משרד הבריאות בוחן איסור שיווק של סיגריות אלקטרוניות
המשרד בוחן מהלך מהיר שיאסור שיווק של סיגריות אידוי אלקטרוניות, בייחוד כאלו בטעמים – גם בלי חוק חדש. הרופאים מברכים, היבואנים מוחים
תשעה בני אדם בארה"ב כבר מתו ו-500 נוספים לקו במחלת ריאות "מסתורית" לאחר שעישנו סיגריות אידוי אלקטרוניות. בעקבות החשש שגם בישראל ייפגעו מעשנים, על אף שטרם דווחו מקרים כאלו בארץ, משרד הבריאות הודיע אחר הצהריים (ג') כי הוא החל לבחון איסור שיווק מוחלט של סיגריות כאלו בישראל. בהודעתו, מסר המשרד כי הוא גם בוחן אפשרות של הטלת איסור מיידי על סיגריות אלקטרוניות בטעמים.
סכנת הסיגריות האלקטרוניות: "מקרי מוות בארץ זו שאלה של זמן"
בישיבה שכינס לאחרונה מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, הוא הורה לבחון כלים משמעותיים יותר לאיסור שיווק מוחלט של סיגריות אלקטרוניות בישראל או הגבלות אחרות, ובראשן איסור שיווק בטעמים.
את הישיבה הוא כינס בעקבות הדיווחים בארה"ב על תחלואה ותמותה בשל שימוש בסיגריות אלקטרוניות, לצד עלייה דרמטית בשימוש בהן בקרב בני נוער במדינה – מה שמעלה חשש לבריאותם של בני נוער בארץ. מבדיקה שנערכה בכל המחלקות והמכונים לרפואת ריאות בישראל, טרם דווח בארץ על מקרים של פגיעה ריאתית בעקבות סיגריות אידוי אלקטרוניות.
במשרד הבריאות הזכירו כי ב"חוק הטבק", שאושר בדצמבר אשתקד, נקבעו מגבלות ואיסורים על שיווק סיגריות אלקטרוניות – ובכלל זה איסור מקיף על פרסום סיגריות אלקטרוניות ואיסור מכירה לקטינים. כמו כן, נכללו איסורים הנוגעים לחובת אריזות אחידות, אזהרות לסיגריות אלקטרוניות ואיסור הצגת סיגריות אלקטרוניות למכירה. הוראות אלו ייכנסו לתוקף בינואר 2020.
בנוסף, החוק קבע תנאים לייצור ולשיווק של סיגריה אלקטרונית, מחסנית וחומר מילוי. תנאים אלו כוללים איסור על שיווק סיגריה אלקטרונית, מחסנית או חומר מילוי בריכוז ניקוטין העולה על 20 מיליגרם למיליליטר.
במשרד אומרים שבגלל הדיווחים מארה"ב, הם בוחנים כעת את האפשרות להחמיר את המגבלות והאיסורים הללו, בין היתר באמצעות הטלת צו זמני לאיסור השיווק עד להשלמת הליכי החקיקה.
"לא לחכות לחוקים – פשוט להימנע"
המנכ"ל הורה לא להמתין לחקיקה ראשית דרך הכנסת ועבודת הוועדות הפרלמנטריות, ולנסות לאפשר הגבלות מחמירות כגון איסור מוחלט על שיווק, עד שיתאשר להעבירן בעזרת חוק חדש, כשהכנסת תתכנס מחדש.
"אני קורא לציבור לא לחכות לצווים וחקיקה ופשוט להימנע מצריכה של חומרים מזיקים לבריאות כמו סיגריות לסוגיהן השונים ולא ללכת שולל אחר הבטחות לא מבוססות על נזקים מופחתים של סיגריות אלקטרוניות", מסר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "גל התחלואה האחרון בארה"ב צריך לשמש תמרור אזהרה לכל רשויות הבריאות בעולם לנהוג כלפי אמצעים אלה בחומרה המרבית".
בפורום יצרני ויבואני מוצרי האיוד מתחו ביקורת על כוונת המשרד לאסור שיווק של סיגריות אלקטרוניות. "בישראל מתים מדי יום 24 אנשים כתוצאה מעישון סיגריות בוערות. ארגוני בריאות ברחבי העולם מעודדים מעשנים בגירים לעבור לאיוד סיגריה אלקטרונית – ללא טבק וללא בעירה – כחלופה פחות מזיקה עבורם. הקריאה התמוהה להפסקת השיווק של סיגריות אלקטרוניות בעוד שסיגריות בוערות ממשיכות להימכר, תנציח את העישון בקרב מיליון המעשנים הבגירים בישראל".
"זוהי רק תחילתה של המגיפה"
באיגוד הישראלי למחלות ריאה תומכים במהלך של משרד הבריאות. במכתב שפרסם הבוקר יו"ר האיגוד, פרופ' יוחאי אדיר, המליצו הרופאים למשרד להוציא אזהרה כללית לציבור להימנע משימוש במכשירי אידוי וסיגריות אלקטרוניות. "מניין המתים ממחלת הריאות הקשה בארה"ב עלה וקרוב לוודאי כי זוהי רק תחילתה של המגיפה", נכתב.
הרשויות בארה"ב חוקרות את מקרי התחלואה הרבים. עד לסיום החקירה, קרא המרכז לבקרת מחלות לציבור בארה"ב להימנע מלרכוש מוצרי סיגריות אלקטרוניות במקומות שאינם מורשים או להוסיף להם חומרים שלא הומלצו על ידי היצרנים.
רבים מהמעשנים שחלו עישנו THC, החומר המצוי במריחואנה שגורם לתחושת "היי". אחרים דיווחו כי עישנו רק ניקוטין. גורמים בניו יורק אמרו לאחרונה כי הם מתמקדים כעת בחומר ויטמין E אצטט המצוי בעשן הסיגריה האלקטרונית, אולם אין עדיין ממצאים סופיים. בדיקות מעבדה הראו "תוצאות מעורבות", ולא בכל הסיגריות נמצא החומר הזה.
מטופלים במקרים רבים דיווחו על סימפטומים שהופיעו בהדרגה, וכללו קוצר נשימה וכאבים בחזה. אחרים דיווחו על הקאות, שלשולים, חום ועייפות. בדיקות הרנטגן האופייניות הראו תמונה ריאתית הדומה לדלקת ריאות, אולם בדיקות ברונכוסקופיה, בה מחדירים צינור גמיש ובו מצלמה לקנה הנשימה, לא הראו תהליך זיהומי.
סיגריות אלקטרוניות מכילות כמות גבוהה של ניקוטין, והשילוב של האדים עלול לגרום להקאות, בלבול, הפרעות בקצב הלב ואף איבוד הכרה ובמקרים קיצוניים גם למוות. על פי ההערכות, לפחות 35 מיליון איש ברחבי העולם משתמשים בסיגריות אלקטרוניות.
הן פופולריות בעיקר אצל צעירים, ובארצות הברית העישון הפך למגפה של ממש בקרב בני נוער, שם על פי ההערכות, לפחות 15% מתלמידי התיכון מעשנים סיגריות אלקטרוניות באופן קבוע. באחרונה התקינו כמה בתי ספר תיכון גלאי עשן סיגריות אלקטרוניות בחדרי השירותים, שם נוהגים התלמידים לעשן.
לפני כחצי שנה הודיע מנהל המזון והתרופות האמריקני כי יאסור על מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים, זאת במטרה למנוע מהצעירים להתמכר לעישון.