50 דברים שאתם יכולים לעשות למען הסביבה
נכון, אפשר לעצום עיניים, לצרוך, לבזבז ולהמשיך לזהם בלי לחשוב על המחר, אבל אפשר גם אחרת. אם כל אחד ואחת מאיתנו יאמצו רק כמה צעדים פשוטים מתוך הרשימה שלפניכם - נתחיל ליצור שינוי
1. פחות שקיות בבקשה - שקית לכל פרי, שקית ללחם, שקית לגבינות. שקית ועוד שקית ובלי שנרגיש בכל קנייה בסופר אנחנו משתמשים בכמויות של פלסטיק שלא מתפרק ומזהם את האדמה, את המים, את הסביבה. כל מה שצריך זה להגיע עם סל רב-פעמי - זה לא קשה וזה יכול לעשות שינוי גדול.
2. מחזירים סלים לשליח - קונים מהסופר און ליין והמוצרים מגיעים בסלים רב-פעמיים? החזירו אותם לשליח במשלוח הבא. כך תחסכו מקום בבית ותקטינו ייצור של שקים רב־פעמיים.
3. ירקות ארוזים? תוותרו - כאילו לא מספיקות שקיות הפלסטיק, לאחרונה החלו ברשתות השיווק לארוז ירקות ופירות באריזת פלסטיק. זה הזמן לנקוט עמדה ופשוט לא לקנות.
4. עוברים לרב-פעמי - השימוש בכלים חד-פעמיים מפתה בעיקר באירועים גדולים או בטיולים, אולם מרבית הכלים הללו מיוצרים מחומרים שאינם מתכלים ומתפוררים לחלקיקי מיקרופלסטיק, ועלולים להיאכל על ידי יצורים ימיים - שאנחנו צורכים בסופו של דבר בעצמנו. מחקרים מצאו חלקיקים כאלה אפילו במלח בישול ובמי שתייה.
5. חסכו בחד-פעמי - החלטתם בכל זאת לעשות יום הולדת עם כוסות חד-פעמיות? במקום שכל ילד יבזבז 5־6 כוסות במהלך האירוע - שימו מדבקה עם שם הילד על הכוס החד־פעמית וכך לפחות תבזבזו פחות.
6. אין לכם כוח לשטוף את הכלים? יש חברות שמשכירות כלים רב-פעמיים, כך שבתום האירוע מחזירים להם אותם - ועל הדרך גם חוסכים במים.
7. הכוס שלכם, הרווח של כולם - הביאו לעבודה כוס קפה שאתם אוהבים מהבית ושכנעו גם את הקולגות לעשות כמוכם. זה צעד קטן שיכול לחסוך עשרות אלפי כוסות שפוגעות אנושות בסביבה.
8. הקש ששבר את גב הגמל - ותרו על קשים מפלסטיק או רכשו משקאות במקומות שמקפידים להחזיק קשים מתכלים.
9. בקבוק אישי - מוכנים לעזור לצמצם את השימוש בבקבוקי מים מינרליים מזהמים ובלתי מתכלים? זה פשוט - התחילו להסתובב עם בקבוק מים אישי. זה חסכוני וגם יותר זול.
10. הפחיתו צריכת בשר - פליטת גזי החממה של משקי בעלי חיים המיועדים למאכל גבוהה יותר מאשר שימוש במכוניות. גז המתאן שפולטות הפרות מסוכן יותר מפחמן דו־חמצני. גם אם אתם לא בעניין של תזונה טבעונית, נסו להפחית את צריכת הבשר שלכם, עברו למזון אורגני, העדיפו מזון מקומי ונסו לצמצם בזבוז של מזון. גם אם כל אחד מאיתנו יוותר על אכילת בשר 3 ימים בשבוע, התרומה לכדור הארץ תהיה עצומה. מעבר לתזונה המבוססת בעיקרה על מזון מקומי שמקורו בצומח היא חלק עיקרי ומהותי במאבק במשבר האקלים.
11. תשכחו ממגבונים לחים - מהחומרים הכי פוגעים בסביבה. כשאתם משליכים אותם לאסלה בגמר השימוש, אתם מייצרים נזקים סביבתיים, סתימות בצנרת, מפגעי ריח ודליפות בצנרת הביוב העירונית. אם אתם מנקים את הבית בעזרתם, עדיף להחליף את המגבונים הקלים לשימוש בסמרטוטים רב־פעמיים. אם אין לכם ברירה - לפחות השליכו את המגבונים לפח במקום לאסלה.
12. חומרי ניקוי אקולוגיים - מנקים את הבית? היום אפשר למצוא בכל מקום חומרים טבעיים לא מזיקים.
13. כל אחד מביא משהו - מתחתנים? במקום לפנות למעצבים ולשלם אלפי שקלים, אתם יכולים לחגוג בחתונה אקולוגית שהעיצוב שלה מורכב ממוצרים בשימוש חוזר. יש גם זוגות שמוותרים על הקייטרינג ומבקשים מהאורחים להביא את האוכל איתם.
14. חוזרים לחיתולי בד - יש לכם פעוטות? נסו להשתמש כמה שפחות בחיתולי נייר מזהמים ועברו לחיתולי בד רב־פעמיים, ממש כמו פעם. זה אולי קצת לא נעים, אבל הרבה יותר ידידותי לסביבה.
15. די עם השקיות! שולחים את הילד לבית הספר עם ארוחת צהריים? במקום שקיות חד־פעמיות לסנדוויצ'ים - השתמשו במפית נייר או בד או בקופסה ייעודית וצבעונית. החיסכון עצום.
16. יש חגיגה בלי בלון - חוגגים יום הולדת לילד? המירו את הבלונים בקישוטי נייר. הבלונים מוצאים את דרכם לקרקע ולמקורות המים, שם הם מזהמים את הסביבה ועלולים לגרום למותם של בעלי חיים ימיים ויבשתיים. את קישוטי הפלסטיק החליפו בקישוטים מנייר שפחות מזהמים את הסביבה.
17. מתנה משותפת - קונים מתנות יום הולדת לילדים בכיתה או בגן? צרו קשר עם שאר ההורים ורכשו ביחד מתנה אחת גדולה מכל הכיתה; המהלך הזה יחסוך רכישה של מתנות קטנות שהן חד־פעמיות בעיקרן. את המתנות אתם יכולים לעטוף בנייר עיתון עם חוטי שק במקום בנייר מתנה עם סרט.
18. מתנה אחרת - ואם אתם רוצים לקנות מתנה לעצמכם או לילד בוגר יותר או חבר בגילכם, נסו להעדיף - במקום עוד פריט חדש - סדנה, סיור או טיול מודרך.
19. מחזרו - כ־80% מהפסולת בים היא פלסטיק אז הקפידו שלא להשאיר פסולת על גדות הנחלים והחופים וגם לא ברחובות הערים משום שהיא מגיעה עם מי הנגר לנחלים ולים. נסו למחזר את כל מה שניתן למיחזור: פלסטיק, נייר, זכוכית ופסולת אלקטרונית כמו סוללות.
20. הכינו קומפוסט - אפרופו מיחזור, נסו להפוך את הפסולת האורגנית שלכם (שאריות מזון, צמחים וכדומה) לקומפוסט, שישמש מצע לגינות ביתיות, רפד לרפתות וניתן לייצר ממנו גם דשן. הפרדת הפסולת האורגנית נחשבת מעולה לסביבה, משום שהיא מצמצמת את הנזקים הסביבתיים של שטחי מטמנות, מצמצמת את זיהום האוויר ומסייעת למי התהום.
21. לא זורקים כל כך מהר - אחד הצעדים שיכול מאוד לעזור הוא לצרוך קצת פחות. השתמשו שוב במוצרים לפני שאתם זורקים אותם ככל הניתן, ונסו לתקן מה שמתקלקל לפני שאתם קונים מוצר חדש. מעוניינים לקנות מכשיר אלקטרוני? ודאו שמחזירים את המוצר הישן למשווק (על פי חוק שירות ללא תשלום). באופן כללי, לפני שרצים לקנות - חשבו: האם אתם באמת צריכים את המוצר?
22. ממחזרים כבלים ומטענים - מתכוונים להגיע לחנות מוצרי חשמל? אספו לפני את כל הכבלים, המטענים, המוצרים החשמליים ישנים והסוללות וקחו לחנות החשמל למיחזור. כל משווק של מוצר חשמלי בישראל מחויב בכך על פי חוק. כך לא רק מסלקים מוצרים שאבד עליהם הכלח, אלא גם מסלקים חומרים מסוכנים כגון עופרת מאוידת הנמצאת במסכים, ליתיום שבסוללות או סוללות אלקליות נוזלות.
23. הזמנתם חולצה מסין? הקפצתם מטוס - העדיפו תוצרת הארץ על פני יבוא מחו"ל: נכון, לקנות בחו"ל זה זול יותר וכולנו התמכרנו לקניות און ליין, אבל רכישה של מצרכים ומוצרים מקומיים תסייע להפחית משמעותית פגיעה אקולוגית כתוצאה משינוע באוויר, בים וביבשה.
24. קנו מוצרים מקומיים - קניית תוצרת מקומית של פירות וירקות מפחיתה שינוע של מוצרים על פני יבשות, מונעת פליטת גזי חממה ופחמן דו-חמצני ותומכת בחקלאים המקומיים. זה אולי אומר שפירות מסוימים יהיו קיימים עבורכם רק בעונה ושתצטרכו לוותר על קינואה אבל ככה תתרמו לסביבה הרבה יותר.
25. נסו יד שנייה - מי אמר שחייבים רק חדש? אפשר למצוא בחנויות יד שנייה בגדים איכותיים ומיוחדים. אתם יכולים גם לערוך יריד החלפת בגדים בעצמכם ולהפיץ את הבשורה ברשתות החברתיות.
26. בדלי סיגריות לפח - אתם מעשנים? אל תשכחו להשליך את הבדלים לפח אשפה. בדלים המושארים בטבע אינם הולכים לשום מקום מלבד לתוך קיבתם של בעלי חיים המטיילים באזור. עדיף, כמובן, להפסיק לעשן.
27. נוטעים עצים - בתקופה האחרונה נראה שהיד קלה על ההדק בכל הקשור לכריתת עצים שחשיבותם עצומה לאוויר שאנו נושמים. החליטו לטעת חמישה עצים כל שנה (200 עצים כל החיים) לבדכם, במסגרת של קהילה או בתרומה לארגון שעושה זאת. התנדבו בעמותה שמקדמת אג'נדה המבקשת לשמור על העצים.
28. חסכו חשמל - השתמשו בנורות חסכוניות ידידותיות לסביבה (היום משתמשים בעיקר בנורות לד), נסו להשתמש יותר במאווררים וכמה שפחות במזגנים, העדיפו דוד שמש במקום דוד חשמל ובצעו מדידה של מד החשמל - זה יעזור לכם להפחית את הצריכה.
29. חסכו במים - אל תשאירו את הברז פתוח כשאתם שוטפים כלים; סגרו את הברז בין חפיפה לחפיפה והשתדלו לבצע מקלחות קצרות. הפעילו את מכונת הכביסה ואת מדיח הכלים במצב חיסכון ורק כשהם מלאים ובצעו מדידה של מד המים.
30. צמצמו נסיעה ברכב - נסו ללכת יותר ברגל או להתנייד באופניים ובתחבורה ציבורית - זאת דרך פשוטה לסייע להפחתת זיהום האוויר והיא גם טובה לכיס.
31. שטח סטרילי - סמנו אזור של 3 ק״מ סביב הבית שבו אתם גרים, ואשר בו אתם מתניידים רק ברגל. אתם תופתעו כמה מקומות נמצאים במרחק הליכה קצר וכמה חיסכון בגזים מזהמים אתם יכולים לחסוך רק בצעד הקטן הזה.
32. אופניים, אופניים חשמליים וקורקינט - בריא יותר ומזהם הרבה פחות. יש מה להוסיף?
33. חסכו דלק - עדיף לא לנסוע בשעות העומס; לשמור מרחק ללא האצות פתאומיות או עצירות; לוודא שיש לחץ אוויר מתאים בגלגלים - מה שעשוי להביא לחיסכון של עד 15% בצריכת הדלק; ולהעדיף ככל שתוכלו רכב חסכוני, בעדיפות היברידי.
34. צרו קהילות - כמה באמת אתם משתמשים במקדחה שקניתם? לא עדיף לחלוק ולהביא לחיסכון? אתם יכולים לפתוח קבוצת ווטסאפ או קבוצת פייסבוק שכונתית, שתהיה מיועדת להשאלה או מסירה של חפצים. כך תוכלו לשאול למי יש מקדחה לשימוש קצר או מי מעוניין בספה במצב טוב - במקום לרכוש מוצרים חדשים שיצריכו חוץ מייצור גם שינוע.
35. ותרו על טיסות - נכון, מדובר בהקרבה ובצעד שנראה קיצוני אבל במקומות רבים באירופה כבר מסתכלים בעין עקומה על מי שעולה על טיסה לחופשה. תחבורה באמצעות תעופה נחשבת המזהמת ביותר, בגלל כמויות הפחמן הדו־חמצני וגזים אחרים המשתחררים באטמוספרה על ידי מנועי המטוס. במדינות סקנדינביה מדובר בטרנד שהולך ותופס תאוצה, ונרשמה עלייה משמעותית במספר הנוסעים ברכבת לעומת מספר הטסים. בישראל זה קצת יותר קשה אז נסו לפחות להימנע מטיסות פנימיות והעדיפו רכבות בינלאומיות.
36. ספרייה עירונית - רוצים לקחת ספר לחופשה? לכו לספרייה העירונית הקרובה לביתכם, בחרו ספר, החזירו והחליפו. השירות חינם.
37. בנייה ירוקה - בונים או משפצים בית? הקפידו לעשות זאת לפי עקרונות הבנייה הירוקה. דרשו מהקבלן אישור מראש שהפסולת הגיעה לאתר מוסדר.
38. גינון טבעי - בגינה הקפידו על גינון בר קיימא ללא כימיקלים, שכולל צמחים מקומיים, צמחים בעונתם ועצי פרי. אמצו שיטות לחיסכון במים כגון חיפוי הקרקע, קומפוסט ממקור צמחי (כמו מפסולת אורגנית) והשתדלו לגנן ללא כימיקלים.
39. גללים בנייר עיתון - יש לכם כלב? נסו להחליף את שקיות הניילון שנועדו לאיסוף אחריו בנייר עיתון. כך תמשיכו לפעול לפי חוק ובמקביל תועילו לסביבה.
40. פאנלים סולריים - יש לכם בית פרטי? למה שלא תחסכו בחשמל ותתקינו פאנלים סולריים על הגג - כך תוכלו גם לחסוך ואולי גם להרוויח כסף ממכירת חשמל לחברת החשמל.
41. מחליפים פילטרים - פילטר מלוכלך או סתום במזגן, בשואב האבק או במחמם אוויר גורם למערכת לעבוד קשה יותר ולבזבז הרבה יותר אנרגיה.
42. כביסה קרה - כמעט 75% מהאנרגיה ופליטת גזי החממה בכל כביסה נגרמים מהשימוש במים חמים ובלי סיבה אמיתית. מחקרים מראים שכביסה במים קרים היא אפקטיבית באותה מידה בדיוק והרבה יותר חסכונית.
43. נצלו את השמש - נכון מדובר בהשקעה, בטח בסדר היום העמוס שלנו, אבל אם לפחות רק חלק מהכביסות שלנו נייבש בשמש ולא במייבש נוכל להפחית מאוד פליטת גזים מזהמים. אז כשאפשר - ותרו על המייבש.
44. לחץ צרכני - חברות הנתונות יותר ללחץ צרכני נוטות להפגין גישה חברתית או סביבתית הרבה יותר. זה הזמן להפעיל לחץ על רשת המזון שבה אתם קונים, על חברות שמהן אתם קונים ובכלל - להיות מודעים יותר ולהשמיע את קולכם. הרשתות החברתיות הופכות את הצעד הזה לקל יותר.
45. הדפיסו פחות - עברו לחשבוניות דיגיטליות, הדפיסו פחות דפים במדפסת הביתית, עברו להדפסה דו־צדדית (סמנו את זה כברירת המחדל של המדפסת) ובזבזו פחות דיו ונייר. ברגע שנבין שלכל דף יש משמעות נעשה שינוי.
46. שימוש חוזר בנייר - אם כבר הדפסתם אל תזרקו את הדפים. הפכו אותם והשתמשו בהם כדפי טיוטה למשל לרשימת קניות, ציורים לילדים או כל דבר אחר.
47. מוצרים חסכוניים - כל מכשיר חשמלי מגיע היום עם נתונים לגבי היעילות האנרגטית שלו. ככל שהיעילות גדולה יותר בזבוז האנרגיה נמוך יותר. העדיפו תמיד לרכוש את המוצרים היעילים ביותר.
48. כבו מוצרי חשמל - מדפסות, טלוויזיות חכמות, מחשבים, מגברים ומוצרי חשמל נוספים צורכים חשמל גם כשהם לא בשימוש. כבו אותם.
49. גינה חסכונית - חצר גדולה צורכת המון מים לכן עדיף לצמצם את שטח הדשא, לגזום אותו פחות בתכיפות כדי להפחית פליטת מזהמים ולעבור לשתילה של צמחים חסכני מים.
50. סוללות נטענות - מוצרים נטענים וסוללות נטענות נראות לנו תמיד כהוצאה קצת יותר מדי יקרה, אבל חשבו רגע על כל הסוללות בבתיכם - בשלטי הטלוויזיה, במזגנים, במערכות השמע ובפנסים לשעת חירום. השקעה חד־פעמית של כמה עשרות שקלים בערכת סוללות נטענת ובמספר סוללות איכותיות לשנים, תאפשר לכם לצמצם באופן משמעותי את פסולת הסוללות הרעילות שאתם מייצרים.
ההמלצות נאספו בעזרת החברה להגנת הטבע, עמותת צלול, המשרד להגנת הסביבה, עמותת אדם טבע ודין, קבוצת הפייסבוק Zero Waste Israel - אפס פסולת ישראל ואמנון שחרור, מנכ"ל משותף בתאגיד מאי למיחזור פסולת אלקטרונית בישראל.