400 עצורים: מצרים מדכאת את המחאה
א-סיסי מגיב ביד קשה להפגנות הנדירות נגדו בסוף השבוע: ארגוני זכויות אדם מדווחים על יותר מ-400 עצורים, שעלולים להישלח לשנים בכלא. שוטרים סמויים מעכבים אזרחים בקהיר ולוקחים להם את הטלפונים
הרשויות במצרים עצרו כ-400 בני אדם בתגובה להפגנות הנדירות נגד הנשיא א-סיסי בסוף השבוע. כך סיפרו ארגוני זכויות אדם, שציינו שהצבא המצרי הגדיל את מספר החיילים בלב קהיר.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
במפגן נדיר של מחאה יצאו בסוף השבוע מאות מפגינים לרחובות קהיר וערים נוספות. הם האשימו את א-סיסי, הצבא והממשלה בשחיתות וקראו להדחת הנשיא. המחאה התקיימה למרות האיסור בחוק על הפגנות – שנקבע בשנה שבה עלה א-סיסי לשלטון.
מוחמד לופטי, ראש הנציבות המצרית לזכויות וחירות, אמר שבימים האחרונים נעצרו בקהיר 373 בני אדם. גמאל עיד, ראש הרשת הערבית למידע על זכויות אדם, סיפר שיותר מ-400 מצרים נעצרו. "עורכי הדין שלנו לא עומדים בקצב", הוא אמר.
הנשיא א-סיסי עלה לשלטון ב-2013 בהפיכה צבאית במקומו של האיסאלמיסט מוחמד מורסי, שמת השנה בבית המשפט. בשנות שלטונו של א-סיסי הוא מוביל דיכוי נגד מתנגדיו, ועוצר פעילים פוליטיים ליברלים ואיסלאמיסטים. תומכיו טוענים שדיכוי המתנגדים הכרחי ליציבות של מצרים, שעברה כמה טלטלות מאז הדחת חוסני מובארק ב"אביב הערבי" של 2011.
עורכי דין מצרים סיפרו שהעצורים אחרי ההפגנות חשודים בין השאר בפעילות של ארגון לא חוקי, הפצת מידע שקרי, שימוש לא הולם ברשתות החברתיות והשתתפות בהפגנות ללא רשיון. לפי החוק המצרי המורשעים עלולים להישלח לכמה שנות מאסר.
כוחות הביטחון שפיזרו את המפגינים בשישי ובשבת הגבירו את מספר החיילים במרכז קהיר. מיינור אל-מסרי, עורכת דין בולטת לזכויות אדם, נעצרה בראשון בערב כשיצאה מלשכת התובע בקהיר – שם ייצגה חלק מהעצורים.
נור פחמי, עורכת דין בנציבות המצרית לזכויות וחירות, סיפרה על מעצרה של אל-מסרי: "היא דיברה בטלפון ליד לשכת התביעה לביטחון לאומי, ואני חלפתי על פניה. פתאום שמעתי אותה צועקת 'עצרו אותי'. הסתובבתי וראיתי שלושה שוטרים בלבוש אזרחי דוחפים אותה למיניבוס ונוסעים".
עדי ראייה סיפרו ששוטרים סמויים מעכבים אזרחים בלב קהיר, לוקחים להם את הטלפונים הסלולריים ובודקים את התכנים ברשתות החברתיות. ארגון "נטבלוקס" לפיקוח על אינטרנט מסר שמיום ראשון חלו שיבושים ברשתות החברתיות ובאתרי החדשות בשפה הערבית. במשרדי הפנים והתקשורת במצרים עדיין לא הגיבו לדיווח הזה.
רשת BBC ציינה שלפחות 60 אלף איש – רובם חברים בתנועת "האחים המוסלמים" שהוצאה מחוץ לחוק – נעצרו בשש השנים של שלטון א-סיסי. מאות נידונו לעונשי מוות. לפי חלק מהדיווחים מצרים "העלימה" עוד מאות מתנגדי משטר.
ב"אחים המוסלמים" הביעו תמיכה בהפגנות, וקראו למצרים לצאת לרחובות כדי "לשים סוף לשלטון הצבאי". בזמן הסערה בארצו כבר יצא הנשיא המצרי לכינוס השנתי של עצרת האו"ם בניו יורק. מחר הוא אמור לנאום בעצרת.
ההפגנות במצרים פרצו בעקבות קמפיין מתמשך של מוחמד עלי, בלוגר שחי בספרד וקבלן בנייה לשעבר. עלי, שעבד עם הצבא המצרי, פרסם סרטונים שבהם האשים את א-סיסי והצבא בשחיתות ובבניית "ארמונות" על חשבון הציבור. הוא קרא למצרים לצאת לרחובות בהמוניהם בסוף השבוע. א-סיסי אמר שטענותיו של עלי הן "שקרים והכפשות".
המחאה הנדירה נגד א-סיסי השפיעה על השווקים במצרים. המדדים EGX 30 ו-EGX 100 צנחו אתמול ביותר מחמישה אחוזים – הירידה הגדולה ביותר ביום בשנים האחרונות. היום נרשמו ירידות מתונות יותר, של 1.47% ו-1.72% בהתאמה.