כולם נגד אליזבת וורן: עימות דמוקרטי סוער וצפוף
הסנאטורית, שעקפה בסקרים את סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, הותקפה 16 פעמים בעימות שבו נכחו 12 מועמדים. "חיילינו לא צריכים להיות במזה"ת", קראה. ביידן: "טראמפ הוא הנשיא המושחת בהיסטוריה, הנסיגה מסוריה - ההחלטה המבישה אי פעם". ומה אמרו ביידן וסנדרס על גילם המבוגר?
המועמדים בפריימריז הדמוקרטיים התעמתו הלילה פעם נוספת, רביעית במספר, וכצפוי תקפו את נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, כשהפעם הביעו כולם תמיכה בהדחתו בעקבות פרשת "אוקראינה גייט". העימות הלילה היה שונה מקודמיו בהיבט מרכזי אחד - לראשונה המועמדת המובילה בסקרים היא הסנאטורית אליזבת וורן, ולא סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. לא במפתיע, רוב ההתקפות רוכזו כעת כלפי המועמדת שמציעה מדיניות פרוגרסיבית ומהפכנית.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
העימות, שנערך באוהיו ושאותו ניהלו כתבים של רשת CNN והעיתון "ניו יורק טיימס", לא פוצל לשני לילות כמו בפעמים הקודמות. 12 מועמדים, שעמדו בקריטריונים של תמיכה מספקת בסקרים, עלו לבמה בעימות הצפוף ביותר אי-פעם בארה"ב.
זהו גם העימות הראשון שנערך מאז שבית הנבחרים בשליטת הדמוקרטים פתח בהליך הדחה נגד טראמפ - והשאלה הראשונה שנשאלו המועמדים עסקה בנושא זה. כולם הסכימו שיש להדיח את טראמפ. ביידן נאלץ להגן בעימות על עצמו ועל בנו, בעקבות המתקפות האחרונות מצד טראמפ נגדם. הנשיא, נזכיר, טוען לשחיתות מצד בנו של ביידן, האנטר, שהיה חבר בהנהלת חברת גז רוסית. הליך ההדחה נגדו נפתח אחרי שלחץ על נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לחקור את הביידנים.
ביידן כינה את טראמפ "הנשיא המושחת ביותר בהיסטוריה". מועמדים נוספים, כמו ברני סנדרס וקמאלה האריס, הסכימו איתו. סגן הנשיא לשעבר דחה את הטענות של טראמפ ואמר שהוא מרוצה מהריאיון של בנו האנטר אתמול, הראשון מאז פרוץ הפרשה. בריאיון טען האנטר כי לא עשה דבר שאינו ראוי - אם כי הודה ששגה בשיקול דעתו כשלא חזה שעסקיו באוקראינה יספקו ליריביו של אביו תחמושת נגדו. ביידן הזכיר גם את עורך דינו של טראמפ, רודי ג'וליאני, שפעל מול הרשויות באוקראינה כדי שיפתחו בחקירה נגדו ונגד בנו: "ג'וליאני, הנשיא והבריונים שלו כבר הוכיחו שהם משקרים".
וורן: "אתם מגינים על מיליארדרים"
אחד ההבדלים הבולטים שכלי התקשורת בארה"ב ציינו בעימות הנוכחי לעומת קודמיו, הוא העובדה שביידן כמעט לא נאלץ להתמודד עם מתקפות מצד יריביו הדמוקרטים. הסיבה לכך היא, ככל הנראה, שהוא כבר לא מוביל בסקרים – אלא הסנאטורית וורן. באחד הסקרים, שפורסם אתמול, וורן זכתה לשיעור תמיכה של 30% מקרב המצביעים הדמוקרטים, בעוד ביידן קיבל 27%. למקום השלישי הגיע הסנאטור ברני סנדרס, עם 11%.
רבים מהמועמדים בתחתית טבלת הסקרים, שחוששים כי לא יעמדו בקריטריונים להשתתפות בעימות הבא בנובמבר, ניסו לזכות בתשומת לב – ותקפו הפעם את וורן. ברשת NBC ספרו 16 מתקפות שונות כלפי וורן בעימות, לעומת שתי מתקפות בלבד נגד ביידן.
יריביה של וורן דחקו בה להסביר כיצד בכוונתה לממן את תוכניתה השאפתנית לביטוח בריאות לכול. הסנאטורית איימי קלובושר טענה כי התוכניות של וורן אינן ישימות, אלא בגדר "חלום באספמיה". וורן התחמקה כשנשאלה אם הצעתה תגרום להעלאת מסים על מעמד הביניים, והמועמד פיט בוטיג'ג', ראש העיר של העיר סאות'בנד באינדיאנה, תקף אותה: "שמענו שאלה של כן או לא, ולא קיבלנו תשובה של כן או לא".
וורן טענה להגנתה, בין היתר, שאלו שתוקפים אותה מנסים "להגן על המיליארדרים", עליהם היא מציעה להטיל "מס עושר". "הבהרתי את עמדתי – והיא שהמחירים יעלו עבור העשירים והתאגידים הגדולים. עבור משפחות שעובדות קשה ממעמד הביניים – המחירים ירדו", היא הוסיפה.
וורן מציעה תוכנית ביטוח ממשלתית עבור כל האמריקנים מגיל 65 ומעלה, אך לפי הערכות מומחים תוכנית כזו עלולה לעלות למשלם המסים 32 טריליון דולר לאורך עשור. מועמדים מתונים יותר, כמו ביידן, מציעים לאפשר ביטוח בריאות ממשלתי כאופציה אחת מבין אופציות נוספות, פרטיות.
לצאת מהמזרח התיכון
סוגיה נוספת שעליה התווכחו המועמדים הייתה החלטתו של טראמפ לנטוש את הכורדים בצפון סוריה ולהסיג את הכוחות האמריקניים מהאזור. בעוד כל המועמדים הסכימו שהאופן שבו הדבר נעשה היה שגוי ולא-ראוי, היו כאלה שהביעו תמיכה בהפסקת מעורבותה של ארה"ב במלחמות זרות – במיוחד במזרח התיכון – בדומה לטראמפ.
כך למשל טענה וורן כי "אנחנו צריכים לצאת מהמזרח התיכון. אני לא חושבת שהחיילים שלנו צריכים להיות שם". הסנאטורית ממסצ'וסטס הוסיפה כי הדבר צריך להיעשות באופן ראוי ובטוח, ולא שכחה לתקוף את טראמפ על החלטתו.
עימות סוער נרשם סביב הסוגיה בין שני לוחמים לשעבר בצבא האמריקני – ראש העיר מאינדיאנה בוטיג'ג', וחברת הנבחרים מהוואי טולסי גבארד. גבארד טענה אמנם שלטראמפ יש "דם של כורדים על הידיים" – אך הדגישה כי הוא לא היחיד שאשם במצב באזור, אלא פוליטיקאים משני צדי המתרס, שניהלו לדבריה לאורך שנים רבות מדיניות שנועדה לגרום לשינוי משטרים במזה"ת. היא ציינה כי הדמוקרטים, הרפובליקנים וגם התקשורת הממוסדת, תמכו כולם בהתערבות האמריקנית בסוריה, עם פרוץ מלחמת האזרחים בה ב-2011.
בוטיגג', ששירת בעבר באפגניסטן, טען כי היא מפנה אצבעה מאשימה לכיוון הלא הנכון. "הטבח שמתרחש בסוריה הוא לא תוצאה של נוכחות אמריקנית. הוא תוצאה של נסיגה ובגידה של הנשיא בבעלי ברית ובערכים האמריקניים". גם ביידן תקף את טראמפ על הנסיגה מצפון סוריה, שלדעת רבים הייתה "אור ירוק" לטורקים לצאת למבצע נגד הכורדים, ואמר שהחלטתו הייתה "הדבר המביש ביותר שעשה נשיא בהיסטוריה המודרנית".
כוכב רוק והסגן של אובמה: הכירו את המועמדים הדמוקרטים
סוגיה נוספת שעלתה בעימות היא גילם המבוגר של המתמודדים – במיוחד בעקבות התקף הלב שעבר בחודש שעבר ברני סנדרס. הסנאטור בן ה-78, המבוגר ביותר מבין המועמדים, טען כי מצבו מצוין והכריז שימשיך להוביל "קמפיין נמרץ בכל רחבי המדינה".
ביידן, שצעיר ממנו בשנתיים, טען כי גילו המבוגר הוא דווקא מעלה, לאור הניסיון והידע הרבים שרכש לאורך שנותיו הרבות כסנאטור וכסגן נשיא. אם ינצח את טראמפ ויושבע לנשיא, טען, "אני אדע מה צריך לעשות".