שתף קטע נבחר

 

סגירת נחלי הצפון: "הזיהום חמור, סכנת תחלואה"

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, סיפר בריאיון לאולפן ynet כי בבדיקות שנערכו בנחלים שנסגרו לרחצה נמצאו חיידקי קולי צואתיים מסוכנים. הגורם: עדרי בקר עושים את צרכיהם במים. הפתרון: תוכנית עתידית להרחקת הבקר מהנחלים. עד אז, לא נותר לנו אלא להתרחק מהם בעצמנו

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה בשיחה עם ynet    (צילום: אלי מנדלבאום, ליהי קרופניק)

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה בשיחה עם ynet    (צילום: אלי מנדלבאום, ליהי קרופניק)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, סיפר היום (ג') בריאיון לאולפן ynet כי בנחלים שנסגרו לרחצה בצפון הארץ - בנהר הירדן, בג'ילבון, בנחל המשושים, בנחל אל על, בנחל זאכי ובבניאס - נמצאו חיידקי קולי צואתיים מסוכנים. מקור הזיהום, בין היתר, הוא בעדרי הבקר שעושים בהם את צרכיהם. התוכנית לטווח הארוך היא להרחיק את הבקר מהמים באמצעות יצירת פתרונות השקייה במקומות אחרים. בינתיים, לדברי המנכ"ל, לא מתוכננת הזרמת מים לנחלים.

 

-זה לא שכיח שסוגרים נחלים שלמים בגלל זיהום, מה קרה שם?

"במסגרת בדיקות שאנחנו עושים בכל הנחלים בארץ, יחד עם משרד הבריאות, גילינו שיש קולי צואתי במים. אותו קולי צואתי מסכן את המתרחצים ולכן הודענו על סגירת שישה נחלים באזור הצפון, הירדן, ועוד נחלים. את רשימת האתרים הסגורים ניתן לראות באתר המשרד".

 

-הזיהום חמור?

"אם הוא לא היה חמור לא היינו סוגרים את הנחלים. בעונה הזו יש בנחלים ספיקות נמוכות. הקולי הצואתי נגרם על ידי עדרי בקר שנמצאים בתוך הנחל, או על ידי אנשים בעצמם".

מזג אוויר מטיילים בריכת המשושים חד נס רמת הגולן (צילום: AFP)
בריכת המשושים, רמת הגולן(צילום: AFP)

מפל בשמורת הבניאס (צילום: סיון חבז)
שמורת הבניאס(צילום: סיון חבז)

-מהן הסכנות? מה אמורים לעשות אנשים שביקרו בנחלים רגע לפני שנסגרו?

"מי שחלה יצטרך כמובן לפנות לקבלת טיפול רפואי. הסכנות הן תחלואה, עליית חום או דברים אחרים, אני לא איש רפואה. מבחינה סביבתית - הנחלים הללו לא מתאימים לרחצה ואנחנו ממליצים לציבור להימנע מכך".

 

-מה יעשו אנשים שתכננו לצאת ולטייל, לבקר בפארקים? החגים מתקרבים.

"הציבור יכול לטייל בפארקים, מה שצריך להימנע ממנו הוא רחצה בנחלים. וגם, לא כל הנחלים סגורים. אנחנו נערוך עוד בדיקות וניקח דגימות ואנחנו מקווים מאוד שנוכל לאפשר חזרה את הכניסה אליהם". 

 

-לפני שנה היינו במצב דומה, בגלל עכברת, ועבר הרבה זמן עד שזה נפתר. יש הפקת לקחים?

"מה שאפשר לעשות ואנחנו עושים זה לנסות ולהוציא את אותו בקר מאותם נחלים, לתת לו שקתות ומים במקומות מוצלים אחרים ולא בתוך הנחל. זו תוכנית שאנחנו משקיעים בה כסף, מתכננים אותה יחד עם רשות שמורות הטבע והגנים, והיא בביצוע. אבל זו תוכנית עתידית, יחלוף עוד זמן עד שאותו בקר לא ייראה בתוך הנחלים".

 

בשנה שעברה, נזכיר, נאסרה הכניסה לנחלים רבים בצפון בעקבות בהלת העכברת, שמקורה בשתן של מכרסמים. תוך שבועות ספורים אובחנו 46 בני אדם כחולים בעכברת, ומאות נוספים חוו את תסמיני המחלה. עם זאת, הפעם לא מדובר בעכברת אלא בחיידקי קולי.

 

-תזרימו מים לנחלים בזמן הקרוב?

"אנחנו לא נזרים מים. זה מצב הטבע, חלק מהתופעות שלו. לא נתחיל לסלול צינורות. אנחנו צריכים להימנע מהמצב שנוצר על ידי כך שבקר שלא צריך להיות - לא יהיה שם. ועדיין, יכול להיות שגם אחרי שנוציא את הבקר נגיע למצב שבו חיות בר עושות צרכים באותם נחלים. נמשיך לערוך דגימות לאורך השנים ונקווה שזה לא יקרה עוד".   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעמה מנספלד, רשות הטבע והגנים
בריכת המשושים
צילום: נעמה מנספלד, רשות הטבע והגנים
מומלצים