שתף קטע נבחר

 

11 קורבנות בחודש במגזר הערבי: "ילדים יודעים לירות"

גל האלימות ביישובים הערביים גבה את חייהם של 11 צעירים בחודש אחד. הורים שכולים סיפרו ל-ynet על האבל, הפחד והייאוש: "ילדים לא יכולים לקנות לחם אבל יש להם כלי נשק. השר ארדן, למה המשטרה שותקת?"

 

אלימות במגזר הערבי: הורי הקורבנות מדברים

אלימות במגזר הערבי: הורי הקורבנות מדברים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בכפר יאסיף ובאום אל פחם, בטירה ובקלנסווה, בג'סר א-זרקא, בכפר קאסם, בבקה אל-גרבייה, בנצרת ובעכו: האלימות במגזר הערבי מרימה את ראשה לאחרונה כמעט מדי יום.

 

11 בני אדם נרצחו בחודש האחרון - שבעה מהם במהלך שבעה ימים. מתחילת 2019 נרצחו 68 בני אדם בעוד שחצי מהמקרים עדיין לא פוענחו. המשפחות השכולות סיפרו ל-ynet על האבל, הפחד והייאוש: "אין הרבה תקווה. החברה הערבית כולה בסכנת חיים".

קורבות האלימות בחברה הערבית ()

הקורבן האחרון בשרשרת מעשי האלימות הקשים הוא איבראהים מחאמיד בן ה-23 מאום אל-פחם. על-פי הדיווחים מהמקום, מחאמיד ניסה להימלט מניסיון חיסול של אדם אחר, אך נקלע לירי וקליע שפגע בו גרם למותו. צוותי מד"א שהוזעקו למקום נאלצו לקבוע את מותו.

 

אדיב דיראווי, סוחר מכוניות בן 38, נורה למוות בשבת האחרונה בכניסה לכפר יאסיף בזמן שישב במכוניתו. שלוש שעות לאחר מכן, נרצח איאד בדיר בן ה-36, תושב אום אל-פחם. לאחר חצות נורו למוות איברהים סעדי וביאן בושקאר - שהייתה בהיריון ובתה בת השבעה חודשים שהתה לצידה - במהלך חתונה בכפר בסמת טבעון.

 

זירת הרצח באום אל-פחם

זירת הרצח באום אל-פחם

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

זירת הרצח בכפר יאסיף

זירת הרצח בכפר יאסיף

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הרצח הכפול בבסמת טבעון

הרצח הכפול בבסמת טבעון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשבוע שעבר נרצח מוראד עמאש מג'סר א-זרקא שנקלע לאש שנורתה במסגרת קטטה בדרכו חזרה הביתה מאירוע. אביו חליל סיפר: "היינו בחתונה אצל קרובת משפחה. אחרי חצות חזרנו הביתה, אבל מוראד נשאר שם. ביקשתי ממנו שלא יאחר והוא הגיע הביתה בשעה 01:30 בערך ויצא שוב, אמר שהוא הולך לעזור לקרוב משפחה במשהו. זמן קצר לאחר מכן קיבלנו הודעה שהוא נורה. הלכנו לבית החולים ושם קבעו את מותו".

 

לדברי האב, הם עדיין לא יודעים מי רצח את מוראד ומדוע. "אנחנו משפחה טובה מאוד, לא פוגעים באף אחד ונמצאים ביחסים טובים עם כולם. המון אנשים מהכפר ומחוצה לו הגיעו לנחם אותנו, כי מכירים אותנו בתור משפחה מכובדת שהולכת בדרך ישרה ולא מתעסקת בשטויות. הבן שלי היה אדם נחמד ונהדר, אהב לעזור לאנשים בכל דבר. כואב לנו שאיבדנו אותו תוך שניות, בלי שנדע מי כיוון לעברו את כלי הנשק".

 

עוד סיפר האב: "איבדנו בן מפונק, חכם וחייכן. כמה שאני לא אדבר עליו - קשה לתאר אותו במילים. אני מתגעגע לשמוע אותו שוב, אפילו לדקה. אני רוצה להגיד לו שאני אוהב אותו מאוד ושהוא יישאר בלב שלנו".

 

חליל ביקש להעביר מסר: "כלי הנשק המגעילים שמסתובבים רוצחים אותנו. חייבים לאסוף אותם ולגמור עם התופעה הזאת. עדיף שכל מי שנתפס עם כלי נשק לא יקבל תמיכה בבית המשפט על ידי המשפחות, הם צריכים להיענש. לצערי הרב יש משפחות שמוכנות לקחת הלוואות מהשוק האפור כדי לשלם לעורכי דין בשביל הבנים. אחרי שהם משתחררים שוחטים לכבודם כבשים, ההתנהגות הזו מעודדת אותם להמשיך באותה הדרך".

 

הפנה באום אל פחם נגד גל האלימות

הפנה באום אל פחם נגד גל האלימות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

כשבוע לפני כן, מוחמד סמיר אבו חוסיין בן ה-25 נורה למוות בבקה אלגרביה. לפי הדיווחים, הוא נרצח במהלך ניסיון חיסול של אדם אחר.

 

סמיר אבו חוסיין, אביו של מוחמד, סיפר: "לפני שהבן שלי נרצח ישבנו ודיברנו, צחקנו כמו בכל יום, ואז שמענו שהוא נורה. לא האמנתי שזה הוא עד שראיתי אותו מלא בדם. קראתי לו בשם, הוא לא ענה לי ואז ידעתי שאיבדנו אותו. הבן שלי הוא הנשמה שלי, לא קל לי לחיות בלעדיו. כל יום אני נכנס לחדר שלו ושואל - לאן הלכת ועזבת אותנו? לא ציפינו שהוא ייפגע וימות. אחרי המקרה הזה והמקרים האחרים אנחנו מרגישים שכל האזרחים נתונים לסכנת חיים, כל החברה הערבית. הירי יכול להגיע לכל אדם, לשבור אותו ואת בני משפחתו".

 

גם ג'אזיה, אמו של סעד ג'באלי, תושב טייבה שנורה למוות לפני כשנה במכולת המשפחתית והשאיר אחריו אישה ותינוקת, סיפרה על החלל הגדול שהשאיר בהם הרצח. משפחת ג'באלי ספגה אובדן קשה נוסף חודשים לאחר מכן, עם פטירתו של אח נוסף לאחר מאבק במחלה.

 

"החיים שלנו השתנו לגמרי אחרי הרצח", אמרה האם, "היה לנו בית חם ושמח אבל היום יש בו אווירה של כאב עמוק והרס. אנחנו מנסים להתמודד, אבל לצערי בן נוסף שלי מת מרוב בכי וכאב על אחיו, שהיה בשבילו גם אח וגם החבר הכי טוב".

 

גלעד ארדן באולפן ynet בחירות 2019   (צילום: אבי מועלם)
האם השכולה בפנייה לשר ארדן: "למה המשטרה שותקת?"(צילום: אבי מועלם)

ג'אזיה הוסיפה: "בכל בוקר אני מתעוררת וצופה בחדשות, ולפני זה אני מתפללת שלא יהיה עוד רצח. לצערי אנחנו רואים כיום רציחות כפולות בלי הפסקה - קוברים אדם ואחרי כמה שעות פותחים קבר חדש לעוד אדם שנרצח. אין לי הרבה תקוווה בהנהגה הערבית. כל החיים שלי הצבעתי, אבל לא הפעם. גם קראתי לכל משפחה שכולה בנסיבות האלה לא להצביע, כי הם לא עשו כלום בשבילנו, לא שאלו עלינו. אני מגיעה הרבה לבית הקברות ורואה אמהות שכולות, יושבות שם ומחכות לדעת מי רצח את הבנים. אני לפחות יודעת מי רצח את הבן שלי, אבל במקרים אחרים הפושעים מסתובבים חופשיים. אולי בפעם הבאה ירצחו אותי? אולי מישהו אחר?".

 

כעת מבקשת האם לפנות לשר לביטחון הפנים, גלעד ארדן: "אני רוצה לשאול אותו מה דעתו על זה שיש ילדים ונערים שלא יודעים לכתוב את שמם אבל יודעים לירות ולרצוח? לא יכולים לקנות לחם - אבל יש להם כלי נשק? איך הגענו למצב הזה? ולמה המשטרה שותקת ומזלזלת? אם הייתי יכולה להגיד לבן שלי משפט אחד", הוסיפה האם, "הייתי אומרת לו - תודה לאל שאתה נח. אם היית בחיים היית רואה דברים מאוד חמורים".

 

ההפגנות, הגינויים והמתנדבים

בשבת האחרונה נערכו הפגנות בכפר יאסיף, אום אל-פחם וג'סר א-זרקא בעקבות ארבעה מקרי רצח שהתרחשו, כאמור, תוך שעות בודדות במהלך סוף השבוע.

הפגנות באום אל פחם נגד גל הרציחות במגזר הערבי ()
הפגנה באום אל פחם נגד גל הרציחות במגזר הערבי
הפגנות באום אל פחם נגד גל הרציחות במגזר הערבי ()

לאור האלימות המשתוללת עמותת רוח טובה, הפועלת תחת קרן אריסון ומובילה את תחום ההתנדבות בישראל, גיבשה בחודשים האחרונים תוכנית רחבה בשם "יד לקהילה". מטרת התוכנית, שבה שותפים הארגונים בטרם, איחוד הצלה ועמותת אד'אר, היא להעניק כלים למתנדבים מ-50 יישובים במגזר להתמודדות ופעולה, ולהעביר את הידע שרכשו לאנשים נוספים בקהילה.

 

התוכנית כוללת בין היתר הקמת סיירות מתנדבים ביישובים בחברה הערבית ברחבי הארץ המעניקים עזרה ראשונה, מידע בנושא בטיחות ילדים והגברת מודעות למיגור אלימות. עד כה הוכשרו כ-300 מתנדבים בשבעה מוקדים בארץ.

 

עידו לוטן, מנכ"ל עמותת רוח טובה, אמר כי "לתפיסתנו, היוזמה הזו היא תמצית המהות של התנדבות. התנדבות משמעותית ואפקטיבית מתקיימת כאשר המתנדבים חשים שבידיהם היכולת להשפיע ולחולל תמורה אמיתית בקהילה שלהם. החלום שלי הוא שכל רשות מקומית תקים יחידה כזו, שתוביל את המעורבות הקהילתית בשטחה באמצעות מתנדבים. זה מתחיל לקרות - ראש מועצת כפר כנא ד"ר יוסף עוואדה בחר להקים יחידת "יד לקהילה" במועצה שלו".

 

לאחר גל הרציחות בסוף השבוע האחרון מסרה המשטרה: "משטרת ישראל פועלת בשנים האחרונות בשיתוף פעולה עם המשרד לביטחון הפנים למתן מענה לצרכים הייחודיים של החברה הערבית, למאבק בפשיעה ולהגברת תחושת הביטחון. לצד פעילות אכיפה נרחבת נגד פשיעה באשר היא, מתבצעים כל העת מגוון מאמצי מניעה והסברה לחיזוק נורמות הציות לחוק. במסגרת תוכנית רב-שנתית לחיזוק שירותי המשטרה ביישובי המגזר, הוקמו תחנות משטרה חדשות, חוזקו תחנות קיימות וגויסו מאות שוטרים חדשים הפועלים ביישובי המגזר.

 

"נגע האלימות הוא נגע חברתי פסול ואנו פועלים למגרו", נמסר עוד בהודעת המשטרה, "מאז תחילת השנה ועד כה פוענחו כ-30 מקרי רצח במגזר הערבי. בשנה החולפת נתפסו אלפי אמצעי לחימה, נעצרו בכל רחבי הארץ 3,303 חשודים והוגשו 1,259 כתבי אישום נגד חשודים בגין עבירות אמל"ח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלק מקורבנות האלימות במגזר הערבי
מומלצים