בזכות פוטין: ברוסיה שותים פחות - ותוחלת החיים בשיא
נשיא רוסיה הכריז מלחמה על האלכוהול והטיל מגבלות רבות. לפי ארגון הבריאות העולמי בזכות המדיניות של פוטין חלה ירידה דרמטית בצריכת האלכוהול ברוסיה – ותוחלת החיים הגיעה לשיא היסטורי
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"בקרב מדינות העולם נחשבת הפדרציה הרוסית כבר זמן רב לאחת השתייניות הכבדות", נכתב בדו"ח שפורסם היום. בארגון הבריאות העולמי אומרים שצריכה גבוהה של אלכוהול ברוסיה גרמה לירידה בתוחלת החיים בשנות התשעים. "עם זאת, בשנים האחרונות המגמה התהפכה".
בין 2003 ל-2016 חלה ירידה של 43% בצריכת האלכוהול לנפש ברוסיה, בין השאר בשל ירידה חדה בצריכת משקאות אלכוהול מזויפים. למגמה הזאת יש השפעה על תוחלת החיים ברוסיה, שבשנה שעברה הגיעה לשיא היסטורי: 78 שנים בממוצע לנשים ו-68 שנים לגברים. בתחילת שנות התשעים תוחלת החיים הממוצעת של הגברים הייתה 57 בלבד.
המנהיג האחרון של ברית המועצות, מיכאיל גורבצ'וב, הוביל קמפיין גדול נגד שתיית אלכוהול. הוא הטיל איסורים חלקיים על שתיית משקאות חריפים מאמצע שנות השמונים עד 1990. אך עם קריסת ברית המועצות נרשם זינוק בצריכת אלכוהול, והמגמה נמשכה גם בתחילת שנות האלפיים.
בעידן פוטין הציגה רוסיה צעדים שונים להילחם בתופעה: המס על האלכוהול עלה, נאסר על חברות המשקאות לפרסם את המוצרים ועל החנויות למכור אלכוהול אחרי 23:00. בהוראת המדינה עלו מחירי הוודקה והמשקאות הפופולאריים האחרים. כיום צורך הרוסי הממוצע בשנה בין 11 ל-12 ליטרים של אלכוהול טהור – לעומת 18.7 ליטרים ב-2005. נתונים קודמים של ארגון הבריאות העולמי הראו שרוסים מעל גיל 18 כבר שותים פחות אלכוהול מהצרפתים והגרמנים.
מאז עלייתו לשלטון בשנת 2000 מנסה פוטין להתמודד עם הדמוגרפיה השלילית ברוסיה. בשנה שעברה חלה ירידה של 86 אלף איש במספר התושבים - הירידה הראשונה בעשור האחרון. פוטין מקפיד לטפח תדמית ספורטיבית ומאצ'ואיסטית, שהפוכה מתדמיתו של בוריס ילצין – הנשיא הקודם שהיה חובב אלכוהול וגרם לעיתים למבוכה בקרב אנשי הקרמלין.