מאות אלפים הפגינו בעולם: "עזרו לכדור הארץ"
ברחבי העולם הפגינו תלמידים נגד שינויי האקלים. "שנו את המערכת, לא את האקלים", קראו המפגינים ברומא. בניו זילנד נערכה אחת ההפגנות הגדולות אי פעם במדינה. בתל-אביב השתתפו אלפים במחאה
ברחבי העולם הניפו התלמידים שלטים, שבהם הביעו דרישות מהמנהיגים. על אחד השלטים בברצלונה צויר כדור הארץ ומעליו הכיתוב: "עזרו לי".
המפגינים שואבים השראה מהנערה השבדיה גרטה טונברג, שנאמה מוקדם יותר השבוע בוועידת האקלים של האו"ם. היא זכתה לתשואות מהנוכחים בוועידה ואפילו זכתה לראות מקרוב את נשיא ארצות הברית דונלנד טראמפ,
הנשיא האמריקני אפילו הקדיש ציוץ לנערה השבדית הנמצאת על הספקטרום האוטיסטי. טראמפ כתב:
"היא נראית כמו נערה שמחה מאוד, המסתכלת קדימה לעתיד בהיר ונהדר. כה נחמד לראות זאת". טונברג הייתה זו שהחלה את מחאת האקלים העולמית בקיץ 2018, כשהפגינה מול הפרלמנט השבדי לבד עם שלט יחיד.
ברומא הפגינו כ-100 אלף בני אדם, שצעדו ברחבי העיר. הם הניפו שלטים, שעליהם נכתב בין היתר: "שנו את המערכת, לא את האקלים". בנוסף הונפו שלטים שעליהם נכתבה רק מילה אחת: "עתיד". למעשה, ברחבי איטליה התקיימו 180 צעדות - כולל במילאנו שם הונפו שלטים עליהם נכתב: "איך אתם מעיזים?" מדובר בדברים שאמרה טונברג למנהיגי העולם השבוע בוועידת האקלים בניו ניורק. שר החינוך האיטליקי אמר כי התלמידים שלא הגיעו היום לבית הספר והשתתפו בהפגנות הענק במדינה - לא יענשו.
העצרות של יום שישי יצאו לדרך בניו זילנד, שם צעדו תלמידים וצעירים לעבר הפרלמנט בוולינגטון. בניו זילנד אמרו כי זאת הייתה אחת ההפגנות הגדולות ביותר שנערכו אי פעם במקום. מארגני הבירה נאלצו לשנות את תוכניות האבטחה שלהם בכדי להכיל את ההמונים שהגיעו לצעוד בעיר. על פי כלי התקשורת בניו זילנד, כ-40 אלף בני אדם השתתפו במחאה מול הפרלמנט במדינה. הפגנות נוספות התקיימו בעיר אוקלנד ובאזורים אחרים בניו זילנד.
הפגנות נערכו גם בכמה הרים בהודו. ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, הודיע היום כי ארצו תפעל על מנת שלא להשתמש בפלסטיק. הודו עשויה להיפגע מאוד משינויי האקלים, כיוון שמי השתייה בכמה אזורים במדינה תלויים במצב הקרחונים בהרי ההימלאיה. גם אותם קרחונים מושפעים משינויי האקלים.
כאמור, הפגנה התקיימה היום גם בתל אביב. המפגינים הרבים התכנסו בבית הכנסת הגדול שברחוב אלנבי בתל אביב וצעדו על שדרות רוטשילד לכיוון הבימה. "זה נראה עכשיו כמו משבר קיומי אמיתי ואין דבר יותר הגיוני מאשר לצאת לרחובות ולדרוש עתיד", אמרה תמר אברהם בת ה-16 מאור יהודה.
אברהם הוסיפה: "הנושא הסביבתי לא נמצא בעשירייה הפותחת של סדרי העדיפויות בישראל, וזה חמור מאוד. אין טעם להתעסק בשום דבר אחר אם לא נוכל לקיים חיים על פני כדור הארץ. זה משבר ביטחוני לכל דבר, אבל משום מה היחס בישראל למחאה הוא של היפים סביבתיים".
יחד עם התלמידים צעדו גם מבוגרים ונציגי ארגוני סביבה וחברות, בהם עובדי "סודה סטרים" - החברה הישראלית שהצטרפה למאבק. "נגמרה התקופה שאפשר להתעלם מבני הנוער ומהמהפכה הסביבתית שהם מובילים", אמר מנכ"ל החברה אייל שוחט.