שתף קטע נבחר

2 אפשרויות לשינוי שיטת הבחירות בישראל

2019 הוכיחה שהשיטה פשטה את הרגל. מה עושים? או החלטה שראש המפלגה הגדולה הוא ראש הממשלה, או בחירה ישירה והעלאת אחוז החסימה

 

בחירות 2019 הכנות  ועדת הבחירות המרכזית קלפי פתקים לקלפיות קלפיות (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עכשיו זה כבר ברור לכולם: שיטת הבחירות בישראל חייבת להשתנות. לא צריך להיות גאון בשביל להבין את זה. כשהמדינה הולכת תוך חמישה חודשים פעמיים לבחירות ולא יודעים מי ניצח, ברור ש"משהו רקוב בממלכה". התכלית היא חיזוק המשילות, יציבות שלטונית, ויצירת זהות אינטרסים שלא קיימת היום, בין טובת המדינה לבין טובת המפלגות המייצגות את רובו הגדול של הציבור.

 

 

שתי דרכים יש כדי להגיע ליעד הנכסף. הראשונה היא קביעה שראש המפלגה הגדולה ביותר הוא ראש הממשלה. אין יותר צורך בגוש מפלגות, לא צריך ממליצים ואין שאלה מי ניצח. באופן טבעי, מפלגות כמו מרצ, העבודה וימינה ישתלבו בכחול לבן ובליכוד, והמפלגות החרדיות יחזרו למספר מנדטים המשקף את גודל הציבור שלהן באוכלוסייה. זו הכלאה בין בחירה ישירה לבין מודל פרלמנטרי. ראש הממשלה נבחר על ידי הציבור, אבל באמצעות הצבעה למפלגתו.

 

הממשלה לא תזדקק לאישור הכנסת, שאם לא כן שוב נזדקק לגוש של 61 מנדטים והתלות במפלגות קיצוניות או סקטוריאליות תימשך. אי-אמון בממשלה יושג רק באמצעות רוב מיוחד של 80-70 חברי כנסת. תקציב המדינה, כמו כל חוק, יצריך כמובן את אישור הכנסת אבל אם התקציב לא יעבור - הממשלה לא תיפול אלא התקציב יישאר כמו בשנה הקודמת.

 

הממשלה תהפוך חזקה ויציבה יותר, והכנסת תשמור על כוחה, משום שבלי רוב של חברי כנסת לא תוכל הממשלה להעביר חוקים, ובלי יכולת להעביר תקציב חדש יהיה קשה לתפקד, ותמיד עומדת גם האפשרות הקלושה להשיג את הרוב הנדרש להפלת הממשלה.

 

במסגרת התיקון חשוב לקבוע כמה נושאים כמו חוק השבות, גבולות המדינה וחוקי יסוד, ששינוי בהם יחייב רוב מיוחד בשל הצורך בהסכמה לאומית רחבה לגביהם. בשיטה זו אין צורך להעלות את אחוז החסימה - מפלגות קטנות ייעלמו מאליהן.

 

הדרך השנייה היא בחירה ישירה בראש הממשלה, אבל בניגוד לפעם הקודמת, חייבים להעלות את אחוז החסימה לפחות ל-10%, שאם לא כן המשילות והיציבות ייחלשו עוד יותר בגלל ההצבעה בשני פתקים, שתביא לריבוי מפלגות קטנות. גם בדרך הזאת, הקמת הממשלה לא תצריך את אישור הכנסת, ונחוצות בה כל התוספות שצוינו בדרך הראשונה.

 

אנשי כחול לבן - אל לכם לשמוח מוקדם מדי. מדובר בתיקון עתידי ולא רטרואקטיבי. הליכוד, עם הקולות של ימינה ושל רבים ממצביעי ש"ס ויהדות התורה, יהיה גדול מכחול לבן בתוספת העבודה ומרצ. אבל זו איננה שאלה מפלגתית. העניין העיקרי הוא מה זה יעשה למדינה, והתשובה היא שזה יעשה טוב מאוד.

 

ממשלה תכהן ארבע שנים בדיוק, ולא יום אחד פחות. במקרה כזה אפשר גם להגביל קדנציות. הרוב במדינה ידאג לאינטרסים של המדינה ולא של קבוצות לחץ סקטוריאליות, המערכת הפוליטית תהיה שפויה ומתפקדת. לליכוד ולכחול לבן יש יחד 65 מנדטים. לשתיהן אינטרס מובהק בשינוי. אל תחכו ליום שבו זה יהיה מאוחר מדי. תקנו מיד וביחד את השיטה.

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים