד פליטות גזי החממה שגורמים להתחממות הגלובלית. הנשיא טראמפ העדיף לדלג על הפסגה הזו, שבה תנאם בין היתר הנערה השבדית גרטה טונברג, שהובילה הפגנות של המוני תלמידים בסוף השבוע ברחבי העולם. במקום זאת, טראמפ ישתתף במפגש שיעסוק ברדיפה דתית באותו בניין שבו תיערך פסגת האקלים. ברשת CNN ציינו כי בניגוד אליו, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל תגיע במיוחד לפסגה זו, ותוותר על נוכחות בשאר אירועי העצרת.

 

גם הברקזיט וקשמיר על סדר היום

סוגיה נוספת שצפויה להעסיק את מנהיגי העולם היא מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, שהטילו זו על זו מכסי ענק על סחורות מיובאות. כיוון ששי ג'ינפינג לא יגיע לעצרת, לא תהיה כמובן פגישה בינו לבין טראמפ, אך שר האוצר האמריקני סטיב מנוצ'ין צפוי להיפגש עם עמיתיו הסיניים בשולי העצרת, אולי כדי לחמם את היחסים ולאפשר את חידוש המו"מ על הסכם שיביא לסיום מלחמת הסחר.

 

גרטה טונברג בהפגנה בניו יורק (צילום: AFP)
תנאם בפסגת האקלים. הנערה השבדית גרטה טונברג בהפגנה בניו יורק(צילום: AFP)

גם תסבוכת הברקזיט, פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי, צפויה לעלות בפגישות שיקיים עם מנהיגים שונים ראש ממשלת בריטניה הטרי בוריס ג'ונסון. עם זאת, ג'ונסון, שינאם את נאום הבכורה שלו בעצרת, הבהיר כי לא צפויה פריצת דרך בפגישות הללו, בין היתר עם ראש ממשלת אירלנד ליאו ורדקר.

 

משבר נוסף הוא זה שמתחולל בתקופה האחרונה בין הודו לפקיסטן, אחרי החלטתו של ראש הממשלה ההודי נרנדרה מודי לבטל את האוטונומיה של מדינת ג'אמו וקשמיר, שנמצאת בחבל שנתון במחלוקת ארוכת שנים בין שתי המדינות. מודי הגיע אתמול לעצרת ענק של הודים-אמריקנים בטקסס, שאורח הכבוד בה היה טראמפ.

 

טראמפ עם מודי בעצרת ענק בטקסס, אמש    (צילום: רויטרס)

טראמפ עם מודי בעצרת ענק בטקסס, אמש    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הנשיא האמריקני השווה את המצב בגבול קשמיר למצב בגבולה הדרומי של ארצו, עם מקסיקו. "הן הודו והן ארה"ב מבינות את הצורך לשמור על הקהילות שלנו בטוחות, אנחנו חייבים לשמור על הגבולות שלנו", אמר טראמפ לעשרות האלפים בכנס ביוסטון. לא צפויה בעצרת האו"ם פגישה בין מודי לראש ממשלת פקיסטן אימראן חאן.

 

הנואם האחרון בעצרת יהיה נציג אפגניסטן, אך כמו נתניהו הנשיא אשרף גאני נשאר בבית בשל המצב הפוליטי – ביום שבת הקרוב ייערכו בחירות במדינה, על רקע קריסת שיחות השלום בין ארה"ב לטליבאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
העצרת הכללית של האו"ם
צילום: EPA
מומלצים