שתף קטע נבחר

פולין: המפלגה שהתעמתה עם ישראל בדרך לניצחון בבחירות

על פי מדגמים, מפלגת השלטון הלאומנית "חוק וצדק" קיבלה 43.6% מהקולות, מספיק כדי לזכות ברוב בפרלמנט: "זה נראה כמו הניצחון הגדול אי פעם". בשנים האחרונות התעמתה ממשלת פולין עם ישראל על חלקם של פולנים בשואה, ותקפה את הצהרות נתניהו והשר כץ על האנטישמיות

המפלגה הלאומנית השולטת בפולין, "חוק וצדק" (PiS), הכריזה על ניצחונה בבחירות הכלליות שנערכו אתמול. על פי מדגמים שפורסמו הבוקר (יום ב'), מפלגת השלטון קיבלה 43.6% מהקולות, מספיק כדי לזכות ברוב בבית התחתון של הפרלמנט – 239 מתוך 460 המושבים. המדגמים התבססו גם על תוצאות אמת חלקיות שפורסמו על-ידי ועדת הבחירות המרכזית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מצביעים בבחירות בפולין  (צילום: רויטרס)
"יש לנו ניצחון". הבחירות בפולין(צילום: רויטרס)
 

ראש ממשלת פולין מתיאוש מורבייצקי בקלפי עם משפחתו - בדרך לניצחון (צילום: EPA)
רה"מ מורבייצקי. ברכות מאורבן ההונגרי(צילום: EPA)

יריבתה העיקרית, "הקואליציה האזרחית המרכזית" (KO), הגיעה על פי המדגמים למקום השני עם 27.4% מקולות הבוחרים, וצפויה לזכות ב-130 מושבים. החברה הגדולה ביותר בקואליציה זו היא מפלגת "המצע האזרחי" (PO), ששלטה בפולין מ-2007 ועד הבחירות האחרונות ב-2015.

 

מפלגות נוספות שצפויות לעבור את אחוז החסימה, העומד על 5%, הן "ברית השמאל" עם 11.9%, "מפלגת העם" השמרנית עם 9.6% וברית חדשה של הימין הקיצוני בשם "הקונפדרציה" עם 6.4%. התוצאות הסופיות צפויות להתפרסם עד מחר וייתכנו שינויים.

 

חוק השואה והביקור שבוטל

עיתונאי פולני בולט, קונראד פיאסקי, אמר כי "כרגע זה נראה כמו הניצחון הגדול ביותר בתולדות הבחירות לפרלמנט בפולין". עם זאת, הוא הבהיר כי אפילו הבדל קטן בתוצאות האמת לעומת המדגם עשוי להוביל לשינויים גדולים בחלוקת המושבים בפרלמנט.

מצביעים בבחירות בפולין  (צילום: EPA)
"קיבלנו הרבה, מגיע לנו יותר". בתור בקלפי(צילום: EPA)

נשיא פולין דודה בקלפי בבחירות (צילום: רויטרס)
נשיא פולין דודה בקלפי. הכחיש שהאשים את ישראל באחריות לתקיפות אנטישמיות(צילום: רויטרס)

מנהיג מפלגת השלטון וראש הממשלה לשעבר ירוסלב קצ'ינסקי אמר שתוצאות המדגמים אינן התוצאות הסופיות, אך בכל זאת הכריז על ניצחון. "יש לנו ניצחון. קיבלנו הרבה אבל מגיע לנו יותר", אמר בנאום שנשא בפני תומכי המפלגה. "לפנינו ארבע שנים של עבודה קשה. פולין חייבת להשתנות יותר והיא חייבת להשתנות לטובה".

 

ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, בירך את בעלי בריתו הלאומנים בפולין על ניצחונם בבחירות. אורבן אמר כי הבחירות בפולין היו חשובות מאוד מנקודת מבטה של הונגריה. הוא הוסיף כי "מפלגת השלטון הפולנית הבטיחה את רוב המושבים בפרלמנט, ותוכל להקים ממשלה בכוחות עצמה. אנו מברכים את חברינו הפולנים".

מצביעים בבחירות בפולין  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מצביעים בבחירות בפולין  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בשנתיים האחרונות הידרדרו היחסים בין ממשלת ישראל לממשלת פולין בראשות המפלגה הלאומנית, בעקבות שורה של תקריות דיפלומטיות. בין התקריות הבולטות הייתה ההחלטה הפולנית לאשר את חוק השואה בינואר 2018, יממה לפני ציון יום השואה הבינלאומי. החוק איים בעונש מאסר על מי שיאשים את הפולנים באחריות כלשהי לשואה. הוא עורר סערה בישראל, ובעקבות ביקורת ולחץ תיקנה פולין את החוק והסירה את המרכיב הפלילי בו.

 

המשבר הגיע לשיאו בחודש פברואר, אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו אמר במהלך ביקור בוורשה כי "פולנים שיתפו פעולה עם הנאצים, ואני לא מכיר אדם אחד שנתבע על האמירה הזו". בעקבות הדברים ביטל ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי את השתתפותו בוועידה בישראל. כמה ימים לאחר מכן הרגיז את הפולנים ישראל כץ, שהיה אז ממלא מקום שר החוץ, כשציטט את ראש הממשלה לשעבר יצחק שמיר שאמר: "הפולנים ינקו את האנטישמיות מחלב אמם".

 

בחודש מאי ביטלה פולין ביקור של משלחת דיפלומטית מישראל, משום שזו "ביקשה לדון בהשבת הרכוש היהודי". בחודש שעבר דווח שנשיא פולין אנדז'יי דודה אמר בפגישה עם יהודים-אמריקנים כי "ישראל אחראית לתקיפות האנטישמיות האחרונות בפולין", אבל דוברו הכחיש את הדיווח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מצביעים בקלפי. "פולין חייבת להשתנות"
צילום: רויטרס
מומלצים