שתף קטע נבחר

 

נתניהו: מגנים את הפלישה הטורקית, נסייע לכורדים

ראש הממשלה גינה את המבצע הצבאי של טורקיה בצפון סוריה: "ישראל מזהירה מפני טיהור אתני של הכורדים". הוא הוסיף כי המדינה "תעשה כל מאמץ להגיש סיוע הומינטרי לעם הכורדי האמיץ". שרים בקבינט מביעים דאגה מהחלטת טראמפ: "מדיניותו הבדלנית משחקת לידי התוקפנים"

בנימין נתניהו בטקס יום הזיכרון לחללי מלחמת יום הכיפורים בהר הרצל (צילום: אלכס קולומויסקי)
ראש הממשלה בנימין נתניהו(צילום: אלכס קולומויסקי)

ראש הממשלה בנימין נתניהו גינה בצהריים (יום ה') את המבצע הצבאי של טורקיה בצפון סוריה. "ישראל מגנה בתוקף את הפלישה הצבאית של טורקיה למחוזות הכורדיים בסוריה ומזהירה מפני טיהור אתני של הכורדים על ידי טורקיה ועושי דברה", אמר נתניהו. "ישראל תעשה כל מאמץ להגיש סיוע הומניטרי לעם הכורדי האמיץ".

 

עם זאת, גם בדברי הגינוי שלו, נתניהו נמנע מלבקר את ארה"ב על הסגת כוחותיה מצפון סוריה ולא הזכיר את החלטת הנשיא טראמפ לאפשר למעשה את המבצע הטורקי. בטקס האזכרה לחללי מלחמת יום הכיפורים אמר: "כמו ב-1973, גם היום אנחנו מעריכים מאוד את תמיכתה החשובה של ארצות הברית, שאף התגברה מאוד בשנים האחרונות". עם זאת, נתניהו ציין כי "אנו תמיד זוכרים ומיישמים את הכלל הבסיס שמנחה אותנו, ישראל תגן על עצמה בכוחות עצמה מול כל איום".

עיירה בסוריה לאחר כניסת הטורקים  (צילום: EPA)
כוחות צבא טורקיה אחרי הכניסה לשטח סוריה(צילום: EPA)

עיירה בסוריה לאחר כניסת הטורקים  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כשעתיים לאחר פרסום הודעת הגינוי של נתניהו, הגיבו בטורקיה ואמרו כי מדובר ב"מילים ריקות" מצדו. יועץ התקשורת של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, פהרטין אלטון, אמר כי הכורדים בסוריה, שלדבריו כ-300 אלף מהם נמצאים בגלות בטורקיה, "נמצאית תחת הגנה טורקית". הוא הוסיף בציוץ בטוויטר כי "נשמיד את כל הטרוריסטים באזור הזה ונעזור לסורים לחזור הביתה". 

 

מוקדם יותר היום הביעו שרים בקבינט המדיני-ביטחוני דאגה בעקבות החלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להסיג את כוחות צבאו מצפון-מזרח סוריה ולאפשר בכך לטורקיה לתקוף את הכוחות הכורדיים באזור. "המדיניות הבדלנית הזאת של טראמפ משחקת לידי התוקפנים באזור", הזהיר שר בכיר בקבינט.

 

לצד השרים בקבינט, הביעו דאגה גם בכירים במערכת הביטחונית. נטישת הכורדים והשלכתם "מתחת לגלגלי האוטובוס", מהווה מבחינת אותם בכירים תמרור אזהרה לישראל בכל מה שקשור לאיום האיראני שאותו מדגיש פעם אחר פעם ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

מטוסים טורקיים מפציצים באזור גבול סוריה

מטוסים טורקיים מפציצים באזור גבול סוריה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"זה נראה ממש לא טוב", אמר שר בכיר בקבינט. "הכורדים שילמו את המחיר העיקרי של המלחמה בדאעש כי הם היו אלה שעשו את העבודה על הקרקע, ולכן לזנוח אותם עכשיו זה בהחלט דבר חמור".

 

השר הוסיף בהתייחסו להתנהלות הבית הלבן כי "זה מתקשר עם חוסר התגובה על ההתקפות במפרץ ונגד סעודיה. האיראנים הפילו לאמריקנים מל"ט שעולה 200 מיליון דולר ולא הייתה תגובה. הם פגעו במכליות הנפט ולא הייתה תגובה. פגעו בסעודיה ולא הייתה תגובה".

 
שרים אחרים שנשאלו מה מטריד אותם הכי הרבה במעשיו של הנשיא האמריקני טראמפ, השיבו: "מה שמדאיג כאן זה התחושה של השליפה. נקווה שמחר הוא לא ישלוף נגדנו".

חלוקת הכוחות בסוריה ()

מנגד, שרים אחרים בקבינט לא סבורים שיש לגזור באופן שווה בין התנהגותו של טראמפ כלפי הכורדים ובין הברית עם ישראל: "המחויבות לישראל היא ברמה אחרת לחלוטין", אמרו אותם שרים. יחד עם זאת, הם הוסיפו כי "מה שזה משדר כלפי הסורים, האיראנים והטורקים - זה לא טוב. כולם מבינים שהברית בין ארה"ב לישראל זאת אופרה אחרת לחלוטין, אבל עדיין האיראנים עלולים לפרש את זה כהפגנת חולשה. אם יש חוסר רצון להתערב, אז מותר להם לעשות הכול במפרץ הפרסי וגם מול ישראל".

 

אמש גינו כמה גורמים במערכת הפוליטית את המתקפה הטורקית על הכורדים בסוריה ומתחו ביקורת מרומזת על ההחלטה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. יו"ר הימין החדש איילת שקד קראה למערב לעמוד לצד הכורדים, וח"כ גדעון סער מהליכוד קרא לישראל "להשמיע קול ערכי ברור וצלול מול התוקפנות של ארדואן והפגיעה בכורדים, ולהציע עזרה הומניטרית".

 

זמן קצר לאחר פרסום הודעת הגינוי של ראש הממשלה, בירך ח"כ סער: "‏מברך על הודעתו הברורה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הן לענין גינוי הפלישה הטורקית והן לענין הסיוע ההומניטרי לכורדים".

 

"התמיכה בבעלות הברית במזה"ת - הנמוכה זה עשרות שנים"

אלוף במיל' עמוס ידלין, לשעבר ראש אמ"ן וכיום ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, מתייחס לסיטואציה המורכבת ברגשות מעורבים. "בהיבט של הכורדים הם נבגדו", אמר ידלין לאולפן ynet. "הם היו בברית עם ארה"ב נגד דאעש, הם הקריבו 11 אלף מלוחמיהם במלחמה שארצות הברית ניצחה את דאעש, ועכשיו הם נעזבים מול האויב האסטרטגי שלהם, הטורקים, שיש להם תוכנית מאוד סדורה - לא לאפשר אוטונומיה כורדית בצפון-מזרח סוריה".

 

ריאיון עם אלוף במיל' עמוס ידלין באולפן ynet    (צילום: ניצן דרור)

ריאיון עם אלוף במיל' עמוס ידלין באולפן ynet    (צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על ההשלכות האפשריות לישראל אמר ידלין: "אנחנו מאוד חזקים, אנחנו לא תלויים באלף חיילים אמריקנים שהתפנו מסוריה. אף פעם לא ביקשנו מהאמריקנים שיילחמו בשבילנו. כל עוד הקונגרס האמריקני ודעת הקהל האמריקנית תומכים בסיוע הצבאי לישראל - זה מה שאנחנו זקוקים לו. ויותר מזה, כל עוד ממשל טראמפ מטיל וטו על כל החלטה אנטי-ישראלית - אני חושב שאנחנו במצב טוב".

 

עם זאת, ידלין ציין כי "מה שקורה לאמינות של ארה"ב ולהרתעה שלהם מול האיראנים, זה מה שצריך להטריד אותנו. לא ביטחון ישראל הישיר, אלא העובדה שהאיראנים הפילו מל"ט אמריקני, תקפו מכליות במפרץ, תקפו את מתקני הנפט הסעודיים - והאמריקנים לא עשו כלום. כאשר כל זה קורה אנחנו צריכים להיות מודאגים, כי ארצות הברית הורידה את התמיכה שלה בבעלות בריתה במזרח התיכון לרמה הכי נמוכה שאני זוכר זה עשרות שנים".  

 

קרבות עזים בין הצדדים, הכורדים טוענים: טורקיה תקפה כלא עם מחבלים

מאז אתמול ספגה טורקיה גינויים חריפים מרחבי העולם. שרי החוץ של האיחוד האירופי ייפגשו ביום שני בלוקסמבורג וידונו במבצע, והנציבות האירופית הדגישה כי על הטורקים להביא בחשבון שבקשתם להצטרף לאיחוד מחייבת אותם להתאים עצמם למדיניות החוץ שלו. במסגרת האירועים זימנה גם צרפת את השגריר הטורקי לשיחת נזיפה.

צבא טורקיה תוקף מעבר לגבול בתוך סוריה מבצע נגד כורדים (צילום: AP)
התקיפות של צבא טורקיה בגבול סוריה(צילום: AP)

מורדים סורים בעלי ברית של טורקיה בדרך לחזית מול ה כורדים ב סוריה (צילום: AFP)
מורדים סורים בעלי בריתה של טורקיה בדרך לחזית מול הכורדים(צילום: AFP)

לשורת הביקורות על המבצע הצטרפו גם רוסיה ואיראן, שלהן יחסים לא רעים עם טורקיה. משרד החוץ האיראני קרא לאנקרה לחדול מהמבצע ולהסיג את כוחותיה מסוריה, והביע דאגה מהמצב ההומניטרי ומהסכנה הנשקפת לחיי אזרחים שם. במקביל, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי רוסיה מתכוונת לקדם דיאלוג בין ממשלות טורקיה וסוריה בעקבות הפלישה הטורקית.

 

ג'יהאד, כורדי מסוריה, בשיחה עם ynet    (צילום: ניצן דרור)

ג'יהאד, כורדי מסוריה, בשיחה עם ynet    (צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הדף את הביקורות הקשות שמגיעות מרחבי העולם על המבצע שאליו יצא אמש צבאו בעומק סוריה נגד הכורדים. לסעודיה אמר כי מוטב שתסתכל במראה כשהיא מותחת ביקורת על המבצע הטורקי: "מי הביא את תימן למצבה הנוכחי?". את מצרים כינה "רוצחת של הדמוקרטיה", ועל אירופה איים שאם תגדיר את הפלישה של צבא טורקיה לצפון סוריה "כיבוש" או "פלישה" – יפתח את דלתות ארצו ויאפשר לפליטים הסורים בה לצאת לאירופה.

 

לפי שעה מדווח על קרבות עזים באזור הגבול בין טורקיה לסוריה. סוכנות הידיעות הממלכתית הטורקית דיווחה כי לוחמים סורים בני בריתה של טורקיה "טיהרו מטרור" שני כפרים בגבול בין המדינות, ולא הותירו בהם לוחמים כורדים.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נאום מול חברי מפלגתו מבצע נגד כורדים סוריה (צילום: EPA)
"זו לא פלישה". ארדואן היום בצהריים(צילום: EPA)

בתוך כך, בנאום שנשא בצהריים בפני חברי פרלמנט ממפלגתו הכריז ארדואן כי מאז שהחל אתמול מבצע "מעיין השלום" נהרגו 109 חמושים. לפנות בוקר הודיע משרד ההגנה הטורקי כי מאז תחילת המבצע תקפה טורקיה מהאוויר ומהקרקע 181 מטרות ממזרח לנהר הפרת, ובהמשך מסר כי כוחות הקרקע הטורקיים ממשיכים להתקדם מול הלוחמים הכורדים.

 

מנגד, בניסיון לגייס את העולם לצדם, ממשיכים הכורדים להדגיש את הסכנה הטמונה ליציבות האזור – ולא רק להם – בפעולה הטורקית. בדראן ג'יה כורד, בכיר בשורות הכורדים הסורים, אמר היום כי ההפצצות הטורקיות הפחיתו את יכולתם של כוחות הביטחון הכורדיים בצפון-מזרח סוריה לשמור על בתי הכלא שבהם מוחזקים מחבלים מדאעש.

 

הוא הזהיר כי במצב שכזה עלולים ג'יהאדיסטים לברוח, וכי מספר השומרים בבתי הכלא האמורים הופחת בשל התעצמות הקרבות עם טורקיה. לדברי הכורדים, בלילה הפגיזה טורקיה חלק מכלא בעיר קמישלי שבו מוחזקים מחבלי דאעש רבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים