שתף קטע נבחר

 

מחאה בדרום לבנון עם שובו של מפקד בצד"ל

שאלת חזרתם של לוחמי צד"ל ללבנון נותרה נושא רגיש וכאוב, 19 שנה אחרי נסיגת צה"ל. מפלגות נוצריות קוראות לאפשר להם לחזור, בדרום לבנון טוענים שמדובר במשת"פים ובוגדים. הסוגייה הנפיצה שוב עלתה לכותרות כשהמפקד של כלא אל-חיאם, שבו הוחזקו אנשי חיזבאללה, חזר הביתה

"משתפי פעולה אינם רצויים", זועק שלט חוצות בדרום לבנון, שם מתעורר שוב הוויכוח לגבי שובם של מי ששיתפו פעולה עם ישראל. השלט מופיע בכביש שמוביל לכפר קליעה, כ-10 קילומטרים מהגבול. בעבר היה הכפר המעוז של צבא דרום לבנון, המיליציה שהורכבה בעיקר מלוחמים נוצרים, התנגדה לחיזבאללה וסייעה לישראל עד הנסיגה בשנת 2000. אחרי הנסיגה אלפי צד"לניקים ובני משפחותיהם בחרו לחצות את הגבול ולחיות בישראל או במדינות אחרות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

רבים מהבתים בכפר קליעה נטושים. מי שנשאר לא רוצה לדבר עם עיתונאים. "משפחות שלמות עזבו ולא שמענו מהם מאז", אומרת תושבת הכפר. היא מספרת שכאשר הם מתים "רק גופות בודדות חוזרות לקבורה בכפר".

 

מחאה עם שובו של מפקד בצד"ל

מחאה עם שובו של מפקד בצד"ל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דרום לבנון ליד גבול ישראל צד
ההפגנה בדרום לבנון אחרי חזרת אל-פאחורי

עבור חלק מהלבנונים, כולל תומכי חיזבאללה, לוחמי צד"ל הם בוגדים. אחרים, בעיקר ממפלגות נוצריות, אומרים שמדובר בגולים שרשאים לחזור הביתה. הנושא השנוי במחלוקת התלהט החודש פעם נוספת, כשעמר אל-פאחורי, שהיה מפקד כלא אל-חיאם של צד"ל בדרום לבנון, חזר במפתיע למדינה. הוא נשפט בהיעדרו על שיתוף פעולה עם ישראל, ונעצר זמן קצר אחרי שחזר ללבנון.

 

ועדה שבה חברים קרובי משפחה של צד"לניקים שעזבו את המדינה מעריכים שבין 2,400 ל-2,700 לבנונים חיים בישראל – כ-1,200 מהם נוצרים מהכפר קליעה. אחרים היגרו מישראל למדינה שלישית – שבדיה, גרמניה, קנדה ומדינות אחרות. רוב לוחמי צד"ל עזבו את לבנון עם נסיגת צה"ל מחשש לפעולות תגמול של חיזבאללה – הארגון שבו נלחמו.

דרום לבנון ליד גבול ישראל צד
תמונות של אסירים סמוך למקום שבו היה כלא אל-חיאם(צילום: AFP)

דרום לבנון ליד גבול ישראל צד
טנק של צה"ל ליד הריסות הכלא(צילום: AFP)
 

השנים חלפו, והמתיחות בין חיזבאללה לצה"ל באזור הגבול נמשכת. מי שתמך בשהות הישראלית בדרום לבנון לא רצוי באזור. חלק מהתושבים מעידים שהם ניתקו את כל הקשרים עם הקרובים שעזבו את המדינה. הם חוששים שיעקבו אחריהם, ו"לא מחפשים צרות". עמין סעיד, עובד ברשות המקומית בקליעה שקרובי משפחתו נמצאים בישראל, אומר: "לכל לבנוני יש את הזכות לחזור למולדתו. תעמידו לדין את מי שיש לו דם על הידיים, לא משנה למי הוא שייך".

 

"הנושא של האנשים בגלות נשכח", אומר עמין בצער. "אי אפשר למנף את זה כאן, ואנחנו גם לא מהווים שום הזדמנות אלקטוראלית", הוא מוסיף. ב-2011 העביר הפרלמנט חוק שמאפשר לאזרחים לבנונים שגרים בישראל לחזור למולדתם. החוק הזה תקוע, ובמשרד המשפטים עדיין בודקים את ההיתכנות שלו.

דרום לבנון ליד גבול ישראל צד
הריסות כלא אל-חיאם(צילום: AFP)

דרום לבנון ליד גבול ישראל צד
(צילום: AFP)
 

במרחק של פחות מחמישה קילומטרים מקליעה נמצא הכפר אל-חיאם, כפר שיעי שבו פעל כלא מושמץ במיוחד. אנשי צד"ל הואשמו שעינו אסירים בכלא. ישראל הכחישה מעורבות בניהול הכלא, שנהרס. כאמור, מי שניהל את הכלא נעצר החודש. אסירים לבנונים ופלסטינים ששוחררו מהכלא ובני משפחותיהם מאשימים אותו בעינויים.

 

צד"ל הוקם ב-1976, שנה אחרי תחילת מלחמת האזרחים בלבנון. שיתוף הפעולה עם ישראל החל בעקבות "מבצע ליטני" ב-1978, שבו חדר צה"ל לדרום לבנון. אז התחילו אנשי המיליציה לקבל פקודות מצה"ל. שנים רבות חלפו מאז, אבל בדרום לבנון עדיין מדובר בנושא כאוב מאוד.

דרום לבנון ליד גבול ישראל צד
תמונות הרוגים בדרום לבנון בהפגנה בכפר אל-חיאם(צילום: AFP)

דרום לבנון ליד גבול ישראל צד
(צילום: יריב כץ)
 

חזרתו של אל-פאחורי ללבנון הובילה להפגנות, בין השאר בשטח שבו היה כלא אל-חיאם. המפגינים מחו על "חזרתם של משתפי הפעולה". "הם לא גולים, הם בוגדים", אמרה סחנה באזי בהפגנה שהתקיימה ב-15 בספטמבר, ארבעה ימים אחרי מעצרו של אל-פאחורי.

 

באזי, אישה בשנות החמישים לחייה, הייתה כלואה בכלא אל-חיאם במשך ארבע שנים על "שיתוף פעולה עם ההתנגדות" (חיזבאללה). היא שוחררה ב-1991. "כל מי שקורא לשובם הוא בוגד גם כן", אמרה באזי. "אין להם זכות לחזור. אנחנו לא רוצים אותם כאן, ולא את הילדים שלהם".

 

דניאל סלאמה השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הפגנה בדרום לבנון אחרי חזרת אל-פאחורי
צילום: AFP
מומלצים