שתף קטע נבחר

 

טראמפ, ארדואן והמבצע נגד הכורדים: שאלות ותשובות

למה פלשה טורקיה? האם ארה"ב בגדה? מהי דתם של הכורדים ומה תרמו לעולם? כל מה שצריך לדעת על המבצע שמאיים להבעיר את המזרח התיכון

מיהם הכורדים?

קבוצה אתנית בת כ-30-25 מיליון איש, שיש הטוענים כי היא העם הגדול ביותר בעולם שאין לו מדינה. רוב הכורדים מרוכזים בעיראק, איראן, טורקיה וסוריה. רובם מוסלמים סונים, אך יש בהם גם מיעוט שיעי ומיעוטים יהודיים ונוצריים. השפה הכורדית כוללת יסודות משפות עמי הסביבה, בהן פרסית, ארמית, טורקית וארמנית, וכורדים רבים דוברים ערבית.

 

לאורך השנים סבלו הכורדים מרדיפות ומעשי טבח של שליטי האזור וארגוני טרור, ולא זנחו את חלומם להקים מדינה עצמאית בחבל כורדיסטן, המשתרע על שטחים מארבע המדינות שהוזכרו לעיל. אחרי פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011 ניצלו הכורדים-הסורים את חולשת משטר אסד וביססו להם אוטונומיה באזור שבו הם מרוכזים בצפון המדינה.

 

מפגינים מול שגרירות טורקיה בת"א למען הכורדים    (צילום: עמית הובר)

מפגינים מול שגרירות טורקיה בת"א למען הכורדים    (צילום: עמית הובר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הפגנה הפגנת תמיכה ב כורדים ב סוריה שווייץ ציריך (צילום: רויטרס)
הפגנת תמיכה בכורדים בשווייץ לאחר תחילת המבצע(צילום: רויטרס)

הפגנה הפגנת תמיכה ב כורדים ב סוריה פרנקפורט גרמניה (צילום: רויטרס)
תומכים בכורדים בהפגנה בפרנקפורט, גרמניה(צילום: רויטרס)

 

למה פלשה טורקיה לשטחם בסוריה?

טורקיה רואה ב"יחידות להגנת העם" הכורדיות (YPG) שפועלות באזור זרוע של "מפלגת פועלי כורדיסטן" (PKK), ארגון שמנהל נגד טורקיה זה 35 שנה מרידה אלימה שבה נהרגו עשרות אלפי בני אדם. הטורקים מגדירים את שני הארגונים האלה ארגוני טרור.

 

לדברי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, מטרת המבצע היא להרחיק את "הטרוריסטים" מהגבול הטורקי, וליצור רצועת ביטחון שבה אפשר יהיה ליישב כשני מיליון פליטים מבין הפליטים הסורים שברחו לטורקיה במהלך מלחמת האזרחים. מבקריו מזהירים כי בפועל חותר ארדואן לחולל שינוי דמוגרפי באזור הכורדי בסוריה, לכרסם במורשת הכורדית שלו – וכך להחליש דרמטית את תביעות הכורדים לאוטונומיה שם.

צבא טורקיה ב כפר סורי סוריה תמונת ארכיון מספטמבר 2018 לקראת מבצע כורדים (צילום: AFP)
ארדואן טוען: "האיומים מהעולם לא ישפיעו"(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
מורדים ערבים-סורים בעלי בריתה של אנקרה שהצטרפו למבצע הטורקי(צילום: AFP)

חלוקת הכוחות בסוריה ()

 

מדוע מואשם טראמפ בבגידה?

הכורדים היו במשך שנים בעלי ברית נאמנים של ארה"ב, והם ממובילי קואליציית "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" שבשיתוף עם האמריקנים חיסלה כמעט כליל את דאעש בסוריה. ארה"ב החזיקה כ-1,000 חיילים אמריקנים באזור הכורדי בצפון סוריה, וחיילים אלה נחשבו לתעודת הביטוח הכורדית נגד פלישה טורקית.

 

כשבתחילת אוקטובר הודיע לפתע טראמפ באישון לילה – אחרי שיחת טלפון עם ארדואן – כי הוא מוציא את שארית חייליו מהאזור וכי אנקרה צפויה לפתוח במבצע צבאי שם, הוא היכה בהלם לא רק את הכורדים, אלא גם פוליטיקאים משתי המפלגות הגדולות בארה"ב.

  (צילום: AFP)
ארדואן וטראמפ. שיחה - והודעה לילית מפתיעה(צילום: AFP)

הכורדים כינו את המהלך "תקיעת סכין בגב", ובכירים דמוקרטים ורפובליקנים הזהירו מההשלכות ארוכות הטווח של הצעד על הבריתות של ארה"ב בעולם: וושינגטון – בניגוד ליריבותיה הגדולות מוסקבה ובייג'ינג – תיתפש מעתה כמשענת קנה רצוץ, וכבעלת ברית שאין לבטוח בה לטווח הארוך.

 

במה שנראה כניסיון למזער נזקים הודיע טראמפ כי אם טורקיה תבצע "פעולה לא אנושית", הוא יטיל עליה סנקציות כבדות ויחריב את כלכלתה; אבל מנגד הגן על החלטתו, ובהצהרות שרק קוממו את הכורדים עוד יותר טען כי בסופו של דבר הם קיבלו מארה"ב כסף וציוד רב כדי להילחם על אדמתם שלהם. טראמפ הדגיש כי וושינגטון חייבת לשים סוף למעורבות שלה ב"מלחמות האין סופיות" במזרח התיכון, וכשניסה להסביר שהתועלת הצומחת לאמריקה מהכורדים אינה גדולה גרם להרמת גבות באומרו: "הם לא עזרו לנו בנורמנדי".

דגל ישראל בכורדיסטן העיראקית לפני שנתיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דגל ישראל בכורדיסטן העיראקית לפני שנתיים(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לאורך השנים דווח פעמים רבות על קשרים בין גורמים ישראליים לבין המורדים הכורדים, ולא פעם הפגינו הכורדים יחס חם כלפי ישראל. כך למשל בהפגנות הכורדים בימי משאל העם על עצמאותם בעיראק לפני שנתיים נצפו דגלי ישראל מונפים. כורדים רבים רואים בישראל מודל שיש לשאוב ממנו השראה: מדינה שהעם היהודי הצליח להקים אחרי דורות רבים של תקווה וחלום.

 

איך הגיב העולם?

המבצע הטורקי עורר גינויים חריפים מידידותיה ויריבותיה של טורקיה כאחד: מאיראן דרך האיחוד האירופי ועד ישראל. ארדואן הדגיש כי לא ישעה לקריאות, וכי המבצע יימשך: בתוך ימים דווח כבר על עשרות רבות של הרוגים ועל יותר מ-200 אלף פליטים. הכורדים הזהירו כי במצב העניינים הנוכחי לא יוכלו להמשיך לשמור על בתי הכלא שבהם מוחזקים אנשי דאעש, ובתוך כמה ימים החלו להתפרסם תמונות וסרטונים שבהם נראים מחבלים ובני משפחותיהם בורחים מהמעצר.

תושבים כורדים מתפנים לאחר התקיפה הטורקית בצפון מזרח סוריה (צילום: AFP)
יותר מ-200 אלף פליטים. כורדים מתפנים בצפון סוריה(צילום: AFP)

צבא סוריה נכנס ל עיירה תל תמר צפון כורדים חגיגות ()
אסד התגייס. צבא סוריה מגיע לאזור הקרבות

אחרי שננטשו על-ידי ארה"ב פנו הכורדים אל המוצא האחרון שלהם: משטרו הסורי של בשאר אסד ובעלת בריתו רוסיה. בעקבות הסכם שהושג לכאורה בין הצדדים החל צבא אסד לנוע צפונה, מאיים להיכנס לעימות עם הצבא הטורקי. כל הסכם בין הכורדים לאסד, שרק לפני שנים אחדות נראה משטרו מט-ליפול, צפוי להיות כרוך בקבלה מחדש של הכורדים את מרותו של הרודן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דגל ישראל בהפגנות הכורדים בעיראק ב-2017
צילום: AFP
מומלצים