שתף קטע נבחר

 

הפלסטינים מחקו את ההסכמים עם ישראל מספרי הלימוד

פרסום ראשון: בעוד גורמים בימין בישראל דורשים לבטל את הסכמי אוסלו, הקדימה אותם הרשות הפלסטינית בצעד - וכל ההסכמים שנחתמו בינה לבין ישראל נעלמו מספרי הלימוד החדשים בבתי הספר

הקיפאון המדיני? הכעס המתמשך על ישראל? הרשות הפלסטינית מחקה מספרי הלימוד בבתי הספר כמעט כל אזכור על ההסכמים שנחתמו בינה לבין ישראל. מדובר בספרים הנלמדים בכיתות א'־י"ב בבתי ספר בגדה, ברצועת עזה, במזרח ירושלים ובמחנות הפליטים.

 

הרשות הפלסטינית הסרה מספרי הלימוד תהליך השלום הסכמים (צילום: AP, gettyimages, רויטרס)
(צילום: AP, gettyimages, רויטרס)

 

בשלוש השנים האחרונות ביצע משרד החינוך הפלסטיני ברמאללה רפורמה ועדכון של כל ספרי הלימוד שלו לכיתות א' עד י"ב בשלוש פעימות. השנה הסתיימה רפורמת העדכון והתגלה שהיא כללה את הסרת והעלמת כל ההסכמים וסבבי המשא ומתן שהיו בינה לבין ישראל בעשורים האחרונים, למעט הסכמי אוסלו שנחתמו במחצית הראשונה של שנות ה-90. חומר זה הופיע בגרסה הישנה של ספרי הלימוד טרם עדכונם.

 

אבו מאזן נואם באו"ם בחודש שעבר    (צילום: אתר האו"ם)

אבו מאזן נואם באו"ם בחודש שעבר    (צילום: אתר האו"ם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כמו כן, בעוד הסכמי אוסלו תוארו בפירוט בספרי הלימוד הקודמים, הרי שבמצונזרים הם אמנם מאוזכרים כאמור, אבל בצורה שונה לגמרי, הרבה פחות אוהדת: "האילוץ של הכיבוש הציוני להכיר באש"ף אחרי האינתיפאדה הראשונה ב־1987 תרם לחזרת בכירי אש"ף ומוסדותיו לגדה ולרצועה".

 

בספרי הלימוד הישנים הופיע במלואו תוכן איגרת שכתב ב-1993 יו"ר הרשות הפלסטינית דאז יאסר ערפאת לראש ממשלת ישראל דאז יצחק רבין, שבה הוצגו עקרונות השלום בין הפלסטינים לבין ישראל. בספרים החדשים צונזר החלק באיגרת שבו ערפאת מחשיב את החתימה על הצהרת העקרונות כ''תחילת עידן של דו-קיום בשלום חף מאלימות ומכל פעולה העלולה לסכן את השלום''.

 

הפרקים שהיו והוסרו על הסכמי השלום ויוזמות השלום ()
הפרקים שהיו והוסרו על הסכמי השלום ויוזמות השלום

 

  

בספרים המוקדשים להיסטוריה הפלסטינית הוסר בעדכון המהדורות חלק שלם שהורכב משני פרקים: האחד – תכניות ויוזמות השלום, והשני – הסכמי השלום. כך, הסכמי הביניים שנחתמו לאורך השנים בין הצדדים, שהופיעו בספרים עד כה, נעלמו לגמרי מהחדשים. מדובר בהסכם קהיר, ועידת קמפ דייוויד בין ראש הממשלה דאז אהוד ברק לערפאת, הסכם חברון, הסכם וואי, מפת הדרכים של ממשל בוש, שיחות אנאפוליס ועוד. כמו כן, הוסרו התכנים שעסקו במפגשים בין מנהיגים ישראלים לפלסטינים במסגרת תהליך השלום.

 

החלק שמסביר על הסכם חברון והוסר במהדורות החדשות ()
החלק שמסביר על הסכם חברון והוסר במהדורות החדשות

 

  

  

החלק שמסביר על מפת הדרכים של ממשל בוש שהוסר במהדורות החדשות ()
החלק שמסביר על מפת הדרכים של ממשל בוש שהוסר במהדורות החדשות

בפעמים המעטות שבהן מוזכרת ישראל בספרי הלימוד החדשים נכתב שמה בסוגריים (ישראל) - פרקטיקה המבטאת חוסר לגיטימיות הנהוגה בעיקר בקרב ארגונים קיצוניים כמו חמאס והג'יהאד האיסלאמי. בספרים הישנים נכתב שמה של ישראל ללא סוגריים.

 

בספרים החדשים, בניגוד לקודמיהם, אין שום אזכור של הנוכחות היהודית ההיסטורית בארץ ישראל ובירושלים. הרובע היהודי נעלם, בעוד יתר הרובעים (המוסלמי, הנוצרי והארמני) מוזכרים. כמו כן נמחקו פרקים העוסקים בתקופת דוד המלך, ממלכת יהודה וממלכת ישראל ומרד בר־כוכבא.

 

מחיקת החומר הלימודי המבטא יחס חיובי לדו קיום ולאפשרות של שלום עם ישראל מהווה שלב נוסף ומטריד בניתוק המוחלט שחווה הדור הפלסטיני החדש ביחס לישראל, קל וחומר כאשר מדובר מתכנית מכוונת שמגיעה מההנהגה הפלסטינית.

  

מרכוס שף, מנכ"ל מכון ''IMPACT-se'' שביצע את המחקר על ספרי הלימוד החדשים, אמר: "תוכנית הלימודים החדשה מחסלת את האפשרות לשלום עם ישראל וגם מעצימה ומקדמת אלימות ושנאה יותר מאי־פעם".

 

אריק אגסי, סמנכ"ל המכון, הוסיף כי "ספרי לימוד הם ללא ספק הכלי החזק ביותר לעיצוב תודעה בקרב צעירים. הרשות הפלסטינית מבינה את זה היטב. שינוי לחיוב בספרי הלימוד הפלסטינים הוא המפתח ליצירת חברה פתוחה וסובלנית יותר כלפי הנסיון להגעה לשלום בר קיימא עם ישראל וקץ אמיתי של הסכסוך".

 

יו"ר כחול לבן, בני גנץ, הגיב על מחיקת הסכמי השלום מספרי הלימוד הפלסטינים: "זוהי פגיעה בראש ובראשונה בצעירים הפלסטינים. היכולת להגיע לעתיד טוב יותר מתחילה בחינוך הדורות הבאים לשלום, לסובלנות, לדו קיום ולא בהסתה והאדרת מחבלים מתאבדים. מחיקת העבר היא פיגוע לתקווה לעתיד טוב יותר".

  

 

 

יובל קרני השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, gettyimages, רויטרס
הסכם אוסלו
צילום: AP, gettyimages, רויטרס
מומלצים