שתף קטע נבחר

 

יותר עניים, פחות בריאים: הפריפריה מול המרכז

בכיתות יש פחות תלמידים והביטחון האישי גבוה יותר, אבל לפי מרבית מדדי הלמ"ס אין לתושבי המרכז סיבה לעבור לצפון או לדרום: שיעור ההרוגים בתאונות כפול, ההכנסה נמוכה יותר והסיכון לעוני גבוה בהרבה. הפערים נחשפים בדו"ח חדש

 

ביג דו
לפי הדו"ח: לתושבי המרכז אין סיבה לעבור לפריפריה(צילום: AFP, shutterstock, דורון גולן)

המדינה מנסה לעודד מעבר של תושבים לנגב ולגליל, אבל לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה - אין לתושבי המרכז מספיק סיבות מספקות לעבור לגור בצפון ובדרום: מנתוני הלמ"ס, המתפרסמים בצהריים (יום א'), עולה כי קיימים פערים גדולים בתחום הרווחה, התעסוקה והבריאות בין יישובי מרכז הארץ ליישובים בפריפריה.

 

מנתונים המתייחסים לסוף שנת 2017 עולה כי 39.2% מהישראלים גרים ביישובים המוגדרים מרכזיים מאוד, 20.3% גרים ביישובים המוגדרים מרכזיים. כלומר, כ-60% מהישראלים גרים ביישובים מרכזיים או מרכזיים מאוד. לעומת זאת, 20.7% מתגוררים ביישובי "ביניים", 17.7% ביישובים פריפריאליים ו-2% ביישובים הזוכים להגדרה של פריפריאליים מאוד.

 

פערים בין מרכז לפריפריה לפי דו

בתחום החינוך ליישובי הפריפריה דווקא יש יתרון. בלמ"ס מצאו כי ביישובים מרכזיים מאוד יש יחס של 10 תלמידים למורה, לעומת 7.6 תלמידים למורה ביישובים פריפריאליים מאוד.

 

בתחום התעסוקה אחוז המועסקים ביישובים פריפריאליים עומד על 56.7%, לעומת 65.3% ביישובים מרכזיים ו-64.6% ביישובים מרכזיים מאוד. בנוגע לאבטלה, 5% מהתושבים המשתייכים לכוח העבודה ביישובים המוגדרים פריפריאליים הם בלתי מועסקים, לעומת כ-4% ביישובים מרכזיים ומרכזיים מאוד.

 

בתחום רמת החיים נמצא כי קיימים פערים בהכנסה כספית חודשית ממוצעת ברוטו למשקי בית יהודיים וערבים בין המרכז לפריפריה. למשל, הכנסה חודשית ממוצעת ברוטו של משק בית של משפחה יהודית בפריפריה עומד על 20,651 שקלים, לעומת 13,916 של משק בית ערבי.

 

ההכנסה של משקי בית יהודיים ביישובי הביניים היא 19,490 שקלים ברוטו לממוצע לחודש, ביישובים המרכזיים 23,036 שקלים וביישובים מרכזיים מאוד 22,035. אצל משקי הבית הערביים ביישובים מרכזיים מאוד ההכנסה הממוצעת למשק בית דווקא נמוכה יותר - 9,939 שקלים בלבד.

 

פערים בהכנסה כספית חודשית ממוצעת ברוטו למשקי בית יהודיים וערבים בין המרכז לפריפריה ()

פערים בשיעור התעסוקה ובאחוז הבלתי מועסקים בין המרכז לפריפריה ()

בתחום הרווחה נמצא כי 19% מתושבי הפריפריה ויתרו על טיפול רפואי מסיבות כלכליות, לעומת 6% בלבד ביישובי המרכז. פערים גדולים בין מרכז לפריפריה נמצאו גם בשיעור הסיכון לעוני בקרב משקי בית. השיעור עמד על 37% ביישובים הפריפריאליים, לעומת 22% ביישובים מרכזיים. בפריפריה יותר תושבים רשומים במחלקות לשירותים חברתיים. ביישובים פריפריאליים מאוד היחס הוא 1 מכל 9, ביישובים פריפריאליים 1 מכל 8 ואילו ביישובים מרכזיים מאוד היחס נמוך יותר והוא עומד על 1 מתוך 12.

 

גם בתחום הבריאות נמצאו פערים. ביישובי המרכז 86% מהתושבים דיווחו על מצב בריאות טוב או טוב מאוד, לעומת 81% בפריפריה. עוד נמצא כי ביישובי המרכז שיעור בני 20 ומעלה עם מוגבלות מסוג אחד או יותר נמוך משיעורם ביישובי הפריפריה - 13% לעומת 18%.

 

ביישובי הפריפריה נמצא השיעור הגבוה ביותר של מעשנים (26.3%) ושל בעלי עודף משקל והשמנת יתר (52.8%) והאחוז הנמוך ביותר של אנשים המבצעים פעילות גופנית – 27% בלבד. ביישובי המרכז נמצא האחוז הנמוך ביותר של מעשנים - 20.5, והשיעור הנמוך ביותר של בעלי עודף משקל או השמנת יתר (46.3%). במרכז שיעור אנשים המבצעים פעילות גופנית גבוה מזה של הפריפריה.

 

בתחום התחבורה נמצא כי הסיכוי להיפגע בתאונה גבוה יותר בפריפריה. בלמ"ס מצאו כי ביישובים פריפריאליים מאוד יש יותר מפי 2 הרוגים בתאונות דרכים לעומת יישובים מרכזיים מאוד - 5.8 ל-100 אלף בפריפריה הרחוקה, לעומת 2.5 ל-100 אלף ביישובים מרכזיים. בנוסף, יש יותר פצועים קשה בתאונות בפריפריה (כ-30 נפגעים ל-100 אלף תושבים) לעומת ביישובי המרכז (כ-20 נפגעים ל-100 אלף תושבים).

 

לעומת זאת, בתחום הביטחון האישי דווקא הפריפריה מנצחת. 84% מהתושבים ביישובים פריפריאליים מאוד חשים בטוחים יותר ללכת לבד באזור המגורים בשעות החשיכה, לעומת 79% ביישובים מרכזיים מאוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, shutterstock, דורון גולן
המרכז מול הפריפריה. הפערים גדולים
צילום: AFP, shutterstock, דורון גולן
מומלצים