צפון קוריאה שיגרה טיל שנפל בים מול יפן
יממה לאחר ששגריר צפון קוריאה האשים באו"ם את ארה"ב בקיפאון במגעים, סיאול דיווחה כי פיונגיאנג שיגרה טיל אחד: "ייתכן שנורה מצוללת". טוקיו: "הפרה של החלטות האו"ם"
יממה לאחר ששגריר צפון קוריאה באו"ם, קים סונג, האשים בנאומו בעצרת הכללית את ארה"ב בקיפאון במגעים בין המדינות, דיווח הלילה (יום ד') צבא דרום קוריאה כי פיונגיאנג שיגרה טיל מאזור ונסאן שבמחוז קאנגוון לכיוון מזרח וכי "ייתכן שהוא נורה מצוללת". הטיל נפל במימי האזור הכלכלי הבלעדי מול יפן.
לפי הצבא בסיאול, הטיל הגיע למרחק של כ-450 ק"מ. ראש ממשלת יפן שינזו אבה גינה את השיגור ואמר כי מדובר בהפרה של החלטות האו"ם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
השגריר הצפון קוריאני האשים אתמול, כאמור, את ארה"ב ואת ודרום קוריאה באי-עמידה בהתחייבויות שהן קיבלו על עצמן בפסגות שנקבעו עם פיונגיאנג. "חצי האי הקוריאני נקלע למעגל איבה שרק מסלים את המצב", ציין. עוד לפני עצרת האו"ם, משרד החוץ בצפון קוריאה הודיע כי "ארה"ב לא עמדה בהבטחותיה, בעוד שאנחנו תולים תקוות בהחלטותיו של הנשיא טראמפ".
עם זאת, עוד דווח אתמול כי לאחר חודשים של קיפאון, מאז פסגת טראמפ-קים בווייטנאם, וושינגטון ופיונגיאנג הסכימו לקיים ביניהן שיחות בימים הקרובים.
זמן קצר לפני נאומו של השגריר נפגש ג'ון בולטון - לשעבר היועץ האמריקני לביטחון לאומי - עם מומחים לענייני ביטחון בוושינגטון, ובהתבטאות פומבית ראשונה מאז שהודח מהממשל בשל חילוקי דעות עם הנשיא דונלד טראמפ אמר כי "זו תהיה טעות לחשוב שצפון קוריאה תוותר על הארסנל הגרעיני שלה".
בולטון, שכיהן בעבר כשגריר ארה"ב באו"ם, הוסיף: "בנסיבות הנוכחיות, קים לא יוותר לעולם על נשק גרעיני מרצונו החופשי, וזה בלתי מתקבל על הדעת. לכל מי שמתנגד להפצת נשק גרעיני - הזמן עובד נגדכם. השאננות מסייעת למדינות כמו צפון קוריאה ואיראן". הוא תיאר את המצב הנוכחי בין המדינות כ"תיקו קלאסי".
בשבוע שעבר התייחס גם הנשיא טראמפ לצפון קוריאה בעצרת האו"ם. הוא שיבח את הממשל האמריקני שנהג בנוקשות כלפי פיונגיאנג, אך כינה את המשטר המבודד "מלא בפוטנציאל לא ממומש". עוד אמר כי המשטר חייב להתפרק מנשק גרעיני כדי להבטיח את שגשוגו.
לפני כשלושה חודשים התקיימה פגישה מאולתרת בין טראמפ לבין מנהיגה של צפון קוריאה, קים ג'ונג און, באזור המפורז שבין שתי הקוריאות. שני המנהיגים הבטיחו לפתוח בסבב שיחות חדש במשא ומתן, שנקלע למבוי סתום בפסגה הקודמת ביניהם בווייטנאם.
טראמפ הדגיש אז כי כל הניסויים שביצעה צפון קוריאה היו של טילים לטווח קצר, ללא כל מרכיב גרעיני: "לא היו כל ניסויים גרעיניים או ניסויים בטילים לטווח ארוך". בשיחה עם כתבים הוא סיפר כי קיבל נוסף מהשליט קים שתוכנו היה "חיובי מאוד".
עם זאת, טראמפ ציין כי קים כתב שהוא אינו מרוצה מהתמרונים המשותפים של הצבא האמריקני עם הצבא הדרום קוריאני, וכי ניסויי הטילים האחרונים שביצעה פיונגיאנג היו תגובה ישירה לאותם תמרונים.