שתף קטע נבחר

"טראמפ אמר לרוסים: התערבתם בבחירות? גם אנחנו"

ב-2017, בפגישה שבה נטען כי חשף פעולה של המוסד וסיירת מטכ"ל נגד דאעש, אמר לכאורה טראמפ לשר החוץ הרוסי כי אינו מודאג מההתערבות הרוסית בבחירות, "כי גם אנחנו התערבנו, במדינות אחרות". סערת "אוקראינה-גייט": שליח ארה"ב למדינה התפטר, פומפאו זומן לבית הנבחרים

 

טראמפ, לברוב וקיסליאק, בפגישה המפורסמת לפני שנתיים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טראמפ, לברוב וקיסליאק, בפגישה המפורסמת לפני שנתיים(צילום: EPA)

צעדים ראשונים בעקבות פתיחת הליך ההדחה נגד נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, התפטרות ראשונה לאחר פרוץ "אוקראינה-גייט " - וגם חשיפה של עוד אמירה מעוררת מחלוקת של הנשיא: קורט וולקר, לשעבר השגריר האמריקני לנאט"ו שנקלע לסערה החדשה, התפטר הלילה (שבת) מתפקידו כשליח האמריקני המיוחד לאוקראינה.

 

גורם ממשל אמריקני, שמסר זאת, אמר כי וולקר הודיע על החלטתו למזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו. זאת, לאחר החשיפה כי וולקר קישר בין עורך דינו האישי של טראמפ, רודי ג'וליאני, לבין בכירים אוקראינים, במטרה לחקור אם סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן ומשפחתו היו מעורבים בעסקאות מושחתות.

 

 

ג'וליאני אמר כי היה בקשר תכוף עם וולקר בנוגע לכך ואילו פומפאו אמר כי למיטב ידיעתו, כל עובדי מחלקת המדינה פעלו כיאות בקשר עם אוקראינה. בפרשה החדשה נטען כי טראמפ לחץ על נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, במהלך שיחת טלפון עימו, לחקור את יריבו הפוליטי ביידן ואת בנו האנטר, שלו עסקים באוקראינה.

 

בתוך כך, הדמוקרטים בבית הנבחרים שלחו זימון רשמי למזכיר המדינה פומפאו, ודרשו ממנו לחשוף תוך שבוע מסמכים בפרשה שעד כה סירב להעביר. הזימון נעשה על ידי יו"ר ועדת המודיעין בבית הנבחרים, ובמקביל הדמוקרטים גם תזמנו תצהירים משפטיים לחמישה בכירים אחרים במחלקת המדינה, ובהם וולקר.

 

חואקין קסטרו, חבר בית הנבחרים מטקסס מטעם הדמוקרטים המכהן גם כחבר בוועדת המודיעין, אמר כי העובדה שטראמפ מכנה חושפי שחיתויות "מרגלים" היא "תועבה": "אני ארצה לשמוע מכל אחד שמוזכר בדו"ח של המתלונן. אני ארצה לשמוע מרודי ג'וליאני, מהתובע הכללי ויליאם באר. גם מייק פומפאו צריך לתת הסברים, וגם מחלקת המדינה".

 

 

דיווח נוסף מצביע על ניסיון הסתרה אחר - ועל אמירה בעייתית נוספת של טראמפ בשיחה עם בכירים זרים. לפי "וושינגטון פוסט", טראמפ אמר לשני בכירים רוסים בפגישה בחדר הסגלגל ב-2017 כי אינו מודאג מההתערבות הרוסית בבחירות בארצות הברית שנה לפני כן, כי האמריקנים עשו דבר דומה במדינות אחרות. שלושה גורמים המעורים בנושא מסרו זאת לעיתון וציינו כי אמירה זו הובילה בכירים מודאגים בבית הלבן להגביל את הגישה לשיחה למספר מצומצם במיוחד של אנשים.

 

הצהרה זו של טראמפ, שלא דווחה עד כה, נעשתה בפגישתו המפורסמת עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב והשגריר הרוסי סרגיי קיסליאק, שבה טראמפ גילה לכאורה מידע מסווג על פעולה ישראלית נגד דאעש. לפי המקורות, גורמים בבית הלבן הוטרדו מאוד מהאמירות של טראמפ על הבחירות כי נראה שהנשיא סלח לרוסיה על מתקפה שמטרתה הייתה לסייע לו לנצח בבחירות. לדבריהם, נראה שטראמפ הזמין את רוסיה להתערב בבחירות במדינות נוספות.

 

לפני שנתיים דווח כי בפגישה חשף טראמפ בפני הרוסים פעולה של סיירת מטכ"ל והמוסד בסוריה שהביאה מידע על כוונת דאעש להשתמש במחשבים ניידים כפצצות. טראמפ חלק את המידע במהלך פגישה שקיים בחודש מאי עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב והשגריר הרוסי בוושינגטון סרגיי קיסליאק. על פי הדיווח, המבצע קרה כחודש לאחר השבעתו של טראמפ לנשיאות וכלל כוחות של סיירת מטכ"ל והמוסד שטסו בשני מסוקי יסעור מעל שטחה של ירדן לתוך שטח סוריה.

 

היעד של הכוחות היה תא של דאעש, שפעל להשגת נשק קטלני שפותח על ידי איברהים אל-אסירי, ה"מהנדס" הראשי של ארגון אל-קאעידה. את המודיעין למשימה המסווגת, על פי דיווח של רשת ABC מפי גורמים אמריקנים, סיפק מרגל ישראלי שנמצא בעומק השטחים שבידי דאעש. לפי גורמי מודיעין ישראלים ואמריקנים, המסוקים נחתו כמה קילומטרים מהיעד, פרקו שני ג'יפים הנושאים סמלים של צבא סוריה ואת אנשי המוסד וסיירת מטכ"ל שנסעו בג'יפים לתוך שטח האויב.

 

לפי CNN, לצד ניסיון הבית הלבן למנוע מהשיחה בין טראמפ לנשיא אוקראינה להפוך פומבית, ניסה הממשל גם להגביל את הגישה לשיחות שקיים נשיא ארצות הברית עם מנהיגים זרים אחרים, ובהם מנהיג רוסיה ולדימיר פוטין ויורש העצר הסעודי מוחמד בין סלמאן.

 

גורמים המעורים בנושא אמרו כי באופן חריג מאוד לא הופץ לבכירים שונים תמליל השיחה בין טראמפ ליורש העצר הסעודי, שנעשתה לאחר חיסול העיתונאי ג'מאל חשוקג'י, שהמודיעין האמריקני ייחס לממשל הסעודי. במקרה של פוטין, בכיר לשעבר בממשל האמריקני טען כי הוגבלה הגישה לתמליל השיחה בין שני המנהיגים לפחות במקרה אחד. ב-CNN נכתב כי ניסיונות אלו להסתיר מידע מראות על המאמצים הגדולים שמבצעים אנשי טראמפ כדי להגביל את מספר האנשים שייחשף לשיחותיו עם מנהיגים זרים.

רקע פרשת אוקראינה גייט (צילום: רויטרס, EPA, AP, MCT)
(צילום: רויטרס, EPA, AP, MCT)

אמש דיווחו כלי התקשורת בארה"ב כי 222 דמוקרטים בבית הנבחרים (מתוך 235 בסך הכול), בנוסף למחוקק עצמאי אחד, תומכים בהליך ההדחה. מדובר ביותר ממחצית חברי בית הנבחרים, שבו 435 נציגים. גם אם ההדחה תאושר בבית הנבחרים, הליך כזה לא צפוי להיגמר בהדחה של ממש – כיוון שדבר זה דורש גיוס שני שלישים מחברי הסנאט, שבו הרפובליקנים מחזיקים ברוב. רובם המוחלט עדיין נותר נאמן לנשיא.

 

ב"ניו יורק טיימס" דווח אתמול כי איש מודיעין שהתלונן על השיחה המפוקפקת לכאורה בין טראמפ לנשיא אוקראינה הוא קצין CIA שהוצב בבית הלבן. באותה תלונה נטען, בין היתר, שממשל טראמפ העביר את תמלול השיחה מהמערכת המחשוב הרגילה שבה מאוחסנים תמלולים כאלו בשגרה, למערכת אלקטרונית שבה מאוחסנים חומרים מסווגים.

 

הדמוקרטים האשימו את ממשל טראמפ ב"טיוח" בשל טענה זו - שאתמול בערב אושרה לראשונה על-ידי הממשל. בהודעה שהעביר הבית הלבן לרשת CNN, נאמר כי התמלול אכן הועבר לרשת האלקטרונית המסווגת. עם זאת, נטען כי השיחה הייתה מסווגת מלכתחילה, ולכן לא היה דבר לא-ראוי במהלך זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
טראמפ, לצד לברוב וקיסליאק
צילום: EPA
מומלצים