שתף קטע נבחר

 

חמינאי: "אויבים" מנסים לסכסך בין איראן לעיראק

בעקבות הטענות שגורמים איראנים מעורבים בדיכוי האלים של המפגינים בבגדד ובערים אחרות אומר המנהיג העליון של איראן: "זה ניסיון לסכסך שנכשל". הלילה נהרגו עוד 15 בני אדם, רה"מ מצדו: "החיים חזרו לסדרם"

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי האשים הבוקר (יום ב') כי "אויבים" מנסים לסכסך בין איראן לעיראק. זו תגובתו על הטענות שגורמים איראנים מעורבים בהרג המפגינים העיראקים המוחים נגד ממשלתם מאז אמצע השבוע שעבר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

לפחות 110 הרוגים: המהומות בעיראק    (רויטרס)

לפחות 110 הרוגים: המהומות בעיראק    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עלי חמינאי (צילום: AFP)
חמינאי. "לא יצליחו לסכסך"(צילום: AFP)

עיראק מהומות הפגנות נגד הממשלה עימותים בגדד (צילום: AP)
המהומות בעיראק. רוצים שרה"מ יתפטר(צילום: AP)

"איראן ועיראק הן שתי מדינות שלבן ונשמתן קשורים", מסר חמינאי בהודעה שפורסמה בטוויטר. "אויבים מנסים לסכסך ביניהן, אבל הם נכשלו ולמזימתם לא תהיה כל השפעה".

 

הרקע למהומות האלימות שהחלו בעיראק ביום שלישי הוא האבטלה הגבוהה והשירותים העלובים שמספקים שלטונות עיראק לאזרח. עד מהרה התחלפו קולות המחאה של המפגינים נגד התנהלות הממשלה בקולות הקוראים להתפטרותה, והטלטלה הביטחונית שעוברת כעת על עיראק היא מהחמורות שידעה המדינה זה שנים.

  (צילום: AP)
הלוויית מפגין שנהרג בעיר נג'ף(צילום: AP)

  ()

אף שהזעם מופנה בעיקרו לממשלה, יש גם אינדיקציות לכך שהמתיחות האזורית נותנת את אותותיה במהומות: חלק מהמפגינים בבגדד האשימו באלימות את המיליציות האיראניות הפועלות במסגרת כוחות הביטחון העיראקיים. מפגין אחד בבגדד הציג בשבוע שעבר לעיתונאים תרמיל של קליע וצעק: "תראו! אלה כדורים איראניים!".

 

מנגד, כלי תקשורת הקשורים למיליציות הללו הפנו אצבע מאשימה לארה"ב ולסעודיה. בעיראק, מדינה עם היסטוריה איומה של אלימות עדתית בין סונים לשיעים, טענות כאלו מצביעות על פוטנציאל להסלמה מסוכנת. איראן נחשבת למנהיגת העולם השיעי, וסעודיה נחשבת למנהיגת העולם הסוני.

 

"פומפאו אמר: אני בוטח בכם"

הבוקר נודע כי במהלך הלילה האחרון נהרגו עוד לפחות 15 בני אדם בעימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון במזרח בגדד, ובכך עלה מספר ההרוגים מאז תחילת המחאה ל-110 לפחות. עם עלות השמש הודיע צבא עיראק כי הוא מסיג את חייליו מסאדר סיטי, שכונה בבירה בגדד, ומעביר את הטיפול בה לידי המשטרה, במה שנראה כניסיון להפיג את המתיחות.

עיראק מהומות הפגנות נגד הממשלה עימותים בגדד (צילום: AP)
מצבור הנפט הרביעי בעולם, והעם עני. בגדד בשבוע שעבר(צילום: AP)

עיראק מהומות הפגנות נגד הממשלה עימותים בגדד (צילום: AP)
(צילום: AP)

לשכתו של ראש ממשלת עיראק עאדל עבד אל-מהדי, שהמפגינים דורשים את התפטרותו, מסרה כי הוא שוחח בטלפון עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו ושמע ממנו שפומפאו בוטח ביכולתם של הכוחות העיראקיים וממשלת עיראק להחזיר את הביטחון. לפי ההודעה, עבד אל-מהדי אמר שהחיים חזרו לסדרם.

 

הלוחמים העיראקים והאיום על ישראל / ד"ר ירון פרידמן

 

בעשורים האחרונים התמודדה עיראק עם עיצומים של האו"ם, מלחמת אזרחים, שתי פלישות אמריקניות ומלחמה עם איראן, ובצל האירועים האלה מצב התשתיות בה ירוד ביותר. באמצע העשור כבש דאעש שליש משטחה, ורק לפני שנתיים היא הצליחה למגרו. היא עדיין מנסה להתאושש.

 

כעת, כשהמדינה אינה נמצאת במלחמה, ולכאורה יש לה התנאים לקום על הרגליים, עיראקים רבים טוענים שממשלתם כושלת במשימת השיקום. לפי קרן המטבע הבינלאומית, עיראק מדורגת רביעית בעולם בגודל עתודות הנפט שלה, ולמרות זאת – מבין 40 מיליון תושביה, הרוב חיים בעוני, וללא רמה הולמת של שירותי רפואה וחינוך או של אספקת חשמל ומים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חמינאי. קשר שאי אפשר לנתק
צילום: AFP
מומלצים