כיפור חג הפציעות: מה הטיפול במקרה של חבלה בשיניים
לקראת יום כיפור, שהילדים הכתירו אותו כ"חג האופניים", כדאי לדעת איך לשמור על שיני הילדים במהלך הרכיבה, ומה לעשות אם בכל זאת קרתה פגיעה - כדי להציל את השיניים
עבור רבים מהישראלים, ובייחוד עבור הקטנטנים, יום כיפור הפך לחג האופניים. הכבישים הפנויים מעניקים מרחב מהנה לרכיבה על אופניים, נסיעה על קורקינט ושימוש בשאר כלי התחבורה לילדים אך יחד עם זאת, גורמים לעלייה בסיכוי לפגיעה בשיני הילדים עקב נפילות ותאונות. כיצד ניתן למנוע פגיעה ומה עושים בעת חבלה?
במהלך יום הכיפורים, בשל העלייה החדה בשימוש באופניים וקורקינטים בקרב הילדים, עולות גם הפניות לבתי החולים והמוקדים הדחופים לטיפול רפואי בשל נפילה, כאשר לעתים קרובות גם השיניים מעורבות בתקרית.
הדרך הבטוחה לרכוב על אופניים:
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
על מנת להפחית את הסיכון ראשית חשובה המודעות, שוחחו עם הילדים לפני היציאה לכבישים והעלו להם את המודעות לגבי הסיכונים השונים. אמנם אין מכוניות, אך יש ילדים נוספים עם אופניים והולכי רגל בהם ניתן להתנגש, אם המרחב כולל ירידות תלולות אולי שווה לשקול מסלול חלופי ועוד מגוון אלמנטים שיכולים לגרום להם להיפגע. כמובן, אין לנסוע ללא קסדה.
ישנם ילדים שצריכים עוד יותר להיזהר מנפילות והם אותם ילדים שמבנה השיניים שלהם נוטה לבלוט בגלל סיבה התפתחותית, גנטית או התנהגותית (למשל מציצת אצבע או שימוש במוצץ), ובמצב זה, הסגר עלול להיות לקוי, השיניים בולטות והשפתיים לא תמיד משמשות ככיסוי והגנה לשיניים, מה שעלול להוביל לתוצאות מורכבות הרבה יותר עקב פגיעה לכאורה פשוטה באזור הפה – במצב זה, הסיכון הנו פי 3 לפגיעה בשיניים.
אם נרצה למנוע פגיעות במשנן שלפעמים יכולים להגיע עד כדי עקירת השן הקבועה מהפה, בדומה להגנה על איברי גוף אחרים כגון מגיני ברכיים ומפרקים או קסדות לראש, ניתן לצייד את הילדים בסד מגן מותאם אישית לשיניים מה שימנע את הפגיעות בשיניים ויקטין משמעותית את חומרתן.
פגיעות באזור הפה עלולות להסתיים במקרים הקלים בשפשוף קל בשפתיים ובחזרה של הילד עוד באותו הרגע להמשך הרכיבה אך במקרים קשים יותר, החבלה עלולה לגרום לשטפי דם בפה, שבירת כותרת השיניים, שבירת שורש השן, תזוזת שיניים מהמקום עד עקירתן ממקומן ממש, חתכים ועוד. כל אלו מצריכים טיפול שיניים יותר אינטנסיבי.
כיצד לטפל בנפילה מהאופניים שגרמה לפגיעה בשיניים?
כאשר הנכם מזהים פגיעה, ראשית שטפו את פניו והפה של הילד בזהירות מהדם, הניחו דבר קר על מקום הפגיעה ואם אין בעיה נראית לעין, עם צאת הצום, דאגו לקבוע תור בהקדם לרופא השיניים לילדים, גם אם מדובר בשיניים נשירות. כמובן כל זאת בהנחה שרק הפה נפגע ולא הראש.
במידה שהחבלה גרמה לאחת השיניים להיעקר ממקומה, יש לנסות להחזיר את השן למקומה במהירות האפשרית לתוך המכתשית (רק אם מדובר בשן קבועה, שיניים נשירות לא מחזירים). אם זה לא מתאפשר, יש להניח אותה בתוך כלי עם חלב קר ולהגיע לרופא השיניים מוקדם ככל האפשר. במקרים אלו הזמן משחק תפקיד מאוד קריטי.
בעת הגעה לרופא השיניים, הוא יתשאל אודות שאירע, ככל שתפרטו יותר, תאפשרו טיפול יעיל יותר. הרופא יבדוק הן את השיניים והן את כל הרקמות הרכות והפנים. בעת הצורך המקום יצולם כדי לוודא את עומק הפגיעה ובהתאם לתוצאות, ייקבע הטיפול המתאים ורמת הדחיפות. במידה שהשן רק נסדקה, לרוב לא יהיה צורך בטיפול. יידרש טיפול מקיף במקרה של שברים בשן או בשורש השן או שהשן יצאה לגמרי ממקומה, כמובן כל מקרה לגופו, אך הטיפול יהיה מיידי.
חשוב לציין כי אסור לזלזל בפגיעה בשיניים נשירות (חלביות), מפני שכשליש מהמקרים עשויה פגיעה בשיניים נשירות (חלביות) לפגוע גם בשיניים הקבועות שיבואו במקומן. מצב זה קורה בעיקר כי בקרב ילדים קטנים, הרקמות התומכות רכות ורוב החבלות גורמות לתזוזת השן מהמקום.
אם החבלה פגעה אסתטית בנראות השיניים והן זזו ממקומן, יתקיים מעקב ארוך טווח על ידי רופא ילדים ואורתודונט על מנת לוודא שהשיניים נשארו במקומן, ובמידת הצורך, "לשמור מקום" לשן קבועה או יותר כדי שאלה יצמחו כהלכה.
לאחר חבלה וגם לאחר תום הטיפול הראשוני, יש להקפיד בהתאם להמלצת הרופא להגיע למעקב וזאת על מנת לוודא צמיחת שיניים תקינה ובריאה.
חשוב להדגיש כל ילד מגיל 3 ועד גיל 18 מבוטח מפני פגיעות כלליות בכלל ופגיעות שיניים בפרט, במסגרת ביטוח תאונות בית הספר של משרד החינוך. ביטוח זה תקף גם בסופי שבוע ובחופשים. לצורך הפעלת הביטוח צריך לפנות לאתר חברת הביטוח הממשלתית ענבל.
ד"ר רולנדה ברקוביץ היא מומחית לרפואת שיניים לילדים ומנהלת תחום רפואת שיניים לילדים בכללית סמייל