עזרה מאסד או כניעה לארדואן? דילמת הכורדים
הכוחות הכורדיים בצפון סוריה נואשים לבעלי ברית אחרי הנטישה האמריקנית והפלישה הטורקית. אין להם הרבה ברירות: הם יצטרכו להחליט אם להתחנן לאסד ופוטין ולוותר על האוטונומיה, להיכנע לארדואן או לברוח דרומה
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ללוחמים הכורדים בצפון סוריה אין הרבה ברירות. הם יכולים לבקש עזרה מנשיא סוריה בשאר אסד, ומבנות בריתו רוסיה ואיראן. לבקשת עזרה שכזאת יש השלכות קשות: הכורדים יאלצו לוותר על האוטונומיה שהקימו בצפון סוריה, שמהווה כמעט 30% משטחה של המדינה. עד כה הגישושים שלהם לא הניבו פירות.
אם אסד ופוטין לא יעזרו הכוחות הכורדיים שמונים 60 אלף איש, שתרמו חלק משמעותי במערכה של הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש, עלולים להילחם עד החייל האחרון. במלחמה נגד דאעש איבדו הכוחות הכורדיים 11 אלף לוחמים. מתחילת המבצע הטורקי "מעיין השלום" שלשום נהרגו לפי אנקרה 174 לוחמים. עשרות מטרות לאורך הגבול הופצצו, ומטוסי קרב ופגזים פגעו בלשכות מודיעין ובבסיסיים של המיליציה הכורדית. גם אזורים אזרחיים הופצצו, למרות האזהרות בעולם.
עזרה מאסד?
שעות לפני המתקפה הטורקית סיפרו הכורדים שהם פנו לדמשק. זאת הייתה קריאה פומבית נואשת לעזרה, בתקופה שבה הכורדים חלשים מתמיד. גורמים בדמשק גינו את המתקפה הטורקית, אבל המסר היחיד שלהם לכורדים היה שהם "יחזרו לעצמם".
בשיא מלחמת האזרחים לפני כמה שנים הצליחו הכורדים להתנתק משלטון אסד, והממשלה הוציאה את כוחותיה מהאזור הכורדי בצפון המדינה – כדי להתמקד במלחמה מול המורדים באזורים אחרים. אז הקימו הכורדים שלטון אוטונומי – צעד שבעבר לא היה עולה על הדעת.
הכורדים מעוניינים לשמור על האוטונומיה שלהם, לפחות במידה מסוימת, במסגרת הסכם כלשהו עם אסד. ממשל אסד מתעקש בתקיפות שהוא רוצה בחזרה את האזור הכורדי ללא תנאים. בהיבט האסטרטגי המבצע הטורקי תורם רבות לדמשק ומוסקבה. כמו אנקרה גם הן לא מסוגלות לסבול את העצמאות הכורדית בצפון מזרח סוריה. מוסקבה ניסתה כבר זמן רב להפריד בין הכוחות הכורדיים לאמריקניים. את המתקפה הטורקית היא לא גינתה בגלוי, מכיוון שהיא מחזרת אחרי אנקרה. היא עודדה את דמשק ואת הכורדים לדבר. "רק כך נוכל לייצב את המצב", אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב.
דמשק צפויה למנף את המתקפה הטורקית ולנסות להשתלט מחדש על משאבי הנפט באזור, שרובם נמצאים בשטחים כורדיים. בינתיים אין סימנים שמראים שחיילי אסד מנסים לנצל את המתקפה הטורקית ולכבוש אזורים כורדיים. המדיניות של דמשק, כך אומרים גורמים באו"ם, היא "להמתין ולראות" מה קורה עם הכורדים – במיוחד מאז שדונלד טראמפ הודיע בשנה שעברה שהוא מתכוון להוציא את כל החיילים האמריקניים מסוריה.
אלדר חליל, גורם כורדי בכיר, אומר שקשר כורדי עם אסד ופוטין עשוי להיות הדרך לניסוח החלטה שתסתיים את המלחמה. "אבל זה לא יוכל לבלום את המתקפה הטורקית", הדגיש חליל, וכינה את הנסיגה הפתאומית של טראמפ "מבישה".
עוד ויתורים
אפשרות אחרת של הכורדים היא להסכים לוויתורים, כדי להגיע להסכם עם ארה"ב שירצה את טורקיה. הטורקים תמיד התנגדו בתקיפות לאסטרטגיה של ארה"ב – שנלחמת בדאעש ובמקביל מחמשת את הכורדים ומאמנת אותם. טורקיה מתייחסת למיליציות הכורדיות כארגוני טרור, בדיוק כמו שהיא מתייחסת לדאעש.
במשך שנים מאמינים מי שעוקבים אחרי הנעשה בסוריה שעימות בין טורקיה לכורדים הוא בלתי נמנע עד שיהיה פתרון מדיני. מאז חודש אוגוסט מנסות וושינגטון ואנקרה לקדם "מנגנון ביטחוני" לאורך הגבול, שכולל סיורים של חיילים אמריקנים וטורקים ונסיגה של הכוחות הכורדיים. הרעיון הזה נזנח אחרי שטורקיה אמרה שמדובר בהצגה.
הוויתורים הכורדיים לטורקיה עשויים להיות גדולים: נסיגת הצוותים שקשורים לארגון ה-PKK ("מפלגת הפועלים של כורדיסטן", גם היא מוגדרת ארגון טרור בטורקיה), הוצאת כלי נשק כבדים של הכורדיים מהאזור ואפילו הכנסתם של אנשי אופוזיציה סורים פרו-טורקים לשלטון המקומי. כך טוענת דרין חליפה, מארגון International Crisis Group. "הצעה אמריקנית חדשה לטורקיה תכלול שלל ויתורים צבאיים ומדיניים מהכורדים הסוריים בתמורה להגבלת היקף המבצע", אמרה חליפה. "הוויתורים האלה צריכים להיות תואמים לערבויות האמריקניות להגבלת המבצע".
ככל שהמערכה הטורקית נמשכת הסיכויים להסכם כזה פוחתים. ועדיין, גורם כורדי בכיר מקווה שהפנטגון יעזור לכורדים. "זאת חברות של שנים של עבודה משותפת. הפנטגון הוא תומך גדול", אמר.
נשיא ארה"ב טראמפ אמר הערב שתיווך בין הצדדים הוא אחת האפשרויות שעומדות בפני ארה"ב. "יש לנו שלוש אפשרויות: לשלוח אלפי חיילים ולנצח צבאית, לפגוע בטורקיה חזק מאוד כלכלית עם סנקציות, או לתווך ולהגיע להסכם בין טורקיה לכורדים!", כתב בטוויטר.
לברוח דרומה
בתקופה של כמעט חמש שנים הלוחמים הכורדים בסוריה עשו שדרוג גדול, והפכו מגרילה לכוח מאורגן שמשתף פעולה עם אחד הצבאות המובילים בעולם ומקבל ממנו הכשרה. אמנם מדובר בלוחמים מיומנים, שמסוגלים להילחם גם בשטח בנוי, אך בכל זאת הם נחותים מטורקיה ומהמערך האווירי שלה - שהתכונן למבצע "מעיין השלום" קרוב לשנה.
בהנחה שהסיכוי להכריע את הטורקים בצפון סוריה קלוש, הכורדים יכולים לרכז את הלוחמים שלהם בדרום סוריה - לשם הטורקים לא מתכוונים להגיע. הם אמנם ינטשו את האוטונומיה, אבל יוכלו לשמור על כוחם ולחזור לנקום בארדואן. ניק הראס, פרשן שמתמחה בכורדים בסוריה, אומר שבשעה שהכוחות האמריקניים עוזבים את צפון סוריה, וושינגטון עדיין מבקשת מהלוחמים הכורדים להמשיך להיאבק בלוחמי דאעש שנותרו המדינה. עם זאת, הוא מדגיש, ריכוז הכוחות בדרום הכורדיים המדינה יהיה המוצא האחרון.