שתף קטע נבחר

 

לרקוד עם חתנים: הישיבה שהחליפה את הפחד מאלוהים - בשמחה

כיאה לאחת מחלוצות הקו הרוחני המכונה (קחו נשימה) "ניאו-חסידות ארצישראלית", רגעי השיא של הימים הנוראים בישיבת עתניאל באים לידי ביטוי בפרץ של שמחה ובריקודים סוחפים. אבל בתוך השמחה הגדולה לא שוכחים שם את רגעי המשבר שפקדו את הישיבה

 

אם במהלך השנה נוח יותר לאהוב את הקדוש ברוך-הוא מאשר לירא מפניו, בימים הנוראים - כפי ששמם מעיד עליהם - תפסה תמיד ה"יראה" את המקום המרכזי בעבודת ה', על חשבון האהבה. לא סתם נוהגים לומר בעולם הישיבות הליטאי כי מחודש אלול ועד לאחר יום הכיפורים, ימי הדין, אפילו הדגים שבמעמקי הים רועדים מפחד. כל באי עולם, כולם-כולם, עומדים לפני משפט.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. היכנסו >>

 


 

אבל בישיבת עתניאל (מבית איגוד ישיבות ההסדר), ובשמה הרשמי "בית ועד הר חברון", כמעט שאין זכר לאותה חרדה. כיאה למי שנחשבת לאחת מחלוצות הקו הרוחני המכונה "ניאו-חסידות ארצישראלית", מעידים עליה התלמידים כי אצלה רגעי השיא של הימים הנוראים באים לידי ביטוי דווקא בפרץ של שמחה ובריקודים סוחפים.

 

נוסח התפילה אינו משתנה, כמובן, אבל פיוטי הכאב, זעקות הסליחה ובקשת הרחמים מקבלים אופי אחר, שבמבט חיצוני נראה מנותק לחלוטין מהתוכן ולעתים אף מנוגד לו. בחסידות מסבירים כך את הפער: ביום הכיפורים מוטב לשמוח על כפרת העוונות שהאדם זוכה בה ועל הקירבה הנדירה לבורא, מאשר לשקוע בייסורי מצפון חסרי תוחלת על החטאים והטעויות של השנה החולפת.

 

  ()

רגעי משבר לצד שמחה

ישיבת עתניאל נוסדה בתחילת התשנ"ג (1992), לפני 27 שנים, בהר חברון - וכבר מראשית הדרך משך אליו בית המדרש מאות אורחים מדי שבת. בימים ההם הרוח שנשבה בו, בלימוד התורה ובתפילות, הייתה חריגה בנוף הציוני-דתי, אך גם היום, לאחר שפשטה לקהילות ומוסדות רבים נוספים - משתתפים בתפילות השבת יותר מ-200 איש: תלמידי הישיבה ומתושבי היישוב. ביום כיפור מצטרפים אליהם מאות בוגרים למניין ענק של כ-700 גברים ו-600 נשים.

 

אחד מרגעי השיא בתפילה הוא הוצאת ספרי התורה מארון הקודש, אז מונפים אל-על כל החתנים מהישיבה וקהילתה שנישאו בחודשים האחרונים, מוקפים במעגלי ריקודים ובשירה אדירה. חכמים המשילו את יום הכיפורים לחתונה מחודשת בין ישראל לקדוש ברוך-הוא, וכך משתלבות להן השמחות הפרטיות והכלליות. לאחר הקריאה בתורה, עם הכנסת הספרים בחזרה להיכל, מתקבצים מאות המתפללים אל מול ארון הקודש ורוקדים מחובקים בשירת "השיבנו ה' אליך ונשובה חדש ימינו כקדם".

 

בחורי הישיבה (צוות מדיה, עתניאל)
כך זה נראה בצאת הצום בישיבת עתניאל(צוות מדיה, עתניאל)

 

בתוך כל השמחה, לא שוכחים בעתניאל גם את רגעי המשבר שפקדו את הישיבה, כשהכבד ביותר הוא הפיגוע בשנת 2002 שבו נרצחו ארבעה תלמידים במהלך ההכנות לסעודת השבת. לפני שנתיים נהרג סגן אבשלום ערמוני ז"ל, אף הוא תלמיד הישיבה, בפעילות מבצעית ברמת הגולן. הוא הובא למנוחות יומיים בלבד לפני יום הכיפורים, שהתפילות בו - כך סיפרו החברים - היו עבורו רגע השיא של השנה.

 

מקומו של ערמוני בבית המדרש נותר מיותם, אך רוחו הצליחה לרומם את התפילה והגביהה אותה לשיאים חדשים. ההורים השכולים, תמר וחמי, שהיו בעיצומם של ימי השבעה - שלחו מכתב מיוחד לקהילת הישיבה, שהוקרא למתפללים והרטיט את הלבבות. את השירה סוחטת הדמעות שבאה אחריו, "אבינו מלכנו אין לנו מלך אלא אתה" של יום כיפור ה'תשע"ח, לא ישכחו בעתניאל לעולם.

 


 

יום כיפור בערוץ היהדות :

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צוות מדיה, עתניאל
כך זה נראה בצאת יום כיפור בישיבה
צוות מדיה, עתניאל
מומלצים