שתף קטע נבחר

עוד יום דמים בעיראק: אש חיה על המפגינים בבגדד

לפחות 14 נהרגו ביום החמישי להפגנות נגד הממשלה, מספר הנפגעים כבר קרוב ל-4,000. חמושים זרעו הרס במשרדי "אל-ערבייה", המונים הפגינו בבגדד, נסירייה ודיוואנייה: "16 שנה של שחיתות". בצל הניתוק מהאינטרנט מחפשים המפגינים דרכים לשלוח סרטונים לחו"ל: "אנשים חייבים לדעת מה קרה לנו"

14 בני אדם נהרגו אתמול (שבת) בעוד יום של מהומות בעיראק, ומספר ההרוגים בעימותים בין כוחות הביטחון לבין המפגינים נגד הממשלה מאז יום שלישי עומד כבר על כ-100. מספר הפצועים קרוב ל-4,000. ממשלת עיראק הסירה את העוצר בבגדד - שהופר גם כך על-ידי רבים - אבל תקוותה שהמהלך יעזור לשכך את הזעם התבדתה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

  (צילום: AP)
הלוויית מפגין שנהרג בעיר נג'ף(צילום: AP)
  (צילום: AFP)
בגדד ביום החמישי למהומות(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בשעת ערב מאוחרת דווח כי חמושים בלתי מזוהים תקפו משרדים של תחנות טלוויזיה בבירה. ערוץ הטלוויזיה "אל-ערבייה", הנמצא בבעלות סעודית, דיווח כי החמושים - רעולי פנים ולבושי שחורים - הגיעו במכוניות שחורות למשרדי התחנה ברחוב אבו נאוואס, היכו עובדים, שברו ציוד והסתלקו. כמה מהעובדים נפצעו. לדברי העובדים, זה כמה ימים שהם סופגים איומים. חמושים תקפו הערב גם את משרדי ערוצי החדשות דג'לה ו-NRT, הנמצאים בבעלות פרטית.

 

קודם לכן אמש דווח על הפגנות בארבע שכונות בבגדד, ונמסר כי שוטרים פתחו בהן על המפגינים באש חיה. עשרות נפגעו, וחלקם נהרגו. עוד נמסר כי אלפים יצאו להפגין בערים נסירייה ודיוואנייה שבדרום, שתי ערים שבהן התחוללו הפגנות לאורך השבוע. בנסירייה העלו המפגינים באש את משרדיהן של שתי מפלגות פוליטית, וכוחות הביטחון השיבו בירי.

מוקתדא א סדר (צילום: רויטרס)
מוקתדא א-סאדר. החרים את הישיבה(צילום: רויטרס)

"זה כבר 16 שנה של שחיתות ואי-צדק", אמר אתמול עבאס נג'ם, מהנדס מובטל בן 43 שיצא להפגין בכיכר בבגדד. "אנחנו לא פוחדים מהכדורים או ממות קדושים. נמשיך לצאת ולא ניסוג". ב-2003, נזכיר, הופל משטרו של סדאם חוסיין, אחרי הפלישה האמריקנית לעיראק, ובשנים שלאחר מכן שקעה המדינה במלחמת אזרחים איומה.

 

לבלוע גלולה מרה

בניסיון להכיל את ההפגנות ניסו מנהיגי עיראק לכנס אמש ישיבת חירום של הפרלמנט כדי לדון בדרישות המפגינים, אולם לישיבה לא הגיעו די משתתפים כדי לאפשר את קיומה, משום שהמנהיג השיעי מוקתדא א-סאדר, שסיעתו היא הגדולה ביותר בפרלמנט, החרים את הישיבה. ביום שישי קרא א-סאדר לראש הממשלה עאדל עבד אל-מהדי ולממשלתו להתפטר ולערוך בחירות הוגנות, בטענה שאי אפשר להתעלם משפיכת דם העיראקים. ראש הממשלה מצידו אמר בנאום לאומה ש"הדרישות הלגיטימיות" של המפגינים נשמעו, אך הגן על תגובתם של כוחות הביטחון ואמר כי זו "גלולה מרה" שהמדינה צריכה לבלוע.

  ()

הרקע למהומות האלימות, שהחלו ביום שלישי, הוא האבטלה הגבוהה והשירותים העלובים שמספקים שלטונות עיראק לאזרח. עד מהרה התחלפו קולות המחאה של המפגינים נגד התנהלות הממשלה בקולות להתפטרותה, והטלטלה הביטחונית שעוברת כעת על עיראק היא מהחמורות שידעה המדינה זה שנים.

 

בעשורים האחרונים התמודדה עיראק עם עיצומים של האו"ם, מלחמת אזרחים, שתי פלישות אמריקניות ומלחמה עם איראן, ובצל האירועים האלה מצב התשתיות בה ירוד ביותר. באמצע העשור כבש דאעש שליש משטחה, ורק לפני שנתיים היא הצליחה למגרו. היא עדיין מנסה להתאושש.

  (צילום: AP)
ים של נפט, והעיראקים עניים. אש בבגדד(צילום: AP)

כעת, כשהמדינה אינה נמצאת במלחמה, ולכאורה יש לה התנאים לקום על הרגליים, עיראקים רבים טוענים שממשלתם כושלת במשימת השיקום. לפי קרן המטבע הבינלאומית, עיראק מדורגת רביעית בעולם בגודל עתודות הנפט שלה, ולמרות זאת - מבין 40 מיליון תושביה, הרוב חיים בעוני, וללא רמה הולמת של שירותי רפואה וחינוך או של אספקת חשמל ומים.

 

"שתול" בספקית האינטרנט

בימים האחרונים נדרשו המפגינים העיראקים להפגין יצירתיות כדי לקדם את ההפגנות שלהם, אחרי שהממשלה ניתקה את האינטרנט ב-75% מהמדינה וחסמה את הגישה לאפליקציות פופולריות כגון ווטסאפ ופייסבוק, המשמשות את המפגינים לתאם את מהלכיהם. רוב המפגינים יכולים להשתמש כעת רק בשיחות טלפון רגילות ובהודעות SMS.

 

אחמד בן ה-29, שעובד בספקית אינטרנט שסייעה לממשלה לנתק את החיבור לרשת, סיפר כי לו עצמו יש גישה לאינטרנט כשהוא מגיע לעבודה, וכי הוא מנצל זאת כדי להעביר תמונות וסרטונים לעולם שמחוץ לעיראק, כך שיהיה מודע למתרחש. "בבוקר אני הולך להפגנות ומצלם סרטונים בטלפון שלי, ואז אני משתמש באינטרנט בעבודה כדי להעלות אותם לפייסבוק או לשלוח אותם לתקשורת מחוץ לעיראק", הוא אומר.

  (צילום: AP)
דיווחים לאמירויות ולאירופה. בירת עיראק(צילום: AP)

ראשה בת ה-25, פעילת זכויות נשים, מספרת שעבורה יציאה לרחוב בעת הזו היא משימה מסוכנת מדי, אבל היא מצאה דרך אחרת להשתתף במחאה. בכל יום שולחים לה חבריה הגברים עשרות עדכונים מהמחאה ברחבי המדינה, והיא מעבירה את הדיווחים שלהם לחברים באיחוד האמירויות ובאירופה.

 

ג'עפר, מובטל בן 29 שהשתתף בהפגנות רבות, שומר עשרות תמונות וסרטונים בטלפון שלו כדי שיוכל לפרסם אותם ברגע שהחיבור לאינטרנט יחזור: "אנשים חייבים לדעת מה קרה לנו כדי שנוכל למצות את הדין עם אלה שעומדים מאחורי האלימות הזאת".


פורסם לראשונה 05/10/2019 23:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הלוויית הרוג מההפגנות בנג'ף
צילום: AP
מומלצים