שגרירת ארה"ב באוקראינה לשעבר: טראמפ לחץ לפטר אותי
השגרירה מרי איבונוביץ' העידה במסגרת ההליכים להדחת הנשיא, על אף האיסור שלו לשתף איתם פעולה. היא סיפרה כי נקראה במפתיע לחזור מקייב, ואז נאמר לה שטראמפ מנהל מערכה להדחתה במשך כמעט שנה
למרות שהבית הלבן הודיע כי לא ישתף פעולה עם החקירה המתבצעת במסגרת הליכי ההדחה נגד הנשיא דונלד טראמפ, שגרירת ארה"ב לשעבר באוקראינה מרי איבונוביץ' התייצבה אתמול (ו') בפני המחוקקים בקונגרס וסיפרה כי הנשיא לחץ באופן אישי על מחלקת המדינה להזיז אותה מתפקידה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בהצהרה שמסרה בפתח עדותה אמרה השגרירה לשעבר כי בחודש מאי היא זומנה במפתיע לוושינגטון, ונאמר לה כי הנשיא איבד את אמונו בה. לדבריה, פקיד רשמי אמר לה כי מתנהלת "מערכה של ממש" נגדה, וכי טראמפ לחץ על פקידים להדיח אותה במשך כמעט שנה.
"למרות שלהבנתי מילאתי את שליחותי לשביעות רצונו של הנשיא, אני הייתי בספק כי ממשלת ארה"ב תבחר להדיח שגרירה על בסיס טענות בלתי מבוססות וכוזבות שהעלו אנשים בעלי מניעים מפוקפקים במובהק", נכתב בהצרה של איבונוביץ'.
השגרירה לשעבר הגיעה אתמול לגבעת הקפיטול כדי למסור תצהיר במסגרת משפט ההדחה שמנהלים נציגי המפלגה הדמוקרטית, לאחר שנענתה להזמנה להעיד. זאת חרף הכרזתו של טראמפ כי איש מאנשי ממשלו לא ישתף פעולה עם החקירה שמנהלים הדמוקרטים בעניין שיחותיו עם נשיא אוקראינה - חקירה שלדבריו היא "בלתי לגיטימית". איבונוביץ' עדיין מוגדרת עובדת מדינה, ולא ברור האם עדותה מהווה שינוי מדיניות, או שהיא הפרה בכוונה את הוראות הבית הלבן.
השגרירה הוחזרה מקייב לארה"ב בזמן שעורך דינו הפרטי של טראמפ רודי ג׳וליאני דחק בפקידים אוקראינים רשמיים לפתוח בחקירה נגד יריבו הפוליטי של טראמפ ג'ו ביידן ובני משפחתו, בעוון האשמות חסרות בסיס על שחיתות. לדברי דיפלומט לשעבר שדיבר איתה, היא הודחה מתפקידה לאחר שהתעקשה כי בקשותיו של ג'וליאני יועברו בערוצים רשמיים. ג'וליאני וטראמפ לא הביעו באופן פומבי את התנגדותם לאיבונוביץ'.
לפי כתב אישום שפורסם ביום חמישי נגד כמה אנשי עסקים בעלי קשרים לג'וליאני שנעצרו, אנשי העסקים שידלו ב-2018 חברי קונגרס לעזור בהדחתה של איבונוביץ'. מכתב האישום עולה כי הם השתמשו בכספי תרומות למפלגה הרפובליקנית כמנוף לחץ לכפות את הדחתה של איבונוביץ', תוך שימוש בכספים מחו"ל שהולבנו.
איבונוביץ' העידה בדלתיים סגורות בפני שתי ועדות של בית הנבחרים: ועדת המודיעין, החוץ והפיקוח, וכן ועדת הרפורמות. בשבוע הבא צפויים להעיד בפני הוועדות הללו עוד כמה דיפלומטים נוספים. בעבר היא כיהנה כשגרירה בקירגיזסטן ובארמניה.