השיחה שמסבכת את טראמפ: "כך נשמע מאפיונר"
יום אחרי פתיחת הליך ההדחה פורסם תמליל השיחה של טראמפ ונשיא אוקראינה. טראמפ מבקש "טובה", וקורא לחקור את בנו של ג'ו ביידן: "זה יהיה נהדר". לקראת השיחה הורה טראמפ להקפיא את הסיוע לקייב, והדמוקרטים תוקפים: "סחיטה של מדינה זרה, הוא בוגד בתפקידו"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בשיחת הטלפון בין טראמפ לזלנסקי, שהייתה ב-25 ביולי, מבקש נשיא ארה"ב חקירה בנוגע לביידן ובנו, מזכיר את העזרה שמקבלת קייב מוושינגטון ומבקש "טובה" מנשיא אוקראינה – כמה ימים אחרי שהקפיא את הסיוע הצבאי למדינה. "כך בוס במאפיה מדבר: 'מה עשיתם בשבילנו? עשינו בשבילכם כל כך הרבה אבל אין הדדיות", אמר שיף. "'יש לי טובה לבקש ממך'. ומהי אותה טובה? כמובן, לחקור את היריב הפוליטי שלך, לחקור את הביידנים. אוקראינה ידעה מה היא צריכה לעשות כדי לקבל סיוע צבאי".
טראמפ ביקש מנשיא אוקראינה "לבדוק" אם ג'ו ביידן הורה לסגור חקירה בעניין בנו, האנטר, שהיה חבר בהנהלת חברת הגז האוקראינית "בוריסמה". התובע הכללי באוקראינה חקר חשד לשחיתות באותה חברת גז, אך האנטר לא הואשם בהתנהגות פסולה.
"יש הרבה דיבורים על הבן של ביידן, שביידן מנע את העמדתו לדין. הרבה אנשים רוצים לדעת על זה, אז מה שתוכל לעשות עם התובע הכללי יהיה נהדר", אמר טראמפ. "ביידן הסתובב והשוויץ שהוא מנע את העמדתו לדין אז אם תוכל לבדוק את זה... זה נשמע נורא בעיניי".
טראמפ הפציר בזלנסקי לשתף פעולה עם עורך דינו, רודולף ג'וליאני, ועם התובע הכללי בארה"ב, וויליאם בר. "מר ג'וליאני הוא אדם נכבד מאוד. הוא היה ראש העיר ניו יורק, ראש עיר נהדר, הייתי רוצה שהוא יצלצל אליך. אני אבקש ממנו לצלצל יחד עם התובע הכללי. רודי יודע הרבה על מה שקורה והוא בחור מוכשר מאוד. אם תוכל לדבר איתו זה יהיה נהדר".
הבית הלבן פרסם את תמליל השיחה בעקבות תלונה שהגיש מקור מודיעיני בארה"ב נגד טראמפ, במסגרת פרשה שכבר מכונה "אוקראינה גייט" – שהובילה לפתיחת הליך הדחה נגד הנשיא. טראמפ, הנשיא ה-45 של ארה"ב, הוא הרביעי בלבד שמתמודד עם הליך הדחה בהיסטוריה האמריקנית והראשון מאז ביל קלינטון.
הלילה דווח ברשת CNN האמריקנית כי המקור המודיעיני שהגיש את התלונה הסכים להעיד בפני חברי קונגרס. על פי מידע שהגיע לידי הרשת, העדות תתקיים רק אם ראש המודיעין הלאומי, ג'וזף מגווייר, יעניק לעורכי דינו של המקור אישורי סיווג בטחוני, כך שיוכלו לייצג אותו במהלך הדיון. עם זאת, גורם המעורה בפרטים מסר ל-CNN שהמקור לא יעיד היום בפני המחוקקים האמריקנים.
בעיתון "וושינגטון פוסט" דווח כי מגווייר עצמו איים להתפטר, מחשש שהבית הלבן ינסה להשפיע על עדותו בפני הקונגרס. על פי הדיווח, גורמים המעורים בפרטים מסרו שמגווייר אמר לבית הלבן כי הוא לא מוכן להסתיר מידע מבית הנבחרים האמריקני. מגווייר, עם זאת, טען בתגובה כי "בשום רגע לא שקלתי להתפטר. מעולם לא התפטרתי משום תפקיד בחיי, ואני לא מתכוון לעשות זאת עכשיו".
התגובות לתמליל מדגישות את עומק המחלוקת בין שתי המפלגות הגדולות. הדמוקרטים אומרים שהשיחה היא לא פחות מ"סחיטה של מנהיג זר", ושטראמפ מנסה שוב לקבל עזרה ממדינה זרה בבחירות. רוב הרפובליקנים עומדים מאחורי טראמפ, שמשוכנע שמדובר בשיחה ראויה שלא נאמר בה דבר פסול. הרפובליקנים נתלים בעובדה שהתמליל לא מציג בצורה ברורה "טובה תחת טובה".
הרפובליקנים עם טראמפ: "אין שם כלום"
בסביבתו של טראמפ בטוחים שהשיחה עם זלנסקי לא חושפת "אקדח מעשן". ליז ציי'ני, בתו של סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני ובכירה רפובליקנית בבית הנבחרים, אמרה בתגובה לתמליל: "הדמוקרטים ממשיכים עם הצהרות גדולות וטענות על הנשיא טראמפ, ואז אתה מגלה שאין שם כלום". ובכל זאת, התמליל מראה את רצונו של טראמפ לנהל מגעים עם מנהיג זר כדי לגרום נזק למי שעשוי למנוע ממנו לזכות בכהונה שנייה.
עם זאת, הסנאטור הרפובליקני בן סאס אמר כי השיחה מכילה "דברים מטרידים מאוד". סאס, המכהן כחבר בוועדת המודיעין של הסנאט וידוע כמתנגד לנשיא בתוך מפלגתו אמר כי "הרפובליקנים לא צריכים לקפוץ מיד להגן על טראמפ".
לפי אדם שיף התמליל "מציג שיחה הרבה יותר מגונה ממה שאני ורבים אחרים העלינו בדעתנו". שיף עומד בראש ועדת המודיעין בבית הנבחרים שחוקרת את הקשר של טראמפ ואוקראינה. שיף אמר שהתמליל, שפורסם יום אחרי שהדמוקרטים פתחו בהליך הדחה נגד הנשיא, מראה שהוא ניסה להיעזר במדינה זרה כדי להחליש את המועמד המוביל של הדמוקרטים בבחירות 2020 – פעולה שאינה חוקית. "נשיא ארה"ב בגד תחת שבועה בתפקידו והקריב לשם כך את הביטחון הלאומי שלנו. העובדה שטראמפ ניצל את כוחו כדי להשיג סיוע ממדינה אחרת בקמפיין זו הבגידה החמורה בתפקיד ביותר שהייתה תחת שבועה".
מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר, קרא לפרסם את התלונה שהוצגה בפני ועדת המודיעין, ואמר כי "לציבור זכות לקרוא את התלונה בעצמו".
"נפגשתי עם 20 מנהיגים והתקשורת מתעסקת בשטויות"
אתמול נפגשו טראמפ וזלנסקי בשולי עצרת האו"ם בניו יורק, פגישה שלאור הנסיבות הפכה למסקרנת במיוחד. זלנסקי אמר לכתבים שהשיחה שניהלו ב-25 ביולי הייתה "נורמאלית" והדגיש: "אף אחד לא לחץ עליי". לפני הפגישה אמר טראמפ שהוא בטוח שהליך ההדחה נגדו רק יחזק את התמיכה בו. "תבינו, זה ציד המכשפות הגדול בהיסטוריה האמריקנית, כנראה בהיסטוריה כולה", אמר בפגישה עם מנהיגים זרים בעצרת האו"ם.
הנשיא האמריקני כינס אמש מסיבת עיתונאים והבהיר שוב שלא הפעיל לחץ על זלנסקי. "לא איימתי על אוקראינה", אמר הנשיא. טראמפ הוסיף שהוא נפגש עם קרוב ל-20 מנהיגים בשלושה ימים, וחתם על הסכם סחר עם יפן, אך התקשורת בוחרת להתעלם מזה ולהתעסק "בשטויות".
השבוע דיווחו כלי התקשורת בארה"ב שימים ספורים לפני השיחה טראמפ הורה ליועציו להקפיא סיוע צבאי של 400 מיליון דולר לאוקראינה. ארה"ב מעניקה סיוע צבאי לאוקראינה מאז שרוסיה סיפחה את חצי האי קרים ב-2014.
החשד היה שהקפאת הסיוע היא הדרך של טראמפ ללחוץ על זלנסקי להשיג מידע על ג'ו ביידן ובנו האנטר. בהמשך הסיוע הועבר לאוקראינה. טראמפ הכחיש את הטענה הזאת. הסיוע הצבאי לא מופיע מפורשות בתמליל. עם זאת טראמפ הדגיש שארה"ב עושה למען אוקראינה הרבה יותר ממה שעושה האיחוד האירופי. הוא ציין שכשהוא מדבר עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל "היא מדברת על אוקראינה, אבל לא עושה שום דבר".
האנטר ביידן היה חבר הנהלה בחברת גז אוקראינית ב-2014, כשאביו היה הסגן של ברק אובמה וניהל את המגעים הדיפלומטיים עם קייב. ב-2016 דרש ביידן מאוקראינה להדיח את התובע הכללי ויקטור שוקין, שחקר את חברת הגז של בנו האנטר. הוא ייצג את דרישת הממשל האמריקני, האיחוד האירופי ומוסדות בינלאומיים אחרים, שטענו ששוקין מושחת ולא כשיר לטפל בפרשות שחיתות.
למרות שלוח הזמנים מעלה שאלות רבות, אין הוכחה שביידן או בנו פעלו בצורה שאינה חוקית. "שמעתי שהיה לך תובע שהיה טוב מאוד והודח. זה מאוד לא הוגן", אמר טראמפ על שוקין. זלנסקי הבטיח לטראמפ שהוא יבדוק את הנושא.
במהלך השיחה ביקש טראמפ מזלנסקי "לעשות לנו טובה" ולפתוח חקירה בעניינה של "קראודסטרייק" – חברת סייבר אמריקנית שחקרה את הפריצה למחשבי הוועידה הדמוקרטית הלאומית, לבקשת המפלגה הדמוקרטית. "קראודסטרייק" הייתה אחת משלוש חברות שגרמו למודיעין האמריקני לקבוע שהרוסים פרצו למחשבים הדמוקרטיים.
בעקבות אותה פריצה דלפו מיילים שהביכו את צוות הקמפיין של הילרי קלינטון. "קראודסטרייק" קבעה ששתי קבוצות האקרים עם קשר לרוסיה אחראיות למתקפה. טראמפ שאל בעבר למה הדמוקרטים לא העבירו את השרת שנפרץ לחברת הסייבר ולא ל-FBI, ואמר שהוא שמע שהבעלים של "קראודסטרייק" הוא "אוקראיני עשיר מאוד".
"תעשה לנו טובה, עברנו הרבה"
"אני מבקש שתעשה לנו טובה בגלל שהמדינה שלנו עברה הרבה ואוקראינה יודעת הרבה על כך. הייתי רוצה שתגלה מה קרה עם כל הסיפור הזה של אוקראינה", אמר טראמפ. נשיא ארה"ב ביקש מזלנסקי לבדוק אם יש אפשרות שמישהו באוקראינה מחזיק בשרת עם המיילים של הילרי קלינטון. במהלך השיחה אמר טראמפ לזלנסקי: "בכל פעם שתרצה לבוא לבית הלבן תרגיש חופשי להתקשר. תן לנו תאריך ונעבוד על זה". קלינטון אמרה בסוף השבוע שטראמפ מנסה פעם נוספת להיעזר במדינה זרה כדי לנצח בבחירות.
ננסי פלוסי, היו"ר הדמוקרטית של בית הנבחרים, אמרה שתמליל השיחה מאשר שטראמפ ניסה לפגוע בטוהר הבחירות בארה"ב, טוהר הנשיאות והביטחון האמריקני הלאומי. "הנשיא ניסה להפוך את ההפקרות למעלה באמריקה, ועכשיו הוא מייצא את זה לחו"ל. זה חלק מעבודתו להשתמש בכספי המסים ולסחוט מדינות אחרות לטובת הקמפיין שלו", אמר פלוסי, יום אחרי שהודיעה על פתיחת הליך ההדחה.
הדמוקרטים בקונגרס התאכזבו מהדו"ח של התובע המיוחד רוברט מולר, שבחן את ההתערבות הרוסית בבחירות וקבע שאין הוכחה לקנוניה בין טראמפ וצוות הקמפיין שלו לקרמלין. בתקופה שחלפה מאז הם בדקו שוב את ממצאי הדו"ח וחיפשו דרכים חדשות לסבך את הנשיא – בין השאר באמצעות בחינת העסקים שלו והסקנדלים בממשל בתקופת כהונתו. המאמצים נראו כניסיונות עקרים שיימשכו חודשים ארוכים. חשיפת השיחה בין טראמפ לזלנסקי עזרה להם להתמקד ולקדם בזריזות את הליך ההדחה.
סיכוייו של הליך הדחה בבית הנבחרים להביא להדחה בפועל של טראמפ נמוכים למדי: כדי להדיח נשיא בארה"ב אין די בהרשעתו בבית הנבחרים, שהוא הבית התחתון של הקונגרס, אלא יש לגייס גם תמיכה של שני שלישים מחברי הסנאט, הבית העליון. בעוד שבבית הנבחרים יש כעת רוב דמוקרטי, בסנאט יש רוב רפובליקני. על כל פנים, הליך הדחה עשוי להטיל את ממשל טראמפ ואת המערכת הפוליטית בארה"ב למערבולת, בדיוק כשאמריקה נכנסת לשנת בחירות.