שתף קטע נבחר
 

יהודי, על דברי האיוולת כבר התנצלת?

התועלת שבצום, האמת ההיסטורית של התנ"ך וסדרת טלוויזיה שעונה לאנטישמים. יום כיפור הוא המצאה גאונית. אני מדבר אליך, בצלאל סמוטריץ'

 

בצלאל סמוטריץ'  (צילום: אלכס קולומויסקי)
השר בצלאל סמוטריץ' (צילום: אלכס קולומויסקי)

יש דברים מצוינים ביום כיפור. לא אוכלים ולא נוסעים. יום של הסתכלות פנימה. של צום שמזקק את הנשמה. השבוע ישבתי עם רופא גריאטרי שאמר לי שמוכח שרעב מאריך את החיים, כי כשלא אוכלים משתחררים נוגדי חמצון מועילים. בגלל זה הוא צם ביום כיפור.

 

 

יש קשר בין צום לאריכות ימים. מה שמראה שאלוהים נמצא לא רק ביש, אלא גם באין. הרופא הביא כדוגמא את ניצולי מחנות הריכוז. ישראל קרישטל, בוגר אושוויץ וניצול צעדות המוות, היה הגבר המבוגר בעולם. הוא מת לפני שנתיים וחודש בחיפה, חודש לפני יום הולדתו ה-114. הוא היה צלול עד יום מותו. כשהשתחרר בסוף המלחמה שקל 35 ק"ג.

 

רבים מיוצאי מחנות ההשמדה חיו חיים ארוכים, אולי כי הם שרדו בשל מזל ואופי גמיש ובשל יכולתם להפוך את הרעב לכלי לחיים ארוכים. צודק יאיר גולן. תהליכים. חכמים היהודים שצמים ביום כיפור.

השבוע גם שהה בביתי חבר יהודי צרפתי, איש טלוויזיה רב-זכויות שעשה פעם סדרה על יהודים עבור ערוץ ARTE הצרפתי-גרמני. בשלושת הפרקים הראשונים הוא דבק בתיאוריה המקובלת במחקר הארכיאולוגי שאי אפשר להוכיח כלום. לא את אברהם, יצחק ויעקב, ולא את מלאך אלוהים הולך מכות או מכניס את שרה להריון, לא את הגלות במצרים ואת היציאה ממנה, לא את משה ולא את מעמד הר סיני. בשלושה פרקים הוא סקר את כל המצאות הדמיון היהודי שאי אפשר להוכיח ואי אפשר לשלול.

 

כשהגיש את הפרקים ל-ARTE חיככו האנטישמים הצרפתים את ידיהם בהנאה. איזה יופי. הנה יהודי שמודה בעצמו ששום דבר לא נכון אצל היהודים האלו. לא היה ולא נברא.

 

ואז בא הפרק הרביעי, זה שעוסק בתנ"ך, שכנראה נחתם במאה השנייה לפני הספירה בימי החשמונאים. ועל זה, כמו שאמר החכם, אין מחלוקת. יש תנ"ך והיהודים הם אלו שחיברו אותו. חבורה מוכשרת וחכמה ישבה, קיבצה וערכה את הטקסטים בארץ ישראל שבה גרו, הם ואבותיהם.

 

אם יש כינוי אחד שמתאים לנו זה ארץ התנ"ך. וסיפורי התנ"ך יפים גם אם הם אגדות או הדים לדברים שקרו או שלא קרו. זה כתוב וערוך בכל כך הרבה חוכמה וחן, עם איזון בין סיפורי הרפתקה, נסים, סיפורי אהבה, שירה, פילוסופיה וכל מה שעולה על הדעת. מלאכת מחשבת.

 

וייתכן אפילו שיש אלוהים כמו שמציע התנ"ך. או שאין. אבל למי אכפת כשהספר מוצלח כל כך ויש גיבור על כל-יכול שאוהב ושונא, ויש סיפור ברור של עם שיוצא ובא וכובש ומתנחל. פלא שהוא נהיה רב מכר?

 

ואין מחלוקת מי כתב את התנ"ך ואיפה הוא נכתב. וכמעט שאין מחלוקת (מדעית) מתי. פה. לפני 2,200 שנים.

ושם, בספר החכם הזה, רב-המכר ההיסטרי, יש גם כמה מילים על מוסר. יש האומרים שהיהודים הם שהמציאו את פילוסופית המוסר. ואת יום הכיפורים. יום הכיפורים, כמו השבת ועשרת הדברות – הוא חוק יסוד. לא המצאה רבנית. והוא לגמרי אישי, ולכן הוא מדבר לכל אחד ואחת מאיתנו - יום של צער וחרטה פרטית על טיפשות והבטחות מטומטמות שיצאו מפיך בין כיפור לכיפור.

 

יש האומרים שהיהודים שומרי המסורת הם נושאי הלפיד ולכן אנחנו מממנים אותם כדי שלא ייכלו חוכמה ומוסר מהארץ. שהם מצילים אותנו. אז אומרים. לפעמים, מתחת לכיפה גדולה, יש מוח קטן וחסר מוסר. למזלנו ניתן יום כיפור לכל היהודים, לחכמים ולטיפשים, לשומרי המוסר ולאלה שלא מבינים מהו.

 

היום היפה הזה, שבו אנחנו רק יכולים להצטער על טעויות ודברי הבל, ניתן לנו על ידי מחברי התנ"ך כרטרוספקטיבה שנתית. מועד ב' רב-שנתי למחיקת אווילות ורעות רוח.

 

עם גדול היהודים. ייחודי. אין כמוהו בגויים. יודע לתקן טעויות ולהתנצל על דברי הבל.

 

אה, סמוטריץ'?

 

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים