"יש שם כלבים?". כוכבי היוטיוב מצפון קוריאה עונים
איך צפון קוריאנים מקללים? האם הם מגדלים חיות מחמד? כמה טרנסג'נדרים יש שם, והאם באוטובוס – משלמים בתפוחי אדמה? פליטים שברחו מארצו של קים ג'ונג און והפכו לכוכבי רשת מזמינים אתכם לשאול הכול
כשלראשו מגבעת, ג'אנג מיונג ג'ין צועק "שלום, חברים!", ומתחיל את שידור היוטיוב שלו, שכותרתו היא "איש צפון קוריאני, טנגו". אחר כך הוא משיב על שאלות כמו האם צפון קוריאנים מגדלים כלבי מחמד, באילו קללות הם משתמשים והאם יש במדינה טרנסג'נדרים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ג'נג בן ה-32 הוא אחד מכמה פליטים צפון קוריאנים שחיים כעת בדרום קוריאה ופתחו ערוצי יוטיוב, שבהם הם מספקים הצצה נדירה לחיי היום יום של התושבים בצפון קוריאה, אחת המדינות המסוגרות והמסתוריות ביותר בעולם.
תקשורת המיינסטרים מחוץ לצפון קוריאה עוסקת במדינה בעיקר דרך המשקפיים הצבאיים – היא דנה בנושאים כמו תוכנית הגרעין של פיונגיאנג או מבנה השלטון שלה. היוטיוברים האלה, לעומת זאת, עונים על הדרישה ההולכת וגדלה לחדשות רכות יותר, כאלו הקשורות לחיי היום-יום בארצם לשעבר.
עלייתם של כוכבי הרשת הצפון קוריאנים באה בתקופה שבה גוברת תשומת הלב העולמית לנעשה בצפון קוריאה – שמנהיגה הצעיר קים ג'ונג און עלה לכותרות בשל ניסויי הנשק והגרעין המתריסים שערך והמגעים הדיפלומטיים עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הטומנים בחובם סיכון לא קטן.
"יש אנשים שמשתוקקים לתמונות אמיתיות שמציגות את האופן שבו חיים הצפון קוריאנים. יש שוק-נישה שמחפש את זה", אומר ג'און יואונג-סון, פרופסור מאוניברסיטת קונקוק בסיאול. "אם לדבר בפשטות, יש אנשים שסקרנים לדעת איזו בירה שותים הצפון קוריאנים ואילו עוגיות הם אוכלים".
במסכת קים
ג'אנג, למשל, משתמש בסמרטפון שלו, מתוצרת סמסונג הדרום קוריאנית, כדי לצלם את עצמו בדירתו הקטנה בסיאול, ולפעמים הוא מזמין פליטים אחרים מצפון קוריאה כאורחים או קורא לחברים לצלם אותו כשהוא מטייל מחוץ לביתו. הוא נוהג להופיע כשלראשו מגבעת כהה, שהפכה לסמלו המסחרי, אבל לפעמים הוא מחליף אותה בפאה צבעונית, בשפם מודבק או אפילו במסכת קים ג'ונג און.
בסרטונים שהועלו לערוץ היוטיוב של ג'אנג, שהוקם לפני שנתיים, הוא מספר למשל שצפון קוריאנים מהשורה נוהגים לגדל כלבים, ארנבים, חזירים ותרנגולות – אבל כדי לאכול או למכור אותם בשוק. לדבריו, בצפון קוריאה כשמכנים מישהו "תינוק שנולד לאישה צעירה משועבדת" – זו קללה. לדבריו מעולם לא שמע על טרנסג'נדרים בצפון קוריאה, אבל כן שמע על הומואים שם.
לערוץ של ג'אנג יש כ-7,000 מנויים, והוא אומר שלפרנסתו הוא עובד בעבודות פיזיות ועושה משלוחים של עוף מטוגן, משום שההכנסה שלו מערוץ היוטיוב קטנה מדי. למרות זאת, הוא מרגיש שיש טעם להחזיק את קריירת הרשת שלו, משום שחלק מהמנויים השאירו לו הודעות שבהן סיפרו לו כי שידוריו עזרו להם להבין את הצפון טוב יותר. "הם מעודדים אותי וגורמים לי להיות חיובי יותר", הוא אומר, ומאכיל את הכלב שלו. "הם הסיבה לכך שאני ממשיך לצלם".
ג'אנג מסביר שהמונח "טנגו" בשם הערוץ שלו הוא קיצור של מילים קוריאניות שפירושן "חתול שמנמן", והשימוש בו נעשה משום שחבריו צוחקים שפניו דומים לפני חתול. ג'אנג ידע היטב כי טנגו הוא סוג של ריקוד, אבל החליט להשתמש במילה משום שהחיוניות של הריקוד הלטיני תואמת את הרעיון של הערוץ שלו.
הנסיכה נה-רה
כ-32 אלף צפון קוריאנים ברחו בשני העשורים האחרונים אל הדרום מהעוני ומהרדיפה הפוליטית במולדתם, וג'אנג איננו היוטיובר היחיד מארצו של קים שמביא את בשורת צפון קוריאה ליוטיוב. כוכבים צפון קוריאנים אחרים של סרטונים מסבירים ביוטיוב מדוע עזבו את ארצם ואילו חוויות עברו בדרום קוריאה, ויש ביניהם מי שמשדרים את עצמם משתמשים באיפור צפון קוריאני או אוכלים מאכלים צפון קוריאניים. היוטיוברים אופנתיים ברובם – ההפך מהסטראוטיפ של הפליטים הצפון קוריאנים, שנתפשים כפרועים וכלא מתוחכמים.
קאנג נה-רה, פליטה מצפון קוריאה שמופיעה דרך קבע בשני ערוצי יוטיוב ובשתי תוכניות טלוויזיה, מכונה על-ידי מעריציה "הנסיכה נה-רה". לקאנג, בת 22 ובעלת שיער ארוך וצבוע בחום, יש לדבריה מועדון מעריצים בן 200 חברים, שבימי ההולדת שלה בשלוש השנים האחרונות שלח לה עוגה ועליה בובה קטנה בדמותה.
כשקאנג, לבושה במדי צבא צפון קוריאניים, הראתה לגולשים בערוץ היוטיוב שלה כיצד להשתמש באיפור צפון קוריאני, הם ענו לה: "את כל כך יפה גם בלי איפור". "אני אוהבת לנהל קשר עם אנשים באמצעות פרסום תגובות על ההודעות שהם משאירים בערוץ שלי", היא מעידה. "אני רוצה לאפשר לאנשים להכיר את התרבות בצפון קוריאה ולהראות להם עוד איך אני חיה בדרום קוריאה".
עם זאת, ליוטיוברים האלה יש גם מתנגדים, ולא פעם אלה מוציאים נגדם קיטור כשצפון קוריאה נוקטת צעד פרובוקטיבי, כגון ניסויי טילים. קאנג אומרת שכשהיא קוראת הודעות מרושעות שמשאירים לה אנשים כמו "תחזרי למדינה שלך" ו"למה אדומה חיה כאן?" היא נעשית קצת עצובה. ג'אנג מספר שקיבל בעבר הודעות שבהן איחלו לו אנשים להירצח באמצעות מחט מורעלת או להיות מוגלֶה למכרה פחם צפון קוריאני.
ללבוש ג'ינס ולצאת עם חתיכים
בדרום קוריאה שודרו לאורך השנים תוכניות המציגות פליטים מהצפון, אבל מומחים אומרים שהן אינן מבטאות באופן הולם מספיק את קולות הפליטים האלה, משום שהן מבוימות, מצולמות או נערכות על-ידי דרום קוריאנים. "ביוטיוב, העריקים יכולים לומר מה שהם רוצים בלי שיסננו ויערכו אותם", אומר לי קואנג באק, המנהל הדרום קוריאני של ערוץ יוטיוב על צפון קוריאה. "לכן התוכניות שלהם ברשת מספקות תוכֶן שתוכניות הטלוויזיה אינן יכולות לספק".
תוכניות היוטיוב מסייעות גם – כך מעריכים – להילחם בדיסאינפורמציה בנוגע לצפון קוריאה בדרום. ג'אנג מספר שבבית הספר שאל אותו פעם תלמיד אם צפון קוריאנים אוכלים עפר כשהם רעבים, ופליט אחר שמספר ביוטיוב על חייו, לי פיונג, מעיד כי נשאל אם צפון קוריאנים נותנים לנהג באוטובוס תפוחי אדמה במקום כסף.
התכנים הפופולריים ביותר של היוטיוברים האלה הם הסיפורים על בריחתם המסוכנת לדרום קוריאה. סיפור בריחתה של קאנג, שפורסם אשתקד בערוץ היוטיוב של מישהו אחר, זכה למשל ל-1.7 מיליון צפיות. היא סיפרה שם כי בעת הבריחה חשבה שהיא הולכת למות כשנסחפה בזרם בנהר טומן, בדרכה לסין, שממנה המשיכה לדרום קוריאה.
הבריחה של קאנג התרחשה בדצמבר 2014. היא מספרת שברחה מהבית בצפון קוריאה אחרי שרבה עם אמה החורגת. אמה הביולוגית, שכבר השתקעה בדרום קוריאה, שׂכרה מתווכים, ואלה סייעו לה לבוא לדרום כשבועיים אחר כך. קאנג סיפרה שהחליטה לעשות את הדרך המסוכנת לדרום קוריאה לא רק בשל געגועיה לאמה, אלא גם כי רצתה ללבוש ג'ינס, לצבוע את שיערה ולצאת עם גברים דרום קוריאנים חתיכים.
מבט אחרון הביתה
ג'אנג לא פרסם את סיפור הבריחה שלו. הוא מסביר שאת ערוץ היוטיוב שלו הוא רוצה למלא בתוכן משעשע יותר. כעת הוא מעיד שמשפחתו עזבה את צפון קוריאה ב-1998, בורחת מהרעב שבו מתו מאות אלפי בני אדם, בהם הילדה בת ה-11 שהיתה אהבתו הראשונה ושותפתו לספסל הלימודים.
ג'אנג עדיין זוכר איך היו השניים מחזיקים ידיים כשהיה מלווה אותה לביתה. כשלא הגיעה לבית הספר במשך שבועיים או שלושה, ביקשה ממנו המורה ללכת ולבדוק לשלומה. כשהגיע לביתה מצא אותה מוטלת מתה, כולה עור ועצמות, ועיניה ופיה פתוחים. הוא ברח החוצה, דיווח על מותה לשכנים, ובכה כל היום. כמה חודשים אחר כך ברח מצפון קוריאה עם הוריו ועם אחיו הקטן.
מחוברת לעצמה: האינטרנט של צפון קוריאה
ג'אנג מספר שלפני שמשפחתו חצתה את נהר טומן הקפוא ביקש ממנו אביו להסתובב לאחור ולהביט שוב בארצו, שסביר להניח כי לא יחזרו אליה. "כשהסתכלתי על עיר מגורינו במשך חמש דקות, חשבתי על הילדה ההיא. חשבתי לעצמי שהאשמה היחידה שלה היא בכך שנולדה במדינה הלא נכונה. אם הייתה באה לדרום קוריאה, היא לא הייתה מתה ברעב. היא הייתה יכולה להפוך ליוטיוברית כמוני".