הנשיאה אליזבת? מהפך בפריימריז הדמוקרטיים
בצל פרשת "אוקראינה גייט" מאבד ג'ו ביידן לראשונה את ההובלה בסקר ארצי בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות. אליזבת וורן, שתקפה את נתניהו ומכונה על-ידי טראמפ "פוקהונטס", עולה לראשונה למקום הראשון
מי שנחשב במשך חודשים ארוכים לפייבוריט המובהק בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות, ג'ו ביידן, מאבד לראשונה את ההובלה בסקר ארצי גדול – ואת המקום הראשון נוטלת כעת הסנאטורית אליזבת וורן, מראשי המחנה הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המהפך בפסגה בא בשעה שסגן הנשיא לשעבר ביידן נגרר בעל כורחו לפרשת "אוקראינה גייט" שבה מסובך הנשיא דונלד טראמפ. במסגרת הפרשה, נזכיר, נטען כי טראמפ ניסה לגרום לקייב להתערב בבחירות לנשיאות ארה"ב כשביקש מנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לחדש חקירה נגד חברת גז אוקראינית שבנו של ביידן היה חבר הנהלה בה.
טראמפ או הדמוקרטים? נערכים לבחירות בארה"ב
לפי הסקר של אוניברסיטת קוויניפאק בקונטיקט, וורן זוכה כעת לתמיכה של 27% מהמצביעים הדמוקרטים ואילו ביידן ל-25% בלבד. בסקרים קודמים שערך אותו המכון הוביל ביידן על וורן במספרים דו-ספרתיים. באוגוסט הוא הוביל עליה ב-13%.
הסנאטור ברני סנדרס מוורמונט, שגרר את הילרי קלינטון לקרב קשה בפריימריז ב-2016, אינו מצליח כרגע לפרוץ קדימה, והוא מסתפק במקום השלישי עם 16%. ראש העיר סאות' בנד שבאינדיאנה, פיט בוטיג'ג', המקווה להפוך לנשיא ההומו המוצהר הראשון בארה"ב, נמצא במקום הרביעי עם 7%. הסנאטורית מקליפורניה קמאלה האריס, שסומנה רק לפני חודשיים כהפתעת הקמפיין, מקבלת 3%.
ביידן, שכיהן כסגנו של הנשיא ברק אובמה ולכן הוא הדמות המוכרת ביותר במרוץ הדמוקרטי, הוביל בפריימריז במשך חודשים ארוכים. הסקר החדש של אוניברסיטת קוויניפאק נערך ב-19-23 בספטמבר, בדיוק בימים שבהם התפוצצה פרשת "אוקראינה גייט".
מהתומכות של קלינטון
הסקר החדש תואם שורה של סקרים פנימיים בתוך מדינות ארה"ב שהצביעו על התחזקות משמעותית של התמיכה בוורן בקרב הדמוקרטים. לפי הנתונים היא נהנית מיתרון של 2% על ביידן בניו המפשייר ו-9% בקליפורניה.
וורן היא סנאטורית ממסצ'וסטס ומנהיגת מחנה השמאל הנחשב לרדיקלי יותר בתוך המפלגה הדמוקרטית, והיא מבקרת חריפה של וול סטריט. היא הייתה מהתומכות הנלהבות והבולטות ביותר של הילרי קלינטון במרוץ שלה לנשיאות ב-2016.
וורן מתמקדת בקמפיין שלה במסר כלכלי פופוליסטי ומבטיחה להילחם במה שהיא מכנה המערכת הכלכלית המושחתת שנותנת עדיפות לעשירים. היא תומכת בתוכנית Medicare for All שתספק ביטוח בריאות אוניברסלי חינם. התוכנית הזו סופגת ביקורת מצד דמוקרטים מתונים יותר, הטוענים כי היא אינה אפשרית כלכלית. הרעיון המרכזי של התוכנית הוא לחולל מהפכה בענף ביטוחי הבריאות בארה"ב, כך ששוק הביטוח הפרטי ייזנח לטובת מערכת ביטוח בריאות במימון משלם המסים שתכלול את כל האמריקנים.
בשנים האחרונות מרבה הנשיא טראמפ לעלוב בוורן על שום טענתה שמוצאה אינדיאני, והוא מכנה אותה בבוז "פוקהונטס". וורן גדלה באוקלהומה, אזור שהיה בעבר טריטוריה "אינדיאנית", וב-2012, כשהתמודדה על מושב בסנאט, נחשפה כתבה מעיתון סטודנטים ב-1996 שבה הוצגה וורן כצאצאית של אינדיאנים.
וורן הסבירה כי הזדהתה אז כאינדיאנית בהסתמך על הסיפורים שעוברים מדור לדור במשפחתה. טראמפ לעג לה על הטענה שעצמות לחייה הגבוהות הן עדות למוצאה האינדיאני, ותחת הלחץ שלו עברה וורן בדיקת DNA, שקבעה שרוב אבותיה אירופיים, אך גם שיש סבירות גבוהה שיש לה שורשים אמריקניים ילידיים. עצם ההסכמה לערוך בדיקה שכזו סיבכה את וורן והקימה עליה את זעמם של מנהיגי ילידים.
במרץ השנה, כשהיועץ המשפטי לממשלה החליט להעמיד את ראש הממשלה בנימין נתניהו לדין בכפוף לשימוע, תקפה וורן את נתניהו בציוץ בטוויטר: "קודם אימץ אל חיקו את הימין הקיצוני, עכשיו עושה מניפולציות בתקשורת, מקבל שוחד וסוחר בהטבות ממשלתיות. האישומים נגד נתניהו רציניים ופוגעים בלבה של הדמוקרטיה".