שתף קטע נבחר

 

מניו ג'רזי ועד מוסקבה: החמ"ל לשחרור נעמה יששכר

עוד לפני שהפרשה התפוצצה והתברר שהצעירה נקלעה למערכת לחצים סבוכה בין רוסיה, ישראל וארה"ב, הקימו חבריה קבוצת ווטסאפ כדי לרכז את הפעילות לשחרורה מהכלא הרוסי. "רק רצינו לעזור למשפחה, לא להוביל מאבק בינלאומי לשחרור בת ערובה מדינית", הם אומרים

נעמה יששכר (באדיבות המשפחה)
"מאות אלפים" הציעו לעזור במאבק למענה. נעמה יששכר שכלואה ברוסיה(באדיבות המשפחה)

החמ"ל למען נעמה: אלפי התכתבויות, דיונים בין-יבשתיים והחלטות לגבי המאבק הציבורי לשחרור נעמה יששכר מנוהלים מזה חודשיים בקבוצת ווטסאפ מצומצמת, של חברי ילדותה ובני משפחתה. יחד הם מנהלים את המאבק התקשורתי ואת זה שאינו גלוי לעין - מאבק שהתפרץ במלוא עוזו ביום שישי האחרון, אז גזר על נעמה בית משפט ברוסיה 7.5 שנות מאסר בגלל 9.5 גרם של קנאביס שנתפסו בכבודתה, בעצירת ביניים בטיסה מהודו לישראל.

 

פרשת נעמה יששכר - דיווחים נוספים:

עיתונאי רוסי: "זה משחק מכור"

נתניהו לפוטין: הענק חנינה לנעמה

 "חוששים מאוד לטוס דרך מוסקבה"

 "הסגרת ההאקר לארה"ב תסבך אותנו"

 

בקבוצת הווטסאפ חברים בסך הכול עשרה אנשים, חלקם קרובי משפחה של נעמה, אחרים חברי ילדות, ויש גם כאלו שמכירים אותה רק כמה חודשים - כשנשבו בקסמה בטיול בהודו. ההורים יפה ונתנאל, האחות ליעד, ובת הדודה מיטל מנהלים את הקבוצה. שאר החברים הם שלי נוה שטיילה עימה בתת היבשת ההודית, דור צור וקרן תמרי שגדלו עימה בארה"ב, וצליל אלוש וארבל רוטמן ששירתו עמה יחד בצבא.

חמ
חברי החמ"ל. מימין למעלה, בכיוון השעון: צליל אלוש, שחר שטיינר, מיטל לזר, דור צור, גל שלום כהן ושלי נווה

 

אמה של נעמה יששכר בשיחה עם ynet

אמה של נעמה יששכר בשיחה עם ynet

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שם מקבלים חברי הקבוצה החלטות לגבי אופי המאבק הציבורי למען שחרורה של נעמה, שהפכה, כך לפי ההערכה בארץ, למנוף לחץ של רוסיה במטרה למנוע את הסגרתו של ההאקר הרוסי אלכסיי בורקוב מישראל לארה"ב. כך למשל, סיכמו החברים בקבוצה על קיום הפגנה גדולה במוצאי השבת הקרובה מול שגרירות רוסיה בתל אביב.

 

הם הקימו גם קבוצות חדשות - בפייסבוק, בווטסאפ ובטלגרם - תחת השם "We want Naama". בחמ"ל שלהם עלה ואושר קמפיין הרשת שסוחף את הפייסבוק ובו הגולשים מצטלמים כשעל ידיהם נכתבות המילים "free Naama".

 

"הבטיחו שאם נהיה בשקט ישחררו אותה"

הקבוצה נפתחה ב-18 באוגוסט, על ידי דור צור שרצה לדעת לאן נעלמה חברת הילדות שהכיר במפגשים של שבטי הצופים שלו ושלה בניו ג'רזי, ושעלתה יחד עמו לארץ לפני שלוש שנים. הם לא הכירו האחד את השני לפני כן, חלקם לא נפגשו במציאות עד היום. המטרה המשותפת - שחרור נעמה - היא שמחברת ביניהם. "היינו מספר אנשים בודדים שהכירו את נעמה ורצו לצעוק ולשאול היכן היא, ולא ידענו למי לפנות. אז פנינו למשפחה והיא חיברה בינינו והחליטה מי יהיה בתוך החמ"ל", מספר צור.

דור צור ()
"רק רצינו לעזור למשפחה, לא להוביל מאבק בינלאומי לשחרור בת ערובה מדינית". דור צור, חבר ילדות של נעמה שפתח את הקבוצה למענה

חברי קבוצה עמם דיברנו מספרים כי העבודה מתחלקת בצורה יחסית רנדומלית: מי שטוב בעריכה יערוך וידיאו קליפ של הודעת ווטסאפ של נעמה משדה התעופה, מי שמרגיש נוח מול מצלמה יעבור לפעמים בין שניים ושלושה אולפנים. העיקר הוא להפיץ את המסר, ולדאוג שסיפורה של נעמה לא ירד מסדר היום.

 

"פתחתי את הקבוצה על מנת לתת לנו מקום להתכתב, להבין מה קרה", נזכר צור בשיחה עם ynet. "היה המון לחץ כשאבד הקשר עם נעמה בהתחלה, בכל זאת חיילת ששירתה במודיעין, אזרחית אמריקנית שנעלמה לנו ועוד ברוסיה. אף אחד לא ידע איפה היא במשך כמה ימים עד שקיבלנו עדכון לגבי היכן היא. בהתחלה לא הבנו את גודל המקרה, רק רצינו לעזור למשפחה, לא להוביל מאבק בינלאומי לשחרור בת ערובה מדינית, אבל זו המציאות אליה התגלגלנו".

חמ
מתוך קבוצת הווטסאפ של המטה

חמ

נדמה כי כמו מרבית חברי החמ"ל, צור הגיע למאבק עוד בטרם התברר ככזה - כשחברי הקבוצה עוד גיששו עמוק בתוך האפלה בכדי להבין היכן בכלל נמצאת נעמה ומה עלה בגורלה. "אני זוכרת שבתחילת הדרך, החברים המאוד קרובים רצו לצאת לתקשורת אבל לא עשינו זאת כי היו הבטחות שאם נהיה בשקט אז ישחררו אותה", אמרה חברת ילדות של נעמה, קרן תמרי.

 

"גזר הדין כמובן שפוצץ את הכול ומאז אנחנו מתחלקים בנטל העבודה, יש כאלה שפונים לפוליטיקאים, יש שאחראים יותר על הפן התקשורתי והכול תחת אותה תחושה אחת - לקחו פה בת ערובה, היא הגלעד שליט שברוסיה וזה לא מקובל עלינו".

 

"הסיפור של נעמה נוגע בנרטיב הישראלי"

בקבוצה מתנהלים דיונים על כל רעיון שעולה כיצד לקדם את המאבק לשחרורה של נעמה. לדברי החברים, מי שקובע בסופו של דבר את דרכי הפעולה הם הוריה של נעמה, שמנווטים הכול מלמעלה - כל פסיק של הודעה שיוצאת לתקשורת או לקבוצות מאושרת על ידם.

 

הקלטה של נעמה לפני המעצר באפריל: "אני אבודה"

הקלטה של נעמה לפני המעצר באפריל: "אני אבודה"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"יש החלטות כלליות וגנריות שאנחנו מקבלים", אומר צור. "כמו על טקסט או גרפיקה. אבל קמפיין כמו זה עם ההאשטג עלה כרעיון בקבוצה מהקהל. העלנו אותו למשפחה והם הסכימו והורידו את הבקשה למטה".

 

"כל רעיון שמישהו מקבל מחברים או תומכים הוא מעלה לחמ"ל", הוסיפה בת דודתה של נעמה, מיטל לזר. "למשל השאלה האם לקיים הפגנה כמו שחלק מהתומכים רוצים או לא, מעלים, ההורים מחליטים ומעבירים אלינו ומשם אנחנו פועלים בשטח".

יפה יששכר אמה של נעמה יששכר  (צילום: נועה לביא, ynet ו״ידיעות אחרונות״)
אמה של נעמה, יפה יששכר, ברוסיה(צילום: נועה לביא, ynet ו״ידיעות אחרונות״)

נכון לעכשיו נדמה שהקמפיין מניב פרי: דעת הקהל עמם, וגם הלחצים מאחורי הקלעים על פוליטיקאים אולי עזרו, כאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אתמול כי פנה, בשמו ובשם הנשיא ראובן ריבלין, לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין בבקשה שיעניק לנעמה חנינה.

 

מאז שסיפורה של נעמה הגיע לכותרות, חברי המטה קיבלו לדבריהם מאות אלפי פניות לעזרה. הם לא מופתעים - הסיפור הזה נוגע בנרטיב הישראלי לטענתם. "זו אישה שכמו רבים נסעה למזרח והפכה ברגע אחד לקלף מיקוח", מסביר צור. "זה יושב על משהו מאוד ישראלי". כעת, חברי המטה עמלים על בניית שלושה מטות פיזיים, בתל אביב, בניו ג'רזי ובמוסקבה, כדי לרכז את המאבק ולהובילו קדימה - עד לתוצאה המיוחלת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים