שתף קטע נבחר

 

להתפלל עם העבריינים: "זועקים את הווידוי בעוצמה אדירה"

כשבית הכנסת הוא "מוקד תפילה", הגבאי שפוט על הונאה והמתפללים כולם אסירים, יש משמעות אחרת למילות התפילה של יום הדין: "פה יש רק עבריינים, ועצם המעמד של היום הקדוש זו הזדמנות לשוב בתשובה", אומר הרב מ', גבאי בית הכנסת האשכנזי של כלא מעשיהו

החזן אסטוול אנג'  (צילום: יצחק טסלר)
הרב מ', גבאי בית הכנסת של האסירים(צילום: יצחק טסלר)

 

בתפילת "כל נדרי" יעבור הרב מ' לפני התיבה. הוא גבאי בית הכנסת של כלא מעשיהו, ומתרגש: "בכלא זו תפילה מיוחדת, כי היא כוללת את המילים 'אנו מתירים להתפלל עם העבריינים'. פה יש רק עבריינים, ועצם המעמד של היום הקדוש זו הזדמנות לשוב בתשובה", הוא אומר.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. היכנסו >>

 


 

קהילת אגף שומרי המצוות בכלא מעשיהו מונה 55 איש, כולם כמובן גברים. הם מתחלקים באופן כמעט שווה בין בית הכנסת האשכנזי לבית הכנסת הספרדי. האגף מאכלס אסירים השפוטים לתקופה קצרה יחסית, של עד שבע שנות מאסר, ואין איש יודע מתי בדיוק הוקמו בתי הכנסת, למעט העובדה שזה קרה במהלך שנות ה-80.

 

"קיבלו על עצמם לא לשחק שש-בש באלול"

גבאי בית הכנסת האשכנזי הוא הרב מ', שהורשע לפני מספר שנים בהונאה. "ההכנות ליום כיפור מתחילות כבר בראש חודש אלול", הוא מספר. "הספרדים קמים בשעה 4 וחצי בכל בוקר, כדי להגיד סליחות ולהתפלל שחרית, מה שהתאפשר עם אישור מיוחד של הנהלת בית הסוהר, כי זה מתנגש עם ספירת הבוקר של האסירים.

 

  ( )

"האשכנזים מתחילים את הסליחות שבוע לפני ראש השנה, וגם לא קמים כל כך מוקדם בבוקר", הוא אומר בחיוך. "גם האווירה משתנה כבר מתחילת חודש אלול - יש הרצאות וביקורים של רבנים, כמו למשל הרב הראשי לשעבר, שלמה עמאר, וגם ההתנהגות של האנשים משתנה. יש פה שניים שחוץ מזמני התפילות ושיעורי התורה, הם כל הזמן משחקים שש-בש. בחודש אלול הם קיבלו על עצמם לא לשחק שש-בש".

 

לדברי הרב מ', "בערב יום כיפור נהוג לברך את הילדים, אבל בגלל המגבלות, מברכים רק בטלפון".

 

כולם עולים לתורה

ביום כיפור עצמו מתחילים הספרדים את התפילה כבר בנץ החמה. במניין האשכנזי יתחילו בשבע בבוקר. "אחד הדברים החשובים בבית הכנסת הוא מקום הישיבה. במהות אדם רוצה לקבוע לעצמו מקום תפילה, וזה מחבר את המתפלל למקום".

 

"בתפילה עצמה מחברים בין נוסח אשכנז לספרד. גם אם המתפלל משתמש בסידור בנוסח אשכנז, בקדיש הוא יגיד 'ויצמח פורקניה' כמו בנוסח ספרד. לא שמישהו דורש את זה, אבל חשוב שכולם ירגישו מחוברים. בתפילות עצמן משלבים ניגונים מקהילות שונות, כדי לתת מקום לכל אחד".

 

מנהג מכירת העליות לא מתקיים בבית הכנסת של בית הכלא. "אנחנו משתדלים שכולם יעלו בראש השנה או ביום כיפור, כדי שלא יהיה מישהו שלא עלה לתורה ונפגע", אומר הרב מ'. "אנחנו גם משתדלים לתת את העליות החשובות, כמו משל מפטיר יונה - למבוגרים יותר".

 

  (צילום: יצחק טסלר )
הצצה לאגף שומרי המצוות של כלא מעשיהו(צילום: יצחק טסלר )

 

"יש גם חלוקה שווה בין כל מי שרוצים להיות חזנים או לקרוא בתורה. מצד אחד, יש הרבה זמן פנוי להתכונן - אבל מצד שני גם רבו המדקדקין", הוא אומר בחיוך.

 

מחזורים בתשעה נוסחים

רב כלאי יונה יונייב, רב שירות בתי הסוהר, מספר כי התפילה המרגשת ביותר מתקיימת מתקיימת באזור אחר של כלא מעשיהו, "מכלול אגף סגור": "בזמן אמירת ה'וידוי' יש שם אסירים שצועקים את 'אשמנו, בגדנו' בעוצמה אדירה, שאותה שומעים בכל האגפים בסביבה. אלו זעקות בעוצמה שפשוט קשה לתאר".

 

אילו הכנות מיוחדות יש בכלא?

"כל אחד רוצה להתפלל בחגים בנוסח המיוחד שלו. לכן אנחנו מאפשרים להכניס לכלא את הטלית ואת מחזור התפילה האישי מהבית, הגם שהדבר מחייב אישור מיוחד. אנחנו מספקים מחזורים חדשים בתשעה נוסחים, כולל אשכנז, ספרד, ספרדי, תימני-בלדי, תימני-שאמי, נוסח האר"י ועוד. ויש גם חלוקי קיטל למי שמבקש זאת".

 

הרב מ' בבית הכנסת (צילום: יצחק טסלר)
הרב מ' בבית הכנסת(צילום: יצחק טסלר)

 

סגן-גונדר, הרב אייל סלמאן, סגן הרב הראשי של שירות בתי הסוהר, מספר כי "ביום כיפור צפויים להיות כ-150 'מוקדי תפילה', כך מכונים אצלנו בתי הכנסת.

 

"בשנים האחרונות יש שינוי מגמה: פחות חזנים שמגיעים לבתי כלא, ויותר אסירים שעוברים הכשרה שלנו ומשמשים כחזנים וכתוקעים בשופר. גם באגפים סגורים שבהם אין מניין, דאגנו שבראש השנה יגיעו לכל אסיר שרוצה לשמוע תקיעת שופר".

 

"שולחים אסירים להיות חזנים כחלק מתהליך התשובה". רב כלאי יונה יונייב, רב שירות בתי הסוהר (צילום: יצחק טסלר)
"שולחים אסירים להיות חזנים כחלק מתהליך התשובה". רב כלאי יונה יונייב, רב שירות בתי הסוהר(צילום: יצחק טסלר)

 

"לקראת ראש השנה ויום כיפור, חלק מהאסירים של אגף שומרי המצוות במעשיהו נשלחים לבתי כלא אחרים כדי להיות חזנים, מתוך תפיסה שזה חלק מתהליך התשובה - מי שפגע והזיק לחברה, ינסה להפיץ תורה ויהדות.

 

"במקומות שבהם אין חזנים מתוך האגף, או שאי אפשר לשלוח לשם אסיר - גייסנו 25 חזנים במכרז, המקבלים כאלף שקלים עבור תפילות ראש השנה ויום כיפור". הרב מסביר כי בשל המגבלה להביא משפחה, "לרוב מדובר בבחורי ישיבה רווקים".

 

 

יש אסירים שתמנעו מהם להיות חזנים? לדוגמה, מי שפגעו בילדים?

"בכל בתי הכנסת בעולם יש מגמה לבחור חזן שיהיה מקובל על הקהל, וכפי שנאמר בתפילה לשליח הציבור: 'מעורב בדעת עם הבריות'. אבל אנחנו לא מבדילים, ומבחינתנו כולם שווים, למעט בטיפול הייעודי שהם מקבלים בזמן המאסר".

 


 

יום כיפור בערוץ היהדות :

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יצחק טסלר
הרב מ', גבאי בית הכנסת של האסירים
צילום: יצחק טסלר
מומלצים