בכיר לשעבר בשב"כ: "כל חקירה מתואמת ומאושרת ע"י הפרקליטות"
סאמר ערביד, החשוד ברצח רנה שנרב, עדיין מאושפז במצב קשה לאחר שנחקר ונמצא תחת אבטחה כבדה בבית החולים. מפקד מרחב איו"ש לשעבר בשב"כ סיפר באולפן ynet כי "יש מקרים חריגים שמצריכים פעולות דחופות"
אריק ברבינג, לשעבר מפקד מרחב איו"ש בשב"כ, התייחס הבוקר (יום ד') לחקירת סאמר ערביד, החשוד בתכנון הרצח של רנה שנרב שאושפז במצב קשה בבית החולים, ואמר כי "ישנם מקרים חריגים מאוד שבהם נאלצים לבצע פעולות חקירתיות מיידיות ודחופות כדי למנוע פגיעה בחפים מפשע".
בריאיון לאולפן ynet אמר ברבינג כי "הייתי בעשרות מקרים שבהם היו לנו "פצצות מתקתקות" שלא רצו לספר את מה שהם יודעים אודות אותו תכנון פיגוע. אתה בעצם נכנס לחקירה שהמטרה שלה היא להגיע לתוצאה מהירה כדי למנוע שפיכות דמים".
- כמה כוח אפשר להפעיל במסגרת חקירה כזאת?
"אני לא נוגע באמצעים או בשיטה, בוודאי שלא בתקשורת. אבל צריך לומר שכל חקירה, בוודאי חקירה שמטרתה לעצור את הפיגוע הבא, נעשית לאחר אישור דרג בכיר ביותר בשב"כ ובתיאום עם פרקליטות המדינה וגורמים משפטיים אחרים. התמונה הרחבה שצריך לשקול גם את צרכי הביטחון המיידי וכמובן גם את החוק הישראלי, ושום דבר לא נעשה ככה סתם על ידי דרג זוטר כזה או אחר, הכל מתואם, מתוכנן ומאושר. יש רגישות גבוהה מאוד לגבי מאפייני החקירה וההתפתחות שבה".
- יש גבולות לחקירה כזאת?
"יש הרבה מאוד שיטות חקירה שבהן בסופו של דבר אתה יכול להוציא מידע מאנשים. חקירה זה קרב מוחות אחד מול השני. בן אדם אחד איננו רוצה לספר דבר אודות מה שהוא יודע או אודות אותם דברים שהוא ביצע, הוצד השני נזקק לאותו מידע כדי למנוע את הפיגוע שיכול להתרחש ממש בימים הקרובים. לכן מדובר פה במהלך מאוד אינטנסיבי שדורש הרבה מאוד שעות עבודה. במקרה פה סאמר היה במתקן החקירה, השתחרר לביתו ולאחר שהתקבל מידע מחדש ומידע מאוד מאוד מהימן, הוא הוחזר במהירות לחקירה, לאחר שהשב"כ הבין שיש בידו מידע שיכול לגרום לפיגוע נוסף בטווח זמן קרוב יחסית".
ברבינג טען כי בשנים האחרונות כמות פיגועי הטרור ירדו דרמטית הודות לסיכול המקדים של צה"ל, שב"כ והמשטרה, אך עדיין ישנם מקרים חריגים מאוד בהם החוקרים נאלצים כאמור לבצע פעולות יוצאות דופן כמו במקרה של ערביד: "כמה שהמקרים האלה מעטים, כל מקרה הוא מקרה ייחודי שנבדק בקפדנות. שום דבר לא נעשה על ידי איזשהו דרג שטח שמחליט עכשיו שהוא מתנהל אחרת עם הנחקר, וגם האירוע הזה צריך כמובן להיבדק ואני מתאר לעצמי שהוא נבדק גם בשעות האחרונות, לגבי כל הפרטים ולגבי כל מה שצריך לעשות לגבי מאפייני החקירה, מאפייני המעצר ודברים אחרים שקורים בתהליך הזה".
למרות שבמשרד המשפטים פתחו בבדיקת הנסיבות שהובילו לאשפוזו של ערביד, חברי הרשימה המשותפת פנו שלשום ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בדרישה לחקור את נסיבות פציעתו של ערביד. "היחס כלפי ערביד הוא חציית כל הקווים האדומים והוא מנוגד לחוק", כתבו הח"כים. "צריך לעצור את שיטות החקירה האלה - ולחקור את כל המעורבים בהתעללות שעבר".