בכיר ברשות: "לא מחקנו את ההיסטוריה בספרי הלימוד - עדכנו אותה"
אשרף אל-עג'רמי, בכיר פתח, התייחס לחשיפת ynet ו"ידיעות אחרונות" על הסרת ההסכמים בין הצדדים מספרי הלימוד החדשים אצל הפלסטינים: "ישראל לא ביצעה את חלקה". ח"כ עודה: "כאילו שבישראל מלמדים על הסכם אוסלו"
כפי שפורסם לראשונה הבוקר (ה') ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", הרשות הפלסטינית מחקה מספרי הלימוד בבתי הספר בגדה, ברצועת עזה, במזרח ירושלים ובמחנות הפליטים כמעט כל אזכור על ההסכמים שנחתמו בינה לבין ישראל. בשיחה עם אולפן ynet הסביר בכיר פתח, אשרף אל-עג'רמי: "לא מחקנו את ההיסטוריה - רק עדכנו אותה".
גם במערכת הפוליטית בישראל הגיבו לפרסום. "אם אכן נמחקו בספרי הלימוד הפלסטיניים ההסכמים עם ישראל - זוהי פגיעה בראש ובראשונה בצעירים הפלסטינים", אמר יו"ר כחול לבן, ח"כ בני גנץ. "היכולת להגיע לעתיד טוב יותר מתחילה בחינוך הדורות הבאים לשלום, לסובלנות, לדו קיום ולא בהסתה והאדרת מחבלים מתאבדים. מחיקת העבר היא פיגוע לתקווה לעתיד טוב יותר".
שר החינוך רפי פרץ אמר: "וזה הסיפור. בעוד מדינת ישראל משקיעה במגזר הערבי, ברשות הפלסטינית מחרחרים מלחמה, מוחקים אפשרות לשלום וממשיכים לשלם משכורות למחבלים. זה הפנים של השכונה שאנו חיים בה".
מנגד אמר יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה: "כאילו שבישראל מלמדים על הסכם אוסלו ולא על חוק הלאום. אולי הפלסטינים מחקו את ההסכמים מספרי הלימוד אבל ישראל מוחקת אותם מהשטח בכל יום שהיא מפרה אותם. רק מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל תבטיח שלום ובטחון לשני העמים".
מהלך הסרת תכני הלימוד נמשך שלוש שנים בשלוש פעימות, כאשר לפני שלוש שנים משרד החינוך הפלסטיני החליט לעדכן את הספרים - ממדעים ועד היסטוריה וגיאוגרפיה. במסגרת העדכון שהסתיים בשנה האחרונה ונכנס לראשונה השנה, הוסרו כאמור כמעט את כל האזכורים על ההסכמים החל משנת 1993 ועד היום - למעט מידע חלקי על הסכמי אוסלו.
כל שאר ההסכמים ותהליך השלום הוסרו מתכני הלימוד הפלסטיניים כולל אזכורים לשיחות ותהליכים, למשל יוזמת מפת הדרכים של ממשל בוש שנלמדה עד כה ברשות הפלסטינית הוסרה לחלוטין ומה שנשאר זה חלק מהסכמי אוסלו.
-אשרף אל-עג'רמי, אתם מנסים למחוק את ההיסטוריה?
"התיאור הזה לא נכון. אנחנו בעצם מעדכנים בהיסטוריה את מה שקורה. בעבר דיברו על הסכמי שלום ועכשיו מדברים על כך שהסכמי אוסלו לא הביאו שלום, וכאילו לא קיימים כי ישראל לא מחויבת להסכמים ולא מבצעת אותם".
-גם הסכם מינכן לא הוביל לשינוי ועדיין לומדים אותו בבתי הספר.
"מלמדים קצת על מה שקרה, אבל מעדכנים בגלל המצב הפוליטי והמדיני הנוכחי. לא מוחקים, רק מעדכנים. זה רק בלימודי היסטוריה".
כשאל-עג'רמי נשאל על מטרת הסרת תכני הלימוד והאם המהלך לא ידרדר את המצב המדיני המורכב ממילא בין הצדדים - שאותו הוא כינה "גרוע לגמרי" - הוא שוב הדגיש: "היות שישראל לא ביצעה את חלקה בהסכמי השלום של אוסלו - הוא כאילו לא קיים. אם עוד שנה יהיה משהו חדש, הם יעדכנו את ספרי הלימוד".
-היות שהמצב הנוכחי לא טוב צריך למחוק את מה שהיה קודם?
"לא מחקו, עדכנו. שאלתי במשרד החינוך ואמרו לי שהם לא מחקו אלא רק עדכנו את מה שהיה שם לגבי ההסכמים".
-אתם משכתבים את ההיסטוריה, אלה דברים שעדיין רלוונטים.
"הם דיברו על הסכמי אוסלו כהסכמי שלום, עכשיו מדברים על הסכמי אוסלו כהסכם ביניים שלא מבוצע ויש בעיה עם זה, וזה מה שעדכנו בספרי הלימוד בהיסטוריה".