שתף קטע נבחר

 

72 מקרי רצח מתחילת השנה: רק 32 פוענחו

"המשטרה נכשלה", "אם ערבי היה רוצח יהודי הוא כבר היה מאחורי סורגים", "אני מקווה שהבן שלי לא יצטרף לרשימת התיקים הלא מפוענחים": משפחות הקורבנות בחברה הערבית כואבות וזועמות על כך שרוצחי יקיריהן עדיין מסתובבים חופשיים. במקביל: נתניהו התייחס למחאה וגרר ביקורת, משרד החינוך מקדם תוכניות למיגור האלימות - ללא תקציב

נרצחים במגזר הערבי ()

המשטרה הודיעה אתמול (יום א') כי סיימה את חקירת הרצח של עבד אללטיף תאיה, כבן 30 מקלנסווה, שנורה למוות בחודש שעבר בעיר. בהודעתה נמסר כי "מדובר בפענוח ה-32 של עבירת רצח במגזר הערבי מתחילת 2019" - אולם מה בנוגע ל-41 מקרי הרצח האחרים?

 

"אני עדיין לא יודע מי רצח את הבן שלי, ועד היום מחכה לדעת מה הוא עשה בכדי שירצחו אותו", אמר ל-ynet חליל עמאש, אביו של מוראד שנרצח לפני כשלושה שבועות בטרם מלאו לו 20 שנים. "לצערנו, היורים מסתובבים חופשיים ואין מי שיטפל בהם. לא קיבלתי שום עדכון לגבי הבן שלי, אני מקווה שהתיק לא יצטרף לרשימת התיקים שלא פוענחו".

מוראד עמאש ()
"לא קיבלתי שום עדכון על רצח הבן שלי". מוראד עמאש

גם במקרה של ג'יהאד אבו ג'אבר (26), תושב כפר קאסם שנרצח לפני כחודש כשהיה בדרכו לעבודה, לא דווח על חשודים שנעצרו. מקורב למשפחה סיפר: "זה הרצח הרביעי במשפחה. נמאס לנו מכל האלימות הזו והירי. המשטרה לא עושה מספיק, ואנחנו משלמים את המחיר על הזלזול בפענוח מקרי הרצח. זו עוד סיבה שמעודדת את הרוצחים להמשיך לפגוע באחרים".

ג'יהאד אבו ג'אבר ()
הרצח הרביעי במשפחה. ג'יהאד אבו ג'אבר

במסגרת חקירת הרצח של דיאנה אבו קטיפאן (18), תושבת לוד שנורתה למוות בשכונה שבה היא מתגוררת ימים לפני חתונתה, אמנם נעצרו כמה חשודים - אולם הם שוחררו מחוסר ראיות לאחר כמה דיונים. חברה של אבו קטיאן סיפרה: "עד היום אני עצובה, קשה לי לעכל שאיבדתי חברה כל כך טובה. הכאב עמוק. צר לי שהמשטרה לא מצליחה להגיע לרוצח שעדיין מסתובב חופשי. אדם כזה, שרצח צעירה בדם קר, יכול להמשיך ולרצוח עוד נשים וגברים.

 

"מבחינתי המשטרה מפענחת מקרים קלים בעזרת מצלמות אבטחה, אבל נכשלת בפענוח מקרים קשים כמו של דיאנה. הם אפילו לא מתאמצים להגיע לרוצחים", הוסיפה החברה הטובה, "אם ערבי היה רוצח יהודי באותו המקום ובאותה השיטה - אני בטוחה שתוך 48 שעות הרוצח היה מאחורי הסורגים. כשמדובר בערבים - התיקים נזרקים".

 דיאנה אבו קטיפאן מלוד ()
"המשטרה נכשלה". הנרצחת דיאנה אבו קטיפאן

מקרה נוסף שבו חשוד נעצר ושוחרר הוא של צעיר מכפר ג'סר א-זרקא, שנעצר לפני כמה חודשים לאחר שתועד יורה - אך שוחרר. גורמים במשטרה טענו אז כי לא הצליחו לאמת שכלי הנשק שבו ירה אמיתי הוא, אולם בעקבות סרטון שהופץ בימים האחרונים ברשתות החברתיות - הוא שוב נעצר. מהמשטרה נמסר כי "בהתאם לחומר הראיות בתיק, נבחן האם להביאו מחר לדיון בהארכת מעצרו בבית משפט השלום בחדרה".

  

נעצר, שוחרר ונעצר שוב. תיעוד הצעיר היורה מג'סר א-זרקא

נעצר, שוחרר ונעצר שוב. תיעוד הצעיר היורה מג'סר א-זרקא

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

לדעת הפעילה הפוליטית והחברתית מייסם ג'לג'ולי, תושבת טירה, "הפענוחים שהמשטרה מתהדרת בהם - הם טיפה בים". היא הוסיפה: "אני מברכת על כל פענוח של מעשה רצח בחברה הערבית, אבל לא יכולה להשתחרר מהתחושה שהמשטרה עושה קמפיין של יחסי ציבור בעקבות המחאה הציבורית הגדולה, וההאשמה המוצדקת שהיא לא מפענחת מקרי רצח ואלימות כשמדובר בערבים.

 

"בימים האחרונים אנו עדים לגלים בלתי פוסקים של הודעות לתקשורת על פענוחים והגשת כתבי אישום, וזה מראה שהמחאה במקומה ושככל שנגביר את הלחץ, ככל שהמחאה תגדל ותתעצם, המשטרה תתאמץ יותר". לדבריה, "בכל יום ובכל לילה מתרחשים עשרות מקרי ירי או שריפת מכוניות, והם אף פעם לא מפוענחים. כשאין נפגעים בנפש, המשטרה אפילו לא טורחת לשלוח ניידת".

 

כאמל ריאן, יושב ראש מרכז אמאן ללחימה באלימות אמר: "אני מברך על כל צעד בכיוון מיגור האלימות והפשיעה בחברה הערבית ורואה בהעלאת כמות הפיענוחים צעד חשוב מאוד בלחימה בתופעה. להערכתי המשימה תושלם רק כשנראה את שאר הרוצחים שעדיין חופשיים מאחורי סורג ובריח".

 

הגינויים, התוכניות - והתקציבים?

אתמול הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא שוחח עם השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, ועם מ"מ מפכ"ל המשטרה מוטי כהן, וסיכם עימם על הקצאת כוחות נוספים לטובת המאבק באלימות בחברה הערבית. בהודעה מטעמו נמסר כי הוא "מוקיע את מעשי הרצח והאלימות בחברה הערבית", וקורא להנהגת הציבור הערבי "לנהוג באחריות ולשתף פעולה עם הרשויות במטרה להביא לשינוי מהותי במצב". 

  (צילום: אבי מועלם, AFP)
מימין: איימן עודה ובנימין נתניהו(צילום: אבי מועלם, AFP)

בתגובה, אמר יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה כי "המבחן של ההצהרות - החלטת ממשלה לתוכנית מערכתית למאבק באלימות, ושתתחיל ליישם אותה לאלתר". עודה קרא למשטרה "לנהוג במפגינים כאזרחים ולא אויבים", והוסיף: "נעשה כל מה שנדרש כדי לחיות בחברה ללא כלי נשק".

 

ח"כ אחמד טיבי, יו"ר סיעת הרשימה המשותפת, התייחס גם הוא: "בוקר טוב אליהו. אחרי ימים של שתיקה מול מעשי רצח והפגנות בכל הארץ נזכר נתניהו להוציא הודעה כדי לצאת ידי חובה. נפגשנו איתו ראשי המשותפת בשנת 2015 והוא הבטיח הרים וגבעות וכמובן שכח לקיים. נתניהו כראש ממשלה אחראי על שפיכות הדמים והשתוללות הנשק והכנופיות, אבל אפשר לומר כי המחאה של הציבור מתחילה לגעת גם במי שחשבו שאנו חצר אחורית ודמנו סמוק פחות".

 

מחוץ לישיבת הסיעה של מפלגת הרשימה המשותפת בכנסת (צילום: עמית שאבי)
אחמד טיבי(צילום: עמית שאבי)

טיבי הוסיף: "אין ספק ששיעור הפענוחים של מעשי רצח ביישובים הערבים קטן יותר מאשר בחברה היהודית. שיעור זה אף ירד לאחרונה בהשוואה לשנים עברו. אם אין פענוח אין הרתעה וזה מהווה תמריץ לרוצחים לרצוח שוב. על המשטרה להפעיל אמצעים טכנולוגיים כדי להגיע לחקר האמת, ולהגיע לרוצחים ולהפסיק לטעון שהערבים לא עוזרים למשטרה".

 

ביום חמישי, צפויים חברי הכנסת הערבים להיפגש עם ארדן ועם מ"מ המפכ"ל.

  

הפגנה נגד האלימות והרציחות במגזר הערבי

הפגנה נגד האלימות והרציחות במגזר הערבי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שמואל אבואב מנכ
מקדמים תוכנית, אך אין תקציב. מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב(צילום: מוטי קמחי )

מוקדם יותר אתמול הודיע משרד החינוך על תוכנית חדשה שבכוונתו ליזום במסגרת המאמצים להתמודדות עם תופעת האלימות. בהודעת המשרד נמסר כי "התוכנית תכלול עבודה ממוקדת ב-100 בתי ספר שבהם נמצא שיעור גבוה של אלימות, הרחבת משרות הייעוץ, שילוב מדריך מוגנות, ופיתוח חומרי הוראה שיעסקו בנושא האלימות וישולבו בשעת מחנך והכשרות לצוותי החינוך".

 

מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב הוסיף: "אנחנו רואים באלימות סכנה שמאיימת על סדרי החברה שלנו, ולכן נפעל ללא לאות כדי למגר מקרי אלימות בתוך בתי הספר". אלא שתוכנית מסוג זה, ובעיקר משום שהיא כוללת מהלכים כמו הרחבת משרות, פיתוח חומרי הוראה ושילוב כוח עזר נוסף - מחייבת בתקצוב משמעותי שעלול להגיע לכמה עשרות מיליוני שקלים. מה יהיו גובה תקציב התוכנית ומקורו? במשרד החינוך לא השיבו לשאלת ynet בנושא. גם באשר למועד החלת התוכנית לא התקבלה תגובה.

 

גם ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, הצטרף למאבק. בתום ישיבה מיוחדת שקיים הערב עם עורכי דין נציגי החברה הערבית, יצאו המשתתפים בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית בראשות שופט בית משפט עליון לבחינת אירועי האלימות בחברה הערבית בישראל.

 

משתתפי דיון החירום המיוחד שהתקיים בבית הלשכה בתל אביב יצאו אף בקריאה לממשלה לאמץ לאלתר את מסקנות דו"ח מבקר המדינה משנת 2018 שעסק באלימות בחברה הערבית. ראש הלשכה אמר במהלך המפגש: "אין אנחנו יכולים ורשאים לעמוד מהצד ולא לנקוט בצעדים אופרטיביים לשינוי המצב". 

 

חימי קרא לראשי מערכת המשפט והאכיפה לקדם תוכנית חירום לאומית להתמודדות עם המשבר. "החלטתי לרתום את לשכת עורכי הדין למאבק הציבורי להתמודדות עם המשבר הנוכחי", אמר בתום פגישה שקיים עם מנהל מרכז "אמאן"- המרכז הערבי לחברה בטוחה, עו"ד רידא ג'אבר.

 

במקביל, הוחלט לרתום את ציבור עורכי הדין למיזם חינוכי-הסברתי שבמסגרתו הם ייפגשו עם תלמידים והורים בבתי הספר ובמרכזים הקהילתיים בחברה הערבית, וירצו בפניהם על הנושאים הקשורים להתמודדות עם התופעה. את המיזם יובילו חבר המועצה הארצית, עו"ד אמיל נחאס ועו"ד רידא ג'אבר.

  

בתוך כך, בימים האחרונים יצאו תושבים ערבים רבים להפגין נגד הממשלה בשל גל הרציחות. בשבת הפגינו מאות בני אדם בכמה יישובים ערביים ברחבי הארץ, כאשר בין היתר מפגינים חסמו לזמן קצר את כביש 444 בין צומת טירה לבין כוכב יאיר, וקראו להמשיך במאבק ולעצור חשודים בעבירות נשק. קודם לכן, בשעות הבוקר, התקיימו הפגנות בדיר חנא ובכפר כנא שבצפון. גם באום אל-פחם הפגינו כמה נשים סמוך לתחנת המשטרה: "צריכים לנצל את המאבק כי אנחנו רוצים ביטחון", אמרה אחת מהן.

 

ממשטרת ישראל נמסר כי "חקירות מקרי רצח מנוהלות במשטרה באופן יסודי ומקצועי תוך חתירה בלתי מתפשרת להגיע לחקר האמת ולהבאת הרוצחים לדין, בלא כל קשר לזהותו או למוצאו של הרוצח או של הקורבן. מאז תחילת השנה פוענחו 32 מקרי רצח במגזר הערבי על-ידי המשטרה, ואלו שטרם פוענחו מצויים עדיין בחקירה תוך השקעת משאבים ואמצעים רבים על-ידי מיטב החוקרים של המשטרה בכל תיק, ובפרט כשמדובר ברצח במגזר הערבי - שם שיתוף הפעולה לו זוכה המשטרה נמוך יותר.

 

"בנוסף, משטרת ישראל פועלת בנחישות לאורך כל ימות השנה נגד אחזקה, סחר ושימוש באמל"ח בכל זמן ובכל מקום. פעילות זו הביאה לתפיסת כמויות נשק חסרות תקדים, בפרט ביישובי המגזר הערבי. בשנה החולפת נתפסו ע״י המשטרה אלפי אמצעי לחימה, נעצרו בכל רחבי הארץ 3,303 חשודים והוגשו 1,259 כתבי אישום כנגד חשודים בגין עבירות אמל״ח.

 

"עם זאת, רק שינוי שורשי עמוק שיבוא מתוך החברה הערבית בישראל, בחינוך, בתרבות, בשיתוף הפעולה עם המשטרה, בהוקעת נורמות פסולות ובפעולות אקטיביות של ההנהגה - יובילו לשינוי המיוחל. משטרת ישראל תמשיך להיאבק בפשיעה החמורה במגזר הערבי בנחישות ולהעמיד לדין את כל הרוצחים והעבריינים המעורבים במעשי אלימות בפרט ופשיעה בכלל, בכל זמן ובכל מקום".


פורסם לראשונה 06/10/2019 22:57

 

אדיר ינקו וגלעד מורג השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא פוענחו: רציחות בחברה הערבית
מומלצים