הערעור נדחה: מתקן התפלה יוקם בגליל המערבי
המועצה האזורית מטה אשר הגישה ערר נגד הקמת מתקן התפלה בתחומה. הוועדה לעררים: "הוועדה הפעילה את סמכויותיה ואת שיקול דעתה כנדרש בעניין התוכנית, וקיבלה החלטה המצמצמת ככל האפשר את פגיעתה בסביבה החופית"
אור ירוק להקמת מתקן התפלה שישי בישראל: ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה היום (רביעי) פה אחד לדחות את הערר שהוגש על ידי המועצה האזורית מטה אשר, על החלטת הוועדה לשמירת הסביבה החופית (הולחוף), לאשר את התוכנית להקמת מתקן התפלה בגליל המערבי (תת"ל 90). מדובר בתוכנית שיזמה הרשות הממשלתית למים וביוב, להקמת מתקן ההתפלה הגדול ביותר שיוקם בצפון ושצפוי בשלב הסופי להתפיל כ-200 מלמ"ק מים בשנה. זאת, כמענה לצורך במתקן התפלה בצפון, ובהתאם להחלטת ממשלה מיוני 2018. המתקן אמור לקום מערבית לקיבוץ לוחמי הגטאות.
הוועדה, בראשות עו"ד שמרית גולן, סברה כי הוולחוף הפעילה את סמכויותיה ואת שיקול דעתה כנדרש בעניין התוכנית, וקיבלה החלטה המצמצמת ככל האפשר את פגיעתה בסביבה החופית. הוועדה דחתה את טיעוני המועצה האזורית מטה אשר שטענה כי על הוולחוף להורות על תסקיר השפעה על הסביבה ביחס לחלופות נוספות באזור מפרץ עכו.
לעניין זה קבעה ועדת הערר לא נפל פגם בהחלטת הוולחוף והיא בחנה את התוכנית, תוך שנתנה דעתה לצורך בשמירה על הסביבה החופית, במסגרת מכלול השיקולים התכנוניים ולרבות שיקולי תשתית. מוסד התכנון המוסמך לאשר תוכנית לתשתית לאומית הוא הוות"ל, ההליך המתאים לתקוף את החלטות הוות"ל הוא במסגרת הגשת השגה על התוכנית, ולא במסגרת ערר על החלטת הוולחוף.
בעמדה שהגישה הוולחוף לוועדת הערר, נכתב כי החלטתה ניתנה לאחר שנשקלו על ידיה מלוא השיקולים התכנוניים והסביבתיים, לרבות שיקולי תשתית, וביחס לחלופות המיקום שהציעה המועצה באזור מפרץ עכו, השתכנעה כי חלופות אלה אינן ישימות. לפיכך, הוולחוף החליטה שלא להתערב בשיקול דעתה של הוות"ל. הדיון בוולחוף עסק אך ורק בסביבה החופית שבה יעברו צינורות מתקן ההתפלה, בעבודות ההקמה בחוף והשפעותיהן, ובהוראות התוכנית שמטרתן למנוע השפעה שלילית על הסביבה החופית ובשימושי הקרקע בים.
במסגרת שיקוליה, ראתה הולחוף דחיפות בהקמת המתקן שיספק מים לחלק מיישובי הצפון נוכח מצוקת משק המים בישראל. במסגרת הדיונים בולחוף, הוצג כי הוות"ל בחנה חלופות רבות למיקום המתקן, הן במרחב מפרץ עכו והן במרחב שמצפון למפרץ. צוות התכנון פירט את הסיבות שהובילו לפסילת חלופות מפרץ עכו, ונציגת משרד הבריאות הסבירה את הנימוקים להתנגדות משרד הבריאות לחלופת מיקום במפרץ עכו. הוולחוף השתכנעה שחלופת מפרץ עכו אינה ישימה לאחר שהפעילה שיקול דעת עצמאי, ולא מצאה לנכון להתערב בשיקול הדעת של הוות"ל בעניין זה.
בחודש אפריל החליטה הוועדה לתשתיות לאומיות (הות"ל) להעביר להערות הוועדות המחוזיות ולהשגות הציבור את התוכנית להקמת מתקן התפלה בגליל המערבי (תת"ל 90), תוכנית החלה על שטח של כ-14,000 דונם בתחום המועצה האזורית מטה. מדובר במתקן השישי המתוכנן להצטרף למערך ההתפלה של מדינת ישראל (יתווסף למתקנים שכבר קיימים באשקלון, אשדוד, שורק, פלמחים וחדרה) והוא נועד לספק את ביקושי המים, לשפר את אמינות אספקת המים לאזור הגליל המערבי, חיפה ואזור הגליל העליון ולהיטיב את איכות מי השתייה המסופקים לתושבים ולשפר את איכות הקולחים המסופקים לאזור, תוך שמירה על מקורות המים הטבעיים במדינה ופיתוח בר קיימא.