ראש השנה ראשון מאז הטבח: "אנחנו עוד עומדים"
כמעט שנה עברה מאז הירי בבית הכנסת "עץ חיים" בפיטסבורג, שבו נרצחו 11 מתפללים, וחבריו מתכוננים לחגוג בלעדיהם את ראש השנה. "כל היהודים האמריקנים, המזועזעים עד עמקי נשמתם עקב חידוש האלימות האנטישמית, ירצו לשמוע את השופר כיללה וכזעקה"
כמעט שנה עברה מאז הטבח הנורא בבית הכנסת "עץ חיים" בפיטסבורג שבפנסילבניה, ארה"ב, וחברי הקהילה היהודית במקום יחגגו הפעם את ראש השנה ברגשות מעורבים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מי שתקע בפעם הקודמת בשופר היה אחד מ-11 המתפללים שנרצחו בחודש אוקטובר אשתקד, במתקפה האנטישמית הקטלנית ביותר בהיסטוריה האמריקנית. במקום ריצ'רד גוטפריד ז"ל, רופא שיניים שהיה בן 65 במותו, בשופר יתקע ביום ראשון בערב רבה של אחת משלוש הקהילות שהתאספו ב"עץ חיים", יהונתן פרלמן.
אשתו, הסופרת בת' קיסילף, אומרת כי אין בכוונתם לשנות את האופן שבו יציינו את כניסת השנה החדשה. "אני מרגישה שלהתפלל בראש השנה כמו שעשינו בעבר היא דרך של התנגדות רוחנית" סיפרה קיסילף. "חלק מההתנגדות שלנו למה שהיורה ניסה לעשות הוא להמשיך באורח חיינו הדתי באופן השגרתי ביותר שאפשרי".
לפני שבוע פרסמה קיסילף מאמר באתר סוכנות הידיעות היהודית, שבו תיארה כיצד חברי הקהילה מתמודדים עם האובדן של בני משפחותיהם וחבריהם. היא כתבה כי תקיעת השופר אמורה להישמע כמו שירת הלווייתן. "זה לא יהיה קשה, יש הרבה על מה 'ליילל' השנה", היא כתבה. "אנחנו צריכים לשמוע את היללה הזאת, והיא מיועדת עבור עצמנו, כדי שנוכל להשתנות".
בבית הכנסת חברים אנשים מכ-100משפחות. לדברי קיסילף, בשנה שחלפה חברי הקהילה נעזרו יותר יותר בטקסים הדתיים כדי להתמודד עם הטראומה הקשה שחוו. לדבריה, הם משתתפים מאז ביותר בתפילות, וחלקם החל ללמוד חזנות ועברית.
עם בוא ראש השנה, כתבה עוד קיסילף, "כל היהודים האמריקנים, המזועזעים עד עמקי נשמתם עקב חידוש האלימות האנטישמית פה – מדינה שאבותיה באו אליה כמקום מפלט מדברים כאלו בשאר העולם – ירצו לשמוע את השופר כיללה וכזעקה".
"עם זאת, משמעותה של הטראומה הקשה שחווינו היא שאנחנו יכולים וצריכים לחשוב כיצד כקהילה נשתמש בטראומה על מנת להשיג התפתחות משמעותית", הוסיפה אשת רב בית הכנסת. "ראש השנה קרב, ולכולנו יש הזדמנות להתחיל מחדש – לא משנה כמה זה קשה".
במאמר שפרסמה, הוסיפה קיסילף כי חברי הקהילה ששרדו את הטבח יוכלו לכבד את זכרם של הנרצחים באמצעות ביצוע מעשים טובים בשמם. היא הזכירה את שמו של אחד הנרצחים, מלווין מקס, וציינה כיצד פעל בעבר לארגן סיוע לנפגעי הוריקן ולעודד אזרחים לצאת ולהצביע בימי בחירות.
"עבור אלו מאיתנו שהכירו את האנשים שנהרגו – אנחנו רק רוצים לכבד את הזיכרונות שלהם באמצעות המשך קיום הערכים שבהם הם האמינו, והתחברות למסורת באופן שבו הם עשו זאת", היא כתבה.
בבית הכנסת "עץ חיים" מתכוננים בימים אלו גם לציון יום השנה לטבח בעוד חודש, ב-27 באוקטובר. מנהיגי הקהילה מתכננים תפילות ואירועים קהילתיים ביום זה. באי בית הכנסת, יש לציין, עדיין לא שבו להתפלל בזירה שבה נרצחו חבריהם, ובמקום זאת הם מתאספים בבתי כנסת אחרים בסביבה. הם מדגישים שבכוונתם לשוב אליו בעתיד, ולהתפלל בו בקביעות. "עדיין יש כמה קרובי משפחה שלא מסוגלים אפילו לנסוע סמוך לבניין", אמר סגן נשיא אחת הקהילות ב"עץ חיים", סטיבן כהן.
הרוצח, רוברט באוורס בן ה-47, הואשם על-ידי הרשויות ב-44 סעיפים – ובהם רצח, פשעי שנאה ועבירות נשק. הוא כפר באשמה, ואם יורשע התביעה תדרוש שיקבל עונש מוות.
יהודים בפיטסבורג נגד עונש מוות לרוצח מבית הכנסת
קיסילף שיתפה במאמרה שיר, שנכתב יחד עם שני רבנים לציון זכר הנרצחים. באחד הבתים נכתב בו כך: "קברנו את הגופות שלנו, ועליהן בכינו. אבל זה לא שבר אותנו. למרות הכל, נשארנו יציבים במקומנו. אנחנו עוד עומדים".