שתף קטע נבחר

 

מהו החוק שריבלין הציע לתקן - והאם זה אפשרי?

הנשיא ריבלין הציע לשנות את חוק הנבצרות, כך שיאפשר לנתניהו במקרה הצורך לצאת לנבצרות ארוכה יותר מ-100 ימים המתאפשרים לו כיום. השינוי מחייב רוב של 61 ח"כים ודורש להרחיב את הסמכויות המוגבלות של ממלא מקום ראש הממשלה. דעות המומחים בנושא חלוקות. "זה כשר אבל מסריח"

 

ריבלין הטיל על נתניהו להרכיב ממשלה    (צילום: גיל יוחנן )

ריבלין הטיל על נתניהו להרכיב ממשלה    (צילום: גיל יוחנן )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין חשף אתמול (יום ד') את הצעת הפשרה שלו לראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ, כדי לפתור את הפלונטר הפוליטי ולאפשר הקמת ממשלת אחדות. ריבלין אמר שהציע להקים ממשלה שוויונית וכן לשנות את חוק הנבצרות - כך שיאפשר לנתניהו במקרה הצורך לצאת לנבצרות ארוכה יותר מ-100 ימים המתאפשרים לו כיום בחוק. אך עד כמה ההצעה של ריבלין ריאלית והאם היא חוקתית? דעות המומחים בנושא חלוקות.

 

חוק יסוד הממשלה קובע כי כאשר נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו זמנית, "ימלא את מקומו ממלא מקום ראש הממשלה. חלפו 100 ימים רצופים שבהם כיהן ממלא המקום במקום ראש הממשלה והוא לא חזר למלא את תפקידו, יראוהו כמי שנבצר ממנו דרך קבע למלא את תפקידו", ובעקבות כך רואים את הממשלה כאילו התפטרה.

הצהרה ראובן ריבלין הטלת הרכבת ממשלה על בנימין נתניהו בית הנשיא ירושלים (צילום: עמית שאבי)
ריבלין מעניק לנתניהו את המנדט להרכבת ממשלה(צילום: עמית שאבי)

פרופ' ברק מדינה, רקטור האוניברסיטה העברית בירושלים, הסביר כי "אם יוגש כתב אישום נגד נתניהו, אני חושב שבית המשפט יחייב אותו לצאת לנבצרות וזה לא יהיה לבחירתו. במצב הנוכחי הנבצרות יכולה להימשך לכל היותר עד 100 יום, ואני מניח שהפתרון שהציע הנשיא יכול היה להיות אפשרי. כך יהיה באפשרותו של נתניהו לחזור לתפקיד באופן אוטומטי אם יזוכה במשפט והוא לא יצטרך שוב את אמון הכנסת".

 

בשביל לשנות את חוק היסוד יש צורך ברוב של 61 חברי כנסת. פרופ' מדינה הוסיף: "אם יבצעו מהלך כזה, יהיה מדובר בצעד חריג מכיוון שתפקיד מרכזי כמו ראש ממשלה לא אמור להיעשות על ידי ממלא מקום לתקופה ארוכה, אלא אם מדובר בנסיבות מיוחדות. יהיה צורך לתת לממלא המקום של ראש הממשלה סמכויות נוספות, מכיוון שהחוק מותאם לכך שממלא המקום עושה זאת לתקופה קצרה".

 

פרופ' אייל גרוס מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב סבור כי ההצעה היא בבחינת "כשר אבל מסריח". "הכנסת אכן יכולה לשנות את חוק היסוד אבל השאלה האם זה נאות, מוסרי וראוי", הוא אמר.

מליאת הכנסת ריקה (צילום: אוהד צויגנברג)
לשינוי החוק דרוש רוב של 61 ח"כים. מליאת הכנסת(צילום: אוהד צויגנברג)

גרוס הסביר כי "תיקון כזה לחוק היסוד עומד במבחן החוקתיות, אבל כידוע אי אפשר לחוקק חקיקה פרסונלית. על פי שלטון החוק, כל אדם שווה בפני החוק ודבר לא חל על אדם מסוים בלבד. כאן יש מעין פיקציה כי זה אמנם חוק כללי אבל הוא נועד עבור מישהו מסוים, לכן זה אמנם כשר אבל מסריח".

 

ד"ר הלל סומר, מרצה למשפט חוקתי מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, הזכיר כי זו אינה הפעם הראשונה שמתקנים את חוק היסוד כדי להרכיב ממשלה. "כמעט כל הרכבת ממשלה עד היום לוותה בתיקונים לחוק יסוד הממשלה, כשהתיקון המוכר ביותר הוא הגבלת כמות השרים", אמר ד"ר סומר.

 

"כל סיפור ה'רוטציה' לא מוסדר בדין הישראלי. כיום כדי שרוטציה תתקיים, יש צורך בפרוצדורה מורכבת במקום שהדבר יהיה מוסדר בחוק שכוללת התפטרות ממשלה א' בראשות המועמד הראשון, לצורך כניסתה של ממשלה ב' בראשות המועמד השני, במקום לאפשר פשוט ממשלה רציפה, כשהשינוי היחיד הוא בין שני האנשים המחזיקים בתפקיד ראש ממשלה", הוסיף סומר.

בנימין נתניהו ראובן ריבלין בני גנץ (צילום: עמוס בן גרשום/ לע
"סיפור ה'רוטציה' לא מוסדר בדין הישראלי". ריבלין עם נתניהו וגנץ(צילום: עמוס בן גרשום/ לע"מ )

אתגר נוסף שמתעורר מהצעת הנשיא הוא התאמת סמכויות ממלא מקום ראש הממשלה. "סמכויות ממלא מקום ראש ממשלה הן מאוד מוגבלות, ומדובר בפונקציה שלא עשו בה שימוש רציף - לראייה בשנים האחרונות כשנתניהו טס לחו"ל, בכל פעם מונה לו מחליף זמני אחר, במקום אדם אחד קבוע שמשמש בתפקיד", הסביר ד"ר סומר.

 

לדבריו, "החוק בנוסחו הנוכחי לא מחייב ראש ממשלה לצאת לנבצרות בזמן הליך משפטי אבל האופציה שריבלין מציע, נותנת לנתניהו אופציית ביניים במקום 'הכול או לא כלום'. אותה אפשרות ביניים מאפשרת לו לצאת לנבצרות שהיא סוג של חופשה, להמשיך לאחוז בתואר ראש הממשלה וגם להקדיש את הזמן לניהול המשפט".

 

לפני שהעניק את המנדט להרכבת הממשלה, הנשיא ריבלין תיאר את ההצעה שהעמיד לבחינת הצדדים. לדבריו, "הצעתי גם שלצד ראש הממשלה שייבחר, ישונה החוק, וייתן ממשות, כוח ועוצמה לתפקידו של ממלא מקום ראש הממשלה. הייחודיות של ממלא מקום ראש הממשלה היא שבכל רגע שנבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו - הוא, ממלא מקום ראש ממשלה, משמש כראש הממשלה לכל דבר".

 

ריבלין הוסיף: "ביקשתי גם להציע שהחוק יתוקן, כך שנבצרות לא תהיה מחויבת להיות מוגבלת לתקופה של מאה יום. הדבר יאפשר את המשך כהונתו של ראש הממשלה כל עוד לא נמצא צורך בהודעה על נבצרות. באם ראש הממשלה יצא לנבצרות, הוא ימשיך להיות ראש ממשלה בתואר, אך סמכויותיו יועברו לממלא מקומו. זו הייתה הצעתי על מנת לפתור את הסיבוך הפוליטי והמשפטי שאנו עומדים בפניו".

פורסם לראשונה 25/09/2019 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ריבלין ונתניהו
צילום: עמית שאבי
מומלצים