שתף קטע נבחר

 

מבצע "טוהר הבחירות" מסתיים: 2,000 קלפיות נבדקו

ועדת הבחירות תשלים הלילה את המבצע הגדול ביותר שנעשה לבדיקת תקינות תהליך ההצבעה וספירת הקולות. קלפיות רבות נספרו מחדש, ולראשונה נעשה שימוש בתוכנה המתריעה על חריגות בתוצאות

 

מבצע טוהר הבחירות במטה ועדת הבחירות בכנסת    (צילום: גיל יוחנן )

מבצע טוהר הבחירות במטה ועדת הבחירות בכנסת    (צילום: גיל יוחנן )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ועדת הבחירות המרכזית תסיים הלילה (בין שני לשלישי) את "מבצע טוהר הבחירות", שבמסגרתו כ-2,000 קלפיות נבדקות על ידי צוותי עבודה של עשרות עורכי דין מהשירות הציבורי שגויסו לטובתו, וחלקן אף נספרות מחדש. זאת במטרה לאתר זיופים או תקלות בהליך הבחירה ובספירת הקולות, טרם פרסום התוצאות הרשמיות והגשתן לנשיא המדינה ראובן ריבלין ביום רביעי.

בדיקות של קלפיות (צילום: גיל יוחנן)
עשרות עורכי דין גויסו למבצע(צילום: גיל יוחנן)

זוהי הפעם השלישית שוועדת הבחירות עורכת מבצע שכזה במהלך השבוע שבין יום הבחירות להגשת התוצאות, אך הוא הגדול ביותר שנעשה עד כה. בעוד שבבחירות 2015 נבדקו כך 400 קלפיות, ובבחירות באפריל 2019 נבדקו 800 - הפעם בודקים כחמישית מסך הקלפיות.

 

כ-500 מהקלפיות שנבדקות נבחרו באופן אקראי, ומכל אחת מ-19 ועדות הבחירות האזוריות ברחבי הארץ נבחרו 20 עד 30 קלפיות. אם מהבדיקה המדגמית יעלה כי באזור מסוים התגלו בעיות, יישלפו קלפיות נוספות מאותו אזור לבדיקה מעמיקה יותר.

בדיקות של קלפיות (צילום: גיל יוחנן)
1,500 קלפיות נבדקו בעקבות סימנים לבעיות(צילום: גיל יוחנן)
 

בדיקות של קלפיות (צילום: גיל יוחנן)
בדיקות של קלפיות(צילום: גיל יוחנן)

בנוסף, כ-1,500 קלפיות נבדקות לאחר שהתקבלו לגביהן דיווחים ועלו סימנים לבעיות שונות. חלק מהדיווחים התקבלו במהלך יום הבחירות עצמו - מהמשטרה, ממוקדי הדיווחים של הוועדות האזוריות וועדת הבחירות המרכזית ומחברת צוות 3, שהפעילה את מפקחי טוהר הבחירות שסיירו בין הקלפיות. יתר הדיווחים התקבלו לאחר פרסום התוצאות באתר האינטרנט של ועדת הבחירות המרכזית, באמצעות כ-1,500 פניות ציבור שהוגשו דרך האתר בנוגע לתוצאות של קלפיות ספציפיות, ותלונות שהוגשו מטעם הרשימות שהתמודדו.

 

לראשונה, חלק מהבדיקות נעשה באמצעות מערכת ממוחשבת שמאתרת חריגות וסטיות בתוצאות. "המערכת בודקת בין היתר חריגות בתוצאות בריכוז מסוים", מסבירה מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, עו"ד אורלי עדס. "נניח שבריכוז מסוים יש שש קלפיות, ובחמש מהן יש הצבעה מסיבית לרשימה מסוימת, נגיד יהדות התורה, ופתאום בקלפי השישית המחנה הדמוקרטי מובילה, אז המערכת מתריעה ואנחנו שולפים את הקלפי הזו ובודקים אותה. המערכת גם מתריעה על מספרים עגולים מדי או תוצאות שהוקלדו פעמיים. היא גם יודעת להתריע על מצב שבו יש לדוגמה הצבעה מסיבית לרשימה המשותפת ביישובים שמזוהים עם הימין או הפוך - הרבה קולות לימין בקלפי במגזר הערבי. אחרי שהתוכנה מקפיצה את ההתרעה אנחנו מוציאים את החומר של הקלפי ובודקים אותה - מסתכלים בפרוטוקול, בגיליון התוצאות, משווים ביניהם ואם זה לא מספיק אנחנו מזמינים מהמרכז הלוגיסטי שלנו את השק עם הפתקים עצמם וסופרים אותם שוב כדי ללמוד מה בדיוק קרה שם בקלפי".

ספירת קולות החיילים והמעטפות הכפולות הסתיימה הבוקר (צילם: יצחק הררי)
ספירת המעטפות הכפולות(צילם: יצחק הררי)

בלילה החלה ספירת קולות החיילים והמעטפות הכפולות (צילום: אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס גמבורג)
 

"חלק לא מבוטל מהקלפיות נבדקו בבדיקה מעמיקה מאפס, שכללה ספירה חוזרת לגמרי, שמדמה את עבודת ועדת הקלפי עצמה", מוסיפה עדס. "לפעמים בדקנו את אותה הקלפי כמה פעמים, מאחר שנניח שביום רביעי הוצאנו ובדקנו אותה כי המשטרה דיווחה לנו על אירוע שהתרחש בה ביום הבחירות, סיימנו את הבדיקה איתה והחזרנו אותה למקום ואז אתמול קיבלנו עוד פנייה מרשימה מסוימת לגבי אותה קלפי בהיבט אחר, אז שוב פעם הוצאנו אותה ובדקנו את ההיבטים שעלו בפנייה. יש קלפיות שנבדקו ככה פעמיים ושלוש".

 

במקביל למבצע טוהר הבחירות, הוקמה יחידה חוקרת שבודקת את 16 הקלפיות שתוצאותיהן טרם פורסמו - 14 מהן בירכא, אחת בסכנין ואחת בפוריידיס. זאת מאחר שבקלפיות אלו אירעו במהלך יום הבחירות אירועים חריגים שנתגלו על ידי סיירת מפקחי טוהר הבחירות של ועדת הבחירות המרכזית, מזכירי ועדות הקלפי או נציגי הרשימות. בקלפי 9 בפורידיס אף היה לקראת סוף יום הבחירות ניסיון לזיוף באמצעות הוספת פתקי הצבעה, שדווח על ידי מפקח טוהר הבחירות. לאחר התייעצות עם יושב ראש הוועדה האזורית חדרה, הוחלט כי הקלפי לא תיספר במקום אלא תובא בשלמותה לוועדת הבחירות המרכזית ותיבדק שם. מוועדת הבחירות המרכזית נמסר כי הקלפי נבחנה באופן מעמיק ויסודי ונמצאו בה ראיות של ממש לעבירה, ועל כן היא תועבר לחקירת המשטרה.

 

"אנחנו בודקים את 16 הקלפיות הללו באופן מעמיק", מדגישה עדס. "עושים שם ממש חקירה שכוללת בדיקה והשוואה של החתימות על גבי המעטפות, ניסיון לאתר מעטפות שהוכנסו, חיבור של מידע שמופיע בפרוטוקולים - הכל במטרה להימנע מפסילת קולות של מצביעים שהצביעו כדין ולאתר את הזיופים האמיתיים. בתום הבדיקה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, יחליט מה עושים איתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
תיבת קלפי במטה ועדת הבחירות המרכזית
צילום: EPA
מומלצים