"יש תקווה": שרשרת אנושית בזירת הפיגוע בגרמניה
2,000 מתושבי העיר האלה הגיעו לבית הכנסת שבו ניסה ניאו-נאצי לטבוח ביהודים ביום כיפור, שרו והדליקו נרות לזכר שני עוברי האורח שרצח. שטפן באלייט הודה במניע אנטישמי: "מדפסת תלת-ממד ששימשה אותו לייצור הנשק נתפסה". בגרמניה מאשימים: מפלגת הימין הקיצוני AfD אחראית
בעיר הקטנה האלה בגרמניה עדיין מנסים להתמודד עם ההלם שמלווה אותה בעקבות רצח שני עוברי האורח מחוץ לבית כנסת ביום כיפור, אליו ניסה ניאו-נאצי – ללא הצלחה – לפרוץ ולטבוח במתפללים היהודים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי התקשורת המקומית, יותר מאלפיים איש מהקהילה המקומית התכנסו אמש לקראת כניסת השבת מחוץ לבית הכנסת, הדליקו נרות זיכרון, שרו – ויצרו יחדיו שרשרת אנושית לאות הזדהות עם הקהילה היהודית, שחיה בחשש מתמיד. בין הנוכחים היה גם מנהיג הקהילה האוונגליטנית של גרמניה, היינריך בדפורד-שטרום. "נדהמתי מכמות האנשים שהגיעו", הוא סיפר לרשת "דויטשה ולה" הגרמנית. "יש לנו תקווה".
איגור, אחד מתושבי הקהילה היהודית בעיר שהגיע לבית הכנסת, סיפר כי בדרך כלל הוא לא חובש כיפה בפומבי – אך הפעם עשה זאת כדי להראות סולידריות. "חיי היהודים הם לצערי ממש לא נורמליים בגרמניה", הוא אמר ל-BBC. "אני מכיר אנשים שחובשים כיפה בפומבי – הם סובלים מתגובות קשות מאוד, יש כאלה שאפילו יורקים לכיוונם".
בתוך כך, הרשויות בגרמניה ממשיכות לחקור את הרוצח, שטפן באלייט.
הצעיר בן ה-27 הודה לדברי התביעה כי תכנן לבצע טבח בבית הכנסת מתוך מניע אנטישמי – וכדי לממש את האידיאולוגיה הימנית-קיצונית שלו.
הצעיר הגרמני, נזכיר, ניסה להתפרץ ביום כיפור לבית הכנסת בהאלה, שבו היו אז 80 מתפללים. הוא ניסה להיכנס למקום כמה פעמים ולא הצליח, ואז ירה למוות בעוברת אורח ובגבר שהיה בדוכן קבב סמוך. עוד שני עוברי אורח נפצעו. הרוצח העביר את המתקפה בשידור חי ברשת, נתפס ונמצא במעצר. הוא ממתין כעת להגשת כתב אישום נגדו.
במכוניתו נתפסו חומרי נפץ במשקל 4 ק"ג. לפי "דר שפיגל", את כלי הנשק ששימשו אותו הוא יצר באופן עצמאי בעזרת מדפסת תלת-מימד, שאותה תפסו החוקרים.
במקביל לחקירה, שאלה נוספת שנבדקת בשלב זה היא מדוע לא היו מאבטחים מחוץ לבית הכנסת, במיוחד בזמן רגיש כמו יום כיפור. רבים מהתושבים היהודים בעיר הביעו תמיהה בשל עובדה זו. נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, יוסף שוסטר, קרא לכך "שערורייה". ב-BBC ציינו כי רבים מהמוסדות היהודיים בגרמניה מאובטחים, במיוחד בימים רגישים – אך לא כך בערים קטנות כמו האלה. באיגוד השוטרים המקומי אמרו ל-BBC כי מדובר בשאלה של תקציב.
הפיגוע האנטישמי מעורר גם סערה פוליטית בגרמניה. שר הפנים, הורסט זיהופר, האשים את מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה (AfD) באחריות חלקית לאירוע הקשה – וקרא לה להרחיק עצמה מרטוריקה של שנאה ואלימות.
זיהופר ציין גם כי יש סכנה מוגברת למתקפות דומות במדינה. שרת ההגנה ומנהיגת מפלגת השלטון הנוצרית-דמוקרטית, אנגרט קרמפ-קרנבאואר, קראה להחמיר את החוקים הנוגעים לביטחון הפנים כדי למנוע מקרים כאלו. "המדינה שלנו והסדר הבסיסי שלה מותקפים מפנים", היא אמרה.