שתף קטע נבחר

 

"עובדיה יוסף" במקום "הקבלן": "בושה שככה מוחקים בן אדם"

קרוביו של יצחק עבוד לוי, שעל שמו הרחוב המיתולוגי בירושלים, מוחים על הכוונה לקרוא לרחוב על שם הרב המנוח מבניין מספר 45. "סבא שלי היה מבוני העיר", אומרת נכדת הקבלן. העירייה: "שינוי השם טופל לפי הנוהל"

 

הקבלן יצחק עבוד לוי ()
יצחק עבוד לוי (במרכז)

משפחתו של "הקבלן" מהרחוב המפורסם בירושלים מתנגדת לשינוי שם הרחוב על שם הרב עובדיה יוסף: לפני כמה שבועות הודיעה ועדת השמות של עיריית ירושלים כי היא תבחן את הנצחת מר"ן ברחוב בו הוא גר, ותשנה את שם רחוב הקבלן לרחוב עובדיה יוסף.

 

הרחוב עצמו נקרא רחוב הקבלן על שם יצחק עבוד לוי, שהלך לעולמו ב־1981, בעל חברת בנייה שהתמחתה בציפוי של מבנים באבן הירושלמית המפורסמת. הוא בנה בניינים רבים בשכונות ירושלמיות, אך גאוות המשפחה היא על המבנים המפורסמים שהוא ציפה באבן: בתי החולים שערי צדק והדסה עין כרם, האמפיתיאטרון של האוניברסיטה העברית בהר הצופים וחלקים מרחבת הכותל והכנסת.

 

"סבא שלי היה מבוני ירושלים. איש צנוע שעבד קשה מאוד כל חייו יחד עם בניו ובנה בניינים ושכונות בעיר", מספרת נכדתו, יפעת לוי. "נודע לנו על הכוונה להחליף את שם הרחוב במקרה, בלי שאף אחד בעירייה עידכן אותנו. מפריע לי שעסקנים של ש"ס פנו לעירייה וביצעו מחטף כדי להחליף את שם הרחוב".


לדבריה, היו ניסיונות דומים לשנות את שם הרחוב גם ב־2011 וב־2013 והמשפחה התנגדה. יש לציין כי ב־2017 הודיעה עיריית ירושלים על שינוי השם של צומת בר־אילן, הצמוד לבית העלמין סנהדריה בו קבור הרב יוסף, כך שייקרא צומת הרב עובדיה יוסף, אך הציבור ממשיך לדבוק בשמו הישן של הצומת.

הרב עובדיה יוסף (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
הרב עובדיה יוסף(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

"יש לנו כבוד לרב עובדיה יוסף, אבל לא על חשבון סבא שלי. לא נראה לי שהרב עובדיה יוסף היה רוצה שייקחו את הכבוד שנתנו לאדם על מפעל חיים". בתשובה לשאלה האם הם יהיו מוכנים להנציח את הסב ברחוב אחר עונה לוי: "זה רחוב מפורסם, אנשים מכירים את הרחוב וכבר שלושים שנה הוא מפורסם וידוע, לומר שייתנו לנו במקום אחר זה עלבון ובושה. איזה מין דבר זה שהולכים ומוחקים בן אדם ואף אחד לא מיידע אותנו? זה צורם, גם המעשה עצמו וגם הדרך".

 

מעיריית ירושלים נמסר: "שינוי שם הרחוב טופל על פי הנוהל העירוני, ובכלל זה ניסיונות חוזרים ונשנים לאיתור מקיף ומאמץ כן לאיתור מגישי הבקשה המקורית. למרות זאת לא אותרו מגישי הבקשה לקריאת שם הרחוב על שם הקבלן.

 

"על פי המקובל, עם קבלת ההחלטה בוועדת השמות, היא פורסמה בכל אמצעי התקשורת, ובכלל זה בעיתונות הארצית והמקומית, בתקשורת החרדית, באתר העירייה, בשלטים לאורך הרחוב, בתיבות הדואר של תושבי הרחוב, וכן במינהל הקהילתי בהר נוף. זאת כדי לאפשר ערעור על ההחלטה. עם תום המועד לקבלת ההתנגדויות הן תיבחנה, אם יוגשו כנדרש, על ידי ועדת השמות העירונית ותתקבל החלטה בנושא".

 

חבר מועצת העיר עופר ברקוביץ', יו"ר סיעת התעוררות, אמר: "אני מכבד מאוד את מר"ן הרב עובדיה יוסף ואין ספק כי הוא ראוי להנצחה משמעותית, אבל בוודאי שלא על חשבון אדם אחר, מבוני ירושלים, ובוודאי שהתהליך היה חייב להיעשות בתיאום עם משפחת לוי ודיירי הרחוב. זהו יחס מזלזל ולא מקובל כלפי האדם ומשפחתו. נפעל למציאת פיתרון רגיש יותר ומוסכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים