ישראלים קוראים לסייע לכורדים: "עם שלם משלם בחייו - והעולם שותק"
יהודים, נוצרים, חילונים ודתיים השתתפו בעצרת מחאה בירושלים "נגד רצח העם הכורדי". מארגן ההפגנה: "אי אפשר לראות את מה שקורה ולשתוק". עשרות קצינים במילואים שלחו מכתב לראש הממשלה ולרמטכ"ל: "מוכנים לסייע". בתוך כך, טורקיה הודיעה שכבשה עיירה אסטרטגית והרגה עד כה 277 לוחמים כורדים. כ-200 אלף נמלטו
כמאה איש השתתפו אמש (שבת) ב"עצרת מחאה נגד רצח העם הכורדי" בכיכר פריז בירושלים - והפגינו נגד המבצע הצבאי של טורקיה נגד הכוחות הכורדיים בצפון סוריה. ההזדהות עם העם הכורדי חוצת מגזרים, ובעצרת השתתפו צעירים ומבוגרים, דתיים וחילונים, יהודים ונוצרים, שנענו ליוזמה פרטית שהחלה בפייסבוק. עוד השתתפו בעצרת גם כורדים ששידרו את האירוע בשידור חי ברשתות החברתיות לחבריהם בסוריה.
המבצע הצבאי של טורקיה בצפון סוריה: ידיעות נוספות
קרבות עזים בין טורקיה לכורדים, ארדואן מאיים: "אשלח פליטים לאירופה"
נתניהו: מגנים את הפלישה הטורקית, נסייע לכורדים
הרוגים בירי לטורקיה, עשרות אלפי כורדים ברחו
הפגנות כורדים באירופה: "זה רצח עם"
בעצרת נשאו דברים הרב יעקב מדן, הרב מיכאל מלכיאור, הרבה תמר אלעד ועוד. מי שארגן את העצרת הוא רוני לסר, רב קהילת אלישיב של יוצאי אתיופיה בשכונת קריית מנחם בירושלים, שלדבריו לא יכל לעמוד מנגד: "אני אדם פשוט, אבל כיהודי אני לא יכול לראות את מה שקורה ולשתוק. הבת שלי בדיוק חזרה ממסע פולין ואנחנו מדברים על 'לעולם לא עוד'. זו זעקה פשוטה שכנראה דיברה לעוד הרבה אחרים. כשזה התפשט ברשתות החברתיות, יצרו איתי קשר נוצרים מהעיר העתיקה, כך שהאירוע זכה לשיתוף פעולה בין-דתי".
הרב יעקב מדן, ראש ישיבת הר עציון, קרא לישראל להכיר בשואת העם הארמני ודיבר על כך שהגרמנים עשו דבר נורא - אך לקחו אחריות על השואה, ואילו הטורקים מעולם לא לקחו אחריות על שואת העם הארמני, ואף מאיימים על מדינות שמכירות בה. תהילה פרידמן, משתתפת נוספת בהפגנה, הסבירה: "אני דור שלישי לשואה ואנחנו שואלים הרבה למה העולם שתק. היום אנחנו חלק מהעולם, והמינימום שאנחנו יכולים לעשות זה לא לשתוק ולהזדהות. ליכולת להושיט יד ולהביע סולידריות יש משמעות".
גם חגי הרשמן, צעיר ירושלמי, הגיע להביע הזדהות: "באתי כדי להרגיש את המציאות של העם הכורדי, לנסות להתחיל להבין מה קורה שם ולהפוך את המציאות שלהם למציאות שלנו, ולהראות שחייבים להזדהות ולפעול לטובתם".
בתוך כך, טורקיה העלתה אתמול הילוך במבצע "מעיין השלום", למרות איומי הסנקציות של טראמפ שהזהיר שיחריב את הכלכלה שלה. הכוחות הטורקיים, והמורדים הסורים שמסייעים להם, נכנסו לעיירת הגבול האסטרטגית ראס אל-עין, שהייתה היעד הראשון במתקפה הטורקית.
הטורקים הודיעו כי הרגו עד כה 227 לוחמים כורדים וכבשו את העיר - אך הלוחמים הכורדים הכחישו זאת. בנוסף, הודיע הממשל באוטונומיה הכורדית בצפון מזרח סוריה שעד כה 191,069 איש נמלטו מבתיהם כתוצאה מהלחימה. באו"ם חוששים ממשבר הומניטארי קשה נוסף בסוריה המדממת.
בעקבות ההתפתחויות, ח"כ אלי אבידר (ישראל ביתנו), חבר הוועדה הזמנית לענייני חוץ וביטחון, יזם הקמת שדולה למען הקשר בין ישראל לעם הכורדי. השדולה תפעל לגבש קואליציית ארגונים ישראליים, יהודיים ובינלאומיים, כדי לספק סיוע הומניטרי לעם הכורדי. השדולה תקדם תמיכה בזכויות ובמאבק העם הכורדי ומניעת התעלמות בינלאומית מהסוגייה הכורדית.
הכורדים הם הקבוצה הלאומית הגדולה ביותר שהינה נטולת מדינה. עיראק, איראן, סוריה וטורקיה אינן מכירות בלאומיות הכורדית, וחלקן שוללות מתן זכויות לביטוי תרבותי ולאוטונומיה לכורדים. רוב הפליטים הכורדים חיים בתנאים קשים במחנות הפליטים בארצות השונות שבהן הם מפוזרים ובמיוחד בסוריה, שם עדיין מתנהלת מלחמת אזרחים קשה תחת שלטונו של בשאר אסד וההתקפות המתמידות של טורקיה בראשות ארדואן. לדברי אבידר, "בזמן שעם שלם משלם בחייו, העולם שותק".
אבידר הוסיף כי "לעם היהודי יש חובה היסטורית ומוסרית לעם הכורדי, עת לאורך ההיסטוריה, מאז גלות אשור ב-722 לפני הספירה, חיו היהודים בכורדיסטן ויכלו לקיים אורח חיים יהודי, תחת הגנתם של ראשי הכפרים שבקרבם חיו. הכורדים היו גם היחידים שסייעו ליהדות עיראק לברוח מהפרעות, ובמקרה אחד שאני מכיר היטב, בהברחת משפחתו של הרוג המלכות פואד גבאי ז"ל שהועלה לגרדום ב-27 לינואר 1969".
ח"כ אבידר הדגיש כי הכורדים והיהודים נקשרו בברית דמים: "העם היהודי שסבל לאורך ההיסטוריה משתיקתם של עמים אחרים ומדינת ישראל חייבים להתייצב לצד העם הכורדי במאבקו".
בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם ביום חמישי האחרון הודעה שבה גינה את הפלישה הטורקית למחוזות הכורדיים בסוריה. "ישראל מגנה בתוקף את הפלישה הצבאית של טורקיה למחוזות הכורדים בסוריה ומזהירה מפני טיהור אתני של הכורדים על ידי טורקיה ועושי דברה. ישראל תעשה כל מאמץ להגיש סיוע הומניטרי לעם הכורדי האמיץ", מסר.
בנוסף, עשרות קצינים במילואים שלחו באותו יום מכתב לנתניהו ולרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי, בבקשה שישראל תתערב כדי "למנוע את הטבח בעם הכורדי". במכתב הקצינים, תחת הכותרת "לא תעמוד על דם רעך", נכתב: "אנו קצינים במילואים, קוראים לכם, ראשי מערכת הביטחון, לעשות ככל הניתן בכדי למנוע את הטבח בעם הכורדי. אל לנו כישראלים וכיהודים לעמוד מנגד, כאשר אנו רואים עם אחר, אשר ננטש על ידי בעלות בריתו ומופקר חסר הגנה. אנו זוכרים היטב על בשר עמנו, מה עלול להתרחש כאשר מדינות העולם מפקירות עמים לגורלם".
הקצינים ציינו כי אם יידרשו לכך, הם מוכנים לתרום את חלקם במשימות הסיוע לעם הכורדי: "ישראל היא מדינה שיש לה אמצעים רבים לסייע ללוחמים הכורדיים, וכעת זה הזמן לעשות כן. אנו יודעים שיש כאן השלכות אסטרטגיות רחבות וכמובן שאין אנו מודעים לתמונה המלאה, אולם אנו שחונכנו על ערכי הדוגמה האישית ועל קדושת החיים, נשמח לסייע בכל פעולה בעניין", כתבו.
הקצינים במילואים החתומים על המכתב הם בדרגות סגן ועד סגן אלוף, כלומר לא נמנים עליהם בינתיים קצינים בכירים לשעבר. את המכתב יזם רס"ן (מיל') יאיא פינק שהתמודד בבחירות האחרונות מטעם מפלגת "המחנה הדמוקרטי". פינק סיפר כי "מאז צאת הצום, סיפור נטישת העם הכורדי והפקרתו לחסדי הטורקים לא נותנים לי מנוח. בתור אנשים פרטיים אין לנו הרבה מה לעשות, אבל חשבתי בכל זאת כן לעשות מעשה קטן ולשלוח מכתב 'קצינים במילואים' לראשי מערכת הביטחון שלנו".