שתף קטע נבחר

 

למען הילדים: מודלים של הורים אחרי הגירושים

הילדים נשארים בבית וההורים מתחלפים, מחלקים בצורה שונה את הימים כדי לא לטרטר את הילדים ונעזרים בטכנולוגיה כדי לתכנן לטווח ארוך. המונח "הסדרי ראייה" השתנה ל"חלוקת זמני שהות", והורים מוצאים את הדרכים שיתאימו להם ולילדיהם

גבר בשנות ה-30 המאוחרות לחייו, פרוד מאשתו ואב לשלושה ילדים משותפים, סיפר לי על המודל של הסדרי הראייה המקוריים שלהם: הילדים הם דיירי קבע בבית, ומי שמתחלף אלו ההורים.

 

המודל נקרא "נסטינג", קצת כמו הקינון שבו הציפור מכינה קן לגוזליה, אבל יוצאת בכל יום וחוזרת להביא אוכל בזמן שהגוזלים ממתינים בקן. כשירדתי לפרטי המודל, גיליתי שכדי להחזיק מודל כזה צריך לא מעט כסף. כל אחד מההורים שוכר דירה לעצמו ונושא בעלות דירתו, ויחד הם נושאים בעלות בית המגורים המשותף: מסים, תחזוקה ואוכל.

 

איך לשמור על יחסים טובים עם הילדים בפרק ב': מדריכת ההורים, סיגל קפלן, מסבירה:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

למעשה, זהו מודל מעולה למי שיכול להרשות לעצמו. הילדים לא משנים את מקומם, והגירושין משפיעים עליהם אך במעט. אבל שימו לב שלא רק עלויות חודשיות מגולמות כאן, אלא גם העובדה שבית המגורים לא נמכר, ולא מבוצע פירוק שיתוף, כך שהכסף שלכם "תקוע" עד שאחרון הילדים יגיע לגיל 18. מתוך מאות תיקי גירושין שטיפלתי, רק אחדים פועלים כך, בשל מגבלות כלכליות. במילים אחרות, זהו רעיון מצוין לעשירים שבינינו.

 

ברירת המחדל היא משמורת משותפת

עד לשנים האחרונות ממש היה נושא אחד ברור בתיקי גירושין: ילדים הולכים להתגורר עם אמא. עד גיל שש, חזקת הגיל הרך. מגיל זה, על מנת שהמשמורת לא תינתן באופן בלעדי לאם, היה צריך לקרות אירוע חריג של ממש, או אי יכולת מוכחת של האם לתפקד.

 

קראו עוד:

המחיר שהילדים משלמים על גירושים מכוערים

ילד להורים גרושים לא רוצה להרגיש שונה

הטעויות הנפוצות ביותר של הורים גרושים

 

מהפכת השנים האחרונות לשוויון מגדרי, מהפכה מבורכת יש לומר, שינתה את כללי המשחק. אין תחום משפטי שעשה שינוי כה מהותי ותפיסתי כמו דיני משפחה. שינוי דעה נחרץ של 180 מעלות, בכל הערכאות - גם הדתיות. אם פעם הייתי באה בפני בית המשפט עם הסכם של שני צדדים, שבהם האב רצה להיות מעורב וההורים חילקו שוויונית את הזמנים, השופט לא היה מאשר זאת. הוא היה דורש ממני להביא אישור מפסיכולוג וטוען שזה לא לטובת הילדים. והיום? היום ברירת המחדל היא משמורת משותפת.

 

אז מה זה בעצם הסדרי ראיה? בכלל, יש דבר כזה או שהמודל כבר עבר מהעולם? התשובה היא שלא רק שאין הסדרי ראייה, אלא אף יצאה הוראה ברורה מלשכת עורכי הדין, לפיה כל עורכי הדין מחויבים להפסיק ולהשתמש במונח זה, "הסדרי ראייה", ובמקומו יש להשתמש במונח "חלוקת זמני שהות".

 

חלוקת זמני שהות

הכוונה היא לחלוקת הזמן של כל אחד מהצדדים עם הילדים. הכוונה היא שאם החלוקה היא שוויונית, הילדים עוברים בכל יום בית. ראשון, שלישי וחמישי אצל הורה אחד, ושני, רביעי ושישי אצל הורה אחר, ומחליפים בשבתות ובימי חמישי בכל שבועיים.

 

מאחר ולא לכל ההורים זה נראה פתרון טוב, ויש לומר שגם לאדם מבוגר היה קשה עם כל כך הרבה שינויים בשבוע, התחלנו לראות כל מיני מודלים שאנשים יצרו, בדיוק כמו המודל שבו הילדים נשארים בבית וההורים הם אלה שמתחלפים.

 

אבא וילדה  (צילום: shutterstock)
מי היום עם הילדה?(צילום: shutterstock)

דרך נוספת להימנע מהטלטול האינסופי שבהחלפות כל יום הוא חלוקה לא לחלוטין שוויונית בין ההורים, אלא 60/40, כלומר, ללא ההחלפה של ימי חמישי, ובאופן שאחד הצדדים נמצא עם הילדים בימי שני, רביעי, שישי ושבת אחת לשבועיים, בלי יום חמישי מתחלף. זהו, בעצם, המודל הקודם שפעם היינו קוראים לו "הסדרי ראייה", רק בתוספת לינה. אם פעם אבות היו נמצאים עם הילדים פעמיים בשבוע, רק לכמה שעות בכל פעם, היום זה כולל לינה, והם מביאים את הילדים למוסדות החינוך ביום שלמחרת.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

המודל הזה הוא המודל הרווח ויש בו המון יתרונות. לא רק העובדה שיש פחות "טלטול" של הקטינים, אלא גם העובדה שיש בית לכאורה עיקרי שמאפשר לילדים סוג של עוגן ועדיין מאפשר הורות משותפת לחלוטין - והוא אף לא פוגע בהגדרה של משמורת משותפת. כמו כן, אם ההורים לא ביחסים מצוינים, עלול להתעורר ויכוח כשיפגשו. נקודת החיכוך עלולה להיות בעייתית בעיקר בשנתיים הראשונות של הגירושין, כשהעוצמות והאמוציות עדיין שם (הזמן בסוף עושה את שלו, כמו בכל תחום). במודל הזה הם כמעט ולא נפגשים, האיסוף הוא ממוסדות החינוך וגם ההחזרה היא למוסד החינוכי.

 

תכנון לטווח ארוך

מודל נוסף שהוא לא בדיוק מודל אלא יותר טכנולוגיה של הזמן האחרון היא העובדה שניתן כיום להוריד אפליקציה ייעודית, וזו תעשה עבורכם את מרבית העבודה. הצדדים מכניסים את הסיכום ביניהם לגבי חלוקת זמני השהות עם הקטינים, והאפליקציה, באופן מיידי, תנהל לכם את הלו"ז ותוכלו לראות גם לטווח הרחוק כיצד ייראו השבועות הקרובים ותוכלו מראש לבצע החלפות בימים בגין אירועים אלו ואחרים.

 

האפליקציה גם תראה לכם כבר מההתחלה איך חלוקת החגים נראית ומתי הילדים אצלכם בערב חג ומתי לא. ההסתכלות למרחוק מאפשרת תכנון מראש, דבר שמקל על חלוקת הזמנים. וכשההורים מסודרים ורגועים, כך גם הילדים.

 

כל מודל אחר שתייצרו ובו אתם מרוצים ומסכימים עליו, ויחד תשדרו אותו לילדים בביטחון - יעבוד. בסוף הילדים שלכם זקוקים לדעת שביניכם הכול בסדר, כדי שהם יוכלו לנוע בחופשיות מבית לבית בהתאם למוסכם.

 

הכותבת היא מומחית לענייני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אנשים יצרו מודלים שונים כדי להקל על הילדים
צילום: shutterstock
מומלצים